Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Het Mysterie van Engelen en Boze Geesten (vijfde deel)

Nick West/Unsplash

Het Mysterie van Engelen en Boze Geesten (vijfde deel)

Mysterie der eeuwen (Hoofdstuk Twee)

Vervolg van Het Mysterie van Engelen en Boze Geesten (vierde deel)

L

ucifer, de latere satan

Graag wil ik dat u de fantastische hoogte van dit zenit van Gods geschapen wezens bevat. Twee verschillende bijbelse passages vertellen ons over de staat waarin Lucifer oorspronkelijk werd geschapen.

Let allereerst op wat er in Jesaja 14 is geopenbaard. (Dit bekende hoofdstuk begint met de tijd, nu vlak voor ons, wan- neer de Eeuwige God in de aangelegenheden van deze wereld zal hebben ingegrepen. Het volk Israël, niet per se of uitsluitend de Israëliërs of Juda, zal als slaven zijn weggevoerd en God zal interveniëren en hen naar het oorspronkelijke beloofde vader- land terugbrengen.) „En het zal geschieden ten dage, wanneer de Here u rust geeft van uw smart en van uw onrust en van de harde dienst die men u heeft laten verrichten, dat gij dit spotlied op de koning van Babel zult aanheffen: Hoe heeft de drijver opgehou- den, opgehouden is de verdrukking! De Here heeft de stok der goddelozen verbroken, de scepter der heersers, die in verbolgen-heid zonder ophouden natiën sloeg, die in toorn volken vertrad in meedogenloze vervolging” (vs. 3-6).

Dit gaat niet over de koning van het oude Babylon, Nebu- kadnezar. De tijd ligt nog voor ons—maar wel heel dicht voor ons. Het gaat over de opvolger in deze tijd van Nebukadnezar uit de oudheid. Het gaat over degene die heerser zal zijn van het spoedig komende, opnieuw opgerichte, „Heilige Roomse Rijk,” een soort spoedig komende „Verenigde Staten van Europa”, een unie van 10 naties die zal voortkomen uit of volgen op de EEG van vandaag (Openbaring 17). Van dat rijk dat spoedig komt zal Groot-Brittannië geen deel uitmaken.

Dit verenigde Europa zal Israël onderwerpen—als u weet wie het Israël van vandaag vormen, en ik bedoel niet Juda, de tegen- woordige Israëliërs. Dit alles betreft een aantal andere profetieën waarvoor hier geen ruimte is om die uiteen te zetten. (Ze worden verklaard in ons gratis boek De verenigde Staten en Groot-Brit- tannië in de Profetieën.)

Deze „koning van Babel” evenwel zal ten tijde van deze pro- fetie volkomen zijn verslagen door de interventie van de levende Christus in macht en glorie.

Vervolgens: „De gehele aarde heeft rust, is stil; men breekt uit in gejubel: zelfs de cypressen verheugen zich ... en de ceders van de Libanon: Sinds gij neerligt, klimt niemand naar ons op om ons te vellen” (vs. 7-8).

(Op dit punt zou ik graag wat interessante informatie willen invoegen. De ceders van Libanon, befaamd in de Bijbel, zijn bij- na allemaal gekapt. Er resteert nog slechts één kleine groep van deze bomen, hoog in de bergen. Ik heb ze gezien en gefotogra- feerd. Maar wellicht het mooiste exemplaar van de ceders van Li- banon die nog bestaan staat op wat voorheen onze Ambassador College campus in Engeland was. Wij hebben hem in hoge mate gewaardeerd. Het is interessant te zien dat deze profetie, zo’n 500 jaar v.Chr. geschreven, het feit moest vastleggen dat deze prach- tige en statige bomen grotendeels zouden worden gekapt.)

Deze passage in Jesaja 14 gaat over de ondergang van deze ko- mende menselijke koning door de interventie van de verheerlijk- te, almachtige Christus. Er wordt naar hem verwezen als Satans belangrijkste politieke machthebber en militaire verwoester, die in de jaren vlak voor ons totaal door Satan misleid zal zijn.

Satans aardse troon

Vervolgens gaat, in vers 12, dit menselijke aardse type van Satan de duivel plotseling over op Satan zelf—de voormalige aartsen- gel Lucifer:

„Hoe zijt gij uit de hemel gevallen, gij morgenster, zoon des dageraads; hoe zijt gij ter aarde geveld, overweldiger der volken!” Dit deed de voormalige Lucifer door middel van de menselijke politiek-militaire leider die hij in zijn macht had en over wie in de eerste 11 verzen wordt gesproken.

De naam Lucifer betekent „Blinkende morgenster” of „Licht- brenger”, zoals hij eerst door God geschapen werd. Nu verder: „En gij overlegdet nog wel: Ik zal ten hemel opstijgen. boven de sterren [engelen] Gods mijn troon oprichten”.

Merk op dat Lucifer een troon had; hij was een machtheb- ber. Zijn troon was op aarde. Hij was immers van plan naar de hemel op te stijgen. Verder: „... en [ik zal] zetelen op de berg der samenkomst [Gods troon in de hemel] ver in het noorden; ik wil opstijgen boven de hoogten der wolken, mij aan de Allerhoog- ste gelijkstellen” (vs. 13-14). Het is duidelijk dat Lucifer in wezen niets minder in gedachten had dan de Schepper-God van Zijn troon te stoten en zelf de allerhoogste God te worden.

Klaarblijkelijk was hij van plan zichzelf in de plaats van God te stellen over het universum!

Maar tenslotte keert de tekst terug naar het menselijke type: „Integendeel, in het dodenrijk [Hebreeën sjeool] wordt gij neer- geworpen, in het diepste der groeve” (vs. 15).

Vanaf dit punt keert de gedachtengang terug tot de mense- lijke koning. Lucifer was het allerhoogste meesterstuk van Gods scheppingsmacht, een individueel geschapen wezen dat, als een monster van Frankenstein, zijn eigen schepper dreigt te vernie- tigen en zich meester wil maken van al Zijn macht om het hele universum te regeren.

Letterlijk spreekt deze profetie over een oorlog in de hemel die in onze tegenwoordige tijd zal plaatsvinden en wordt be- schreven in Openbaring 12:7-9. „En er kwam oorlog in de he- mel: Michael en zijn engelen hadden oorlog te voeren tegen de draak: ook de draak en zijn engelen voerden oorlog, maar hij kon geen standhouden, en hun plaats werd in de hemel niet meer gevonden. En de grote draak werd op de aarde geworpen, de oude slang, die genaamd wordt duivel en de satan, die de gehele wereld verleidt: hij werd op de aarde geworpen en zijn en- gelen met hem.” En ook Daniël 12:1-2: „Te dien tijde zal Michael opstaan, de grote vorst, die de zonen van uw volk terzijde staat: en er zal een tijd van grote benauwdheid zijn, zoals er niet ge- weest is sinds er volken bestaan, tot op die tijd toe. Maar in die tijd zal uw volk ontkomen: al wie in het boek geschreven wordt bevonden. Velen van hen die slapen in het stof der aarde, zullen ontwaken, dezen tot eeuwig leven en genen tot versmading, tot eeuwig afgrijzen.”

Satans opstandige bewind was geen regering die was geba- seerd op het principe van liefde—van geven, van onzelfzuchtige zorgzaamheid voor het welzijn van anderen, maar een regering die is gebaseerd op egoïsme, op ijdelheid, wellust en hebzucht, op naijver, jaloezie, de geest van wedijver, haat, geweld en ver- woesting, op duisternis en dwaling, in plaats van op licht en waarheid, op lelijkheid in plaats van op schoonheid.

Merk hier eens te meer het principe van tweeledigheid op. De bovenstaande tekst betreft een tijd die aan de schepping van de eerste mens Adam voorafgaat. Maar in Openbaring 12:7 en in Daniël 12:1 tracht Satan, aan het einde van de 6000 jaar die aan zijn heerschappij op de troon van de aarde is toegewezen, opnieuw Gods troon in de hemel te bemachtigen.

Lucifer een Geschapen wezen

Laten wij nu naar de andere bijbelse passage kijken die deze hoog- ste door God geschapen engel beschrijft, Ezechiël 28.

In Ezechiël 26 gaat het in feite over de grote handelsstad van de Oudheid, Tyrus. Het was de commerciële metropool van de oude wereld, zoals Babylon de politieke hoofdstad was. Tyrus was het New York, het Londen, het Tokio, of het Parijs van de oude wereld. Het oude Tyrus, commerciële havenstad van de we- reld, verheerlijkte zichzelf in zijn schoonheid, evenals Parijs in onze dagen.

Hoofdstuk 27 vervolgt met vergelijkbare passages uit het 18e hoofdstuk van het boek Openbaring betreffende een politiek- religieuze leider die op komst is (vs. 9-19). Maar in hoofdstuk 28 richt het thema zich meer volledig op de tijd die nu vlak voor ons ligt, dezelfde tijd die in Jesaja 14 wordt beschreven. Ezechiël 28 spreekt over de vorst van Tyrus, een aardse machthebber, van wie de oude koning van Tyrus een type was. God zegt tot de profeet Ezechiël: „Mensenkind, zeg tot de vorst van Tyrus [in feite verwijzend naar een machtige gods- dienstleider die spoedig in onze tijd zal komen]: zo zegt de Here Here: omdat uw hart hoogmoedig geworden is en gij zegt: ik ben een god, een godenwoning bewoon ik midden in zee, terwijl gij een mens zijt en geen god en gij in uw hart uzelf gelijkstelt met een god: voorzeker, gij zijt wijzer dan Daniël, geen geheim is voor u verborgen; door uw wijsheid en uw inzicht hebt gij u een ver- mogen verworven en goud en zilver verzameld in uw schatka- mers ... en uw hart is trots geworden op uw vermogen. Daarom, zo zegt de Here Here, omdat gij in uw hart uzelf gelijkgesteld hebt met een god, daarom, zie, Ik breng vreemdelingen over u, de gewelddadigste der volken...In de groeve zullen zij u doen neerdalen, gij zult de bittere dood der gesneuvelden sterven, midden in zee” (Ezechiël 28:2-8). (Vergelijk dit met 2 Thessaloni- cenze 2:3-4, waar wordt gesproken over „de mens der wetteloos- heid ... die zich verheft tegen al wat God heet ... zodat hij zich in de tempel Gods zet, om aan zich te laten zien, dat hij een god is.”) 

Wordt vervolgd …

Moa Ad Nl