Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Wereldvrede en hoe die tot stand zal komen (Derde deel)

Danielle Macinne/Unsplash

Wereldvrede en hoe die tot stand zal komen (Derde deel)

Het ongelooflijke potentieel van de mens - Hoofdstuk 13

Vervolgd van Wereldvrede en hoe die tot stand zal komen (Tweede deel)

Wat is eigenlijk een koninkrijk?

U ziet dat het hier gaat over koninkrijken. Over koninkrijken die het bewind voeren over de volken der aarde. Het gaat hier over heerschappij en niet over etherische gevoelens “in de harten der mensen”. Het gaat niet over kerken. Het gaat over letterlijke regeringen, die bestuur en gezag uitoefenen over de volken op aarde. Dit is iets specifieks. Er kan hier niet misver­staan worden wat er bedoeld wordt met het woord “koninkrijk”.

Men kan de uitlegging niet misverstaan. God geeft Zijn eigen uitlegging door middel van de profeet Daniël. Het grote metalen beeld vertegenwoordigde nationale en internationale regeringen—echte, letterlijke koninkrijken of rijken.

Het vertegenwoordigde een opeenvolging van wereldrijken. Eerst kwam het hoofd van goud. Dat stelde Nebukadnezar voor en zijn koninkrijk—het Chaldeeuwse Rijk. Na hem—later in tijdsorde—zou er een tweede komen, daarna een derde koninkrijk dat heersen zal over de gehele aarde—een wereldrijk.

Voorts vertegenwoordigen de benen van ijzer in vers 40 een vierde wereldrijk. Het zou sterk zijn als ijzer, m.a.w. militair sterker dan zijn voorgangers. Niettemin zouden de opeenvolgende rijken, al waren de metalen steeds harder en sterker, moreel of geestelijk achteruitgaan, daar zilver van minder waarde is dan goud, koper dan zilver en ijzer dan koper. Dat er twee benen waren, betekent dat het vierde rijk verdeeld zou zijn.

Na het Chaldeeuwse Rijk kwam het nog grotere Perzische Rijk, daarna het Grieks-Macedonische Rijk en ten vierde het Romeinse Rijk, dat bestond uit twee delen met de hoofdsteden Rome en Constantinopel.

Lees nu in uw eigen Bijbel vers 44 en zie met eigen ogen hoe God hier in duidelijke taal uitleg geeft van wat het Koninkrijk Gods is:

“Maar in de dagen van die koningen …” Het gaat hier over de tien tenen van deels ijzer en deels broos leem. In verband gebracht met de profetieën van Daniël 7 en Openbaring 13 en 17, verwijst dit naar de nieuwe Verenigde Staten van Europa die zich voor uw ogen aan het vormen zijn uit de EEG-landen. Openbaring 17:12 verduidelijkt het iets vollediger, nl. dat het een unie van tien koningen of koninkrijken zal zijn, die (Openbaring 17:8) een herleving zal betekenen van het middeleeuwse Heilige Roomse Rijk.

Let dus nauwkeurig op de tijdfactor. “In de dagen van die koningen”—in de dagen van deze tien landen of landengroepen die in onze tijd voor een korte periode het Romeinse Rijk zullen doen herleven, zal het volgende gebeuren:

“… zal de God des hemels een koninkrijk oprichten, dat in eeuwigheid niet zal te gronde gaan … het zal al die koninkrijken verbrijzelen en daaraan een einde maken, maar zelf zal het bestaan in eeuwigheid.

Ja, in Onze Tijd !

Hier worden dus vier wereldrijken beschreven—de enige vier die ooit bestaan hebben. Openbaring 13 en 17 laten zien dat er na de val van het oorspronkelijke Romeinse Rijk tien herlevingen zou­den komen, waarvan er zeven overheerst zouden worden door een heidense kerk—de “dochter” van het oude Babylon—een kerk die beweert Christelijk te zijn, maar die in feite door God “geheimenis: het grote Babylon” wordt genoemd—of duidelijker gezegd: de Babylonische mysteriereligie!

Zes van deze herlevingen zijn gekomen en voorbijgegaan. De zevende is zich nu bezig te vormen—de laatste, kortstondige herleving van het Romeinse Rijk door tien Europese landen of groepen van landen. Dit zijn de tien tenen van ijzer vermengd met leem.

In hun dagen—het zal slechts van korte duur zijn, mogelijk niet meer dan twee tot drie en een half jaar—zal de God des hemels een Koninkrijk oprichten.

Dit zal dan het Koninkrijk Gods zijn.

Zie nog eens Openbaring 17 waarin een kerk beschreven wordt; geen kleine, maar een grote kerk. Zij regeert over “vele wateren” (vs. 1) die in vers 15 beschreven worden als verschillen­de volkeren met verschillende talen. Zij doet zich voor als Gods Kerk, waarvan de Bijbel zegt (Efeziërs 5:23; Openbaring 19:7; Mattheüs 25:1-10, enz.) dat zij de verloofde “bruid” van Christus is die geestelijk met Hem zal trouwen bij Zijn wederkomst.

Zij heeft echter ontucht gepleegd. Hoe? Door politieke gemeen­schap te hebben met menselijke regeringen van deze wereld. Zij “zit op” (Openbaring 17:3) alle zeven herlevingen van het Romeinse Rijk, het “Heilige Roomse Rijk” genaamd. Zij heerste over de menselijke koninkrijken als een ongetrouwde “vrouw” over haar “minnaar”—een volkomen onnatuurlijke en goddeloze verhouding.

Zij zal daarom ook “zitten op” dit laatste “hoofd van het beest”—deze laatste herleving van het “Heilige Roomse Rijk”. Het zal een vereniging van kerk en staat zijn die maar voor een heel korte tijd zal duren. Deze macht zal tegen Christus strijden bij Zijn wederkomst en dat zal haar einde betekenen.

Op het ogenblik zien wij het in opkomst. Daarom zijn wij dicht bij de wederkomst van Christus. We zijn nu dicht bij het einde van deze wereld.

Wanneer Christus wederkomt, komt Hij als Koning der koningen om op aarde te heersen (Openbaring 19:11-16) en Zijn Koninkrijkhet Koninkrijk Gods—zal volgens Daniël aan alle aardse koninkrijken een einde maken.

Openbaring 11:15 geeft het weer met de woorden: “Het koningschap over de wereld is gekomen aan onze Here en aan Zijn Gezalfde, en Hij zal als koning heersen tot in alle eeuwigheid!”

Dit is het Koninkrijk Gods. Het betekent het einde voor de huidige regeringen—de regeringen van Rusland, China, Japan, van de EG-landen, ja, zelfs van de Verenigde Staten en het Britse Gemenebest. Ze zullen dan de koninkrijken of regeringen van de Heer Jezus Christus worden, die dan Koning der koningen over heel de aarde is.

Dit maakt het feit volkomen duidelijk dat het Koninkrijk Gods een letterlijke regering is. Net als het Chaldeeuwse Rijk een konink­rijk was, en het Romeinse Rijk, zo is het Koninkrijk Gods ook een rijk. Het zal het bestuur overnemen van de volken van de wereld.

Jezus Christus werd geboren om een Koning, een Heerser, te zijn.

Deze bijbelteksten zeggen u duidelijk dat God de opperste Heerser is. Ze zeggen u in duidelijke taal dat Jezus geboren werd om Koning te zijn, dat Hij over alle naties op aarde zal regeren en dat Zijn Koninkrijk eeuwig zal bestaan.

Dit alles is echter maar een deel van de fantastische, verba­zingwekkende en in feite ontstellende waarheid over het Koninkrijk Gods.

Het Koninkrijk Gods zal regeren over de mensen en landen op aarde, maar deze sterfelijke mensen en volkeren zullen niet het Koninkrijk uitmaken en zelfs niet in het Koninkrijk Gods zijn. Zij zijn slechts degenen waarover geregeerd wordt.

We moeten nog te weten komen uit wat of uit wie het Koninkrijk Gods is samengesteld. Kunt u persoonlijk ooit deel uitmaken van dit Koninkrijk?

U kunt dit Koninkrijk binnengaan!

In Jezus’ dagen wisten de godsdienstleiders wel dat Hij een leraar was door God gezonden met Zijn waarheid. Zij brandmerkten Hem als een valse profeet, een ketter en een oproerkraaier. Toch wisten zij dat Hij de stem van God was.

Een uit hen, een Farizeeër Nicodemus genaamd, een overste der Joden, kwam ‘s nachts heimelijk met Jezus praten. In hoofd­stuk 12 hebben we al een aspect van Nicodemus’ nachtelijke bezoek aan Jezus behandeld, maar nu komt er nog iets.

“Rabbi,” zei deze Farizeeër, “wij weten, dat Gij van God geko­men zijt als leraar” (Johannes 3:2). Ja, wij Farizeeën, zei hij, weten dat. Hij zei niet: “Ik weet het”. Hij zei: “Wij weten dat”—wij Farizeeën. Zij wisten dat Hij de waarheid sprak en toch verwierpen zij niet alleen die waarheid, zij kruisigden Hem zelfs!

Maar Jezus vervulde Zijn taak nauwgezet en vertelde Nicodemus over het Koninkrijk Gods. Hij vertelde hem enige dingen die ook u dient te begrijpen.

Kijk maar! “Jezus antwoordde en zeide tot hem: Voorwaar, voorwaar, ik zeg U, tenzij iemand wederom geboren wordt, kan hij het Koninkrijk Gods niet zien” (Johannes 3:3). Ziet u wel, het Koninkrijk Gods is iets wat gezien kan worden, maar alleen door degenen die “wedergeboren” zijn. Het is iets dat anderen niet kunnen zien! Lees het in hoofdstuk 12, of vraag ons gratis boekje “Wat bedoelt u precies met wedergeboren?” aan.

Hoe staat het echter met de Kerk? Kan een natuurlijk gezind mens die er geen aanspraak op maakt “wedergeboren” te zijn, een kerk zien? Natuurlijk wel. Het Koninkrijk Gods kan hij evenwel niet zien. Dat heeft Jezus gezegd. Als u dus Jezus gelooft, kan de Kerk niet het Koninkrijk Gods zijn.

Zie verder: Jezus antwoordde: Voorwaar, voorwaar, ik zeg u, tenzij iemand geboren wordt uit water en Geest, kan hij het Koninkrijk Gods niet binnengaan (vs. 5). Het Koninkrijk Gods is iets waar men kan binnengaan, maar alleen diegene die “geboren wordt uit water en Geest”.

In het opstandingshoofdstuk van de Bijbel lezen we: “Dit spreek ik evenwel uit, broeders: vlees en bloed kunnen het Koninkrijk Gods niet beërven en het vergankelijke beërft de onvergankelijkheid niet” (1 Corinthiërs 15:50). Het Koninkrijk Gods is niet iets waar een mens van vlees en bloed kan binnengaan of dat men kan beërven.

Gaan mensen van vlees en bloed de Kerk binnen? Als dat zo is, dan kan een kerk niet het Koninkrijk Gods zijn, want het Koninkrijk Gods is iets waar mensen van vlees en bloed niet kunnen binnengaan.

Wat denkt u dat de “Kerk” is? Is het een gebouw? Mensen van vlees en bloed kunnen gebouwen en kathedralen, die we “kerken” noemen, binnengaan en doen dat ook. Zijn dat de bekeerde mensen? Men­sen van vlees en bloed kunnen toetreden als lidmaat tot een groep mensen die zich misschien de kerk noemen, maar vlees en bloed kan niet het Koninkrijk Gods ingaan—dus is de Kerk niet het Koninkrijk Gods.

Wordt vervolgd...

Ihp Nl