Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Wat u moet weten over SAP, het grootste bedrijf van Duitsland

SAP Headquarters by jpvargas is marked with CC BY-SA 2.0.

Wat u moet weten over SAP, het grootste bedrijf van Duitsland

Ondanks een gebrek aan natuurlijke hulpbronnen is Duitsland een van 's werelds toonaangevende economieën – niet in de laatste plaats dankzij de niet aflatende ambitie van Duitse industriëlen. Duitslands grootste bedrijf – SAP – laat ook een andere sleutel tot Duitslands succes zien: De samenwerking met Rusland.

In een sector die door de Verenigde Staten wordt gedomineerd, is SAP opgeklommen tot het op twee na grootste softwarebedrijf. SAP levert bedrijven de nodige software om gegevensverwerking en informatie-uitwisseling mogelijk te maken. In totaal voorzag SAP 53 van de top 100 Russische bedrijven van hun software, zoals clouddiensten. Sommige SAP-oplossingen maken prognoses, zoals wanneer machines moeten worden gerepareerd of hoe de inkomsten van het bedrijf zich zullen ontwikkelen.

Hoe slaagde het bedrijf erin zich te bewijzen te midden van felle concurrentie? Door een markt aan te boren die maar weinigen durfden te benaderen. Het bedrijf werd groot omdat het met Rusland samenwerkte. Dit is typisch voor veel Duitse succesverhalen.

In een interview van 14 april met Handelsblatt zei de medeoprichter en voorzitter van de raad van commissarissen van SAP, Hasso Plattner: "Van alle internationale softwarebedrijven was SAP misschien wel het meest succesvol omdat wij als Duitsers extra ons best deden met Rusland overweg te kunnen, misschien zelfs vrienden te worden. Persoonlijk was ik ook geëngageerd om daar zaken te doen, en tot voor kort was ik ook voorstander van Nord Stream 2. Misschien was dat wat onachtzaam."

Onachtzaam of een berekend risico, zonder deze samenwerking zou SAP niet zijn waar het nu is. Voormalig minister van Economische Zaken Karl-Theodor zu Guttenberg merkte in 2019 op: "Als 's werelds op twee na grootste beursgenoteerde softwarebedrijf is SAP voorbestemd om de geopolitieke relevantie van nieuwe technologieën en digitalisering te begrijpen en vorm te geven. Weinig kwesties bieden een vergelijkbaar potentieel voor trans-Atlantische wrijving in de toekomst, maar ook voor gezamenlijk benutte kansen. Zeker nu we niet alleen in Europa, maar in toenemende mate ook in de VS de koude adem van China in onze nek voelen hijgen. "

De Duitse leiders wisten dat zij hun eigen onafhankelijke softwarebedrijf nodig hadden om hun afhankelijkheid van de VS te doorbreken en om te kunnen blijven concurreren met China. SAP was "voorbestemd" om die dienst te verlenen. Dat betekende dat het bedrijf dubieuze deals moest sluiten met Rusland, een autocratisch regime dat al jaren buurlanden onder druk zet en binnenvalt.

Zonder de ambitieuze industriëlen van Duitsland had het land geen twee wereldoorlogen kunnen beginnen. In The Nazis Go Underground schreef Curt Riess in 1944: "Duitse industriëlen deden zaken en wilden zakendoen. Maar zij deden dat op de manier waarop generaals een oorlog winnen. Zij gebruikten vele trucs, zoals alle zakenmensen doen; maar dit was voor hen slechts een kwestie van tactiek. Achter al deze tactieken ging een duidelijk, nooit veranderende gemeenschappelijke strategie schuil, met als doel de hele wereld te veroveren. Eerst met goederen. Later... Duitse industriëlen waren net zo imperialistisch als Duitse generaals – misschien zelfs meer."

De wereld noch Duitsland is in dit opzicht veranderd. Riess merkte ook op: "Natuurlijk wilden deze mannen zakendoen. Maar belangrijker voor hen was dat deze handel een voorbereiding op of bewijs was van de Duitse overheersing van de wereld."

Ambitie is goed, maar er schuilt een gevaar in zo'n competitieve geest. Zoals Trompet hoofdredacteur Gerald Flurry uitlegt in Opgestaan uit de Duitse ondergrondse vonden Duitse industriëlen in Adolf Hitler een leider die hun doelen en motivaties uitbreidde. De geest en ambitie van de Duitse industriëlen is helaas vaak misleid en er wordt voorspeld dat dit tot nog meer catastrofes zal leiden. Maar de Bijbel openbaart ook dat God het Duitse volk in de toekomst voor iets enorm goeds zal gebruiken.

Om te begrijpen wat Duitsland nog te wachten staat, lees: "Opgestaan uit de Duitse ondergrondse."

Dit korte artikel werd eerst als Trompet Brief gepubliceerd. Wilt u dagelijks nieuws-updates in uw inbox ontvangen? Schrijf u dan hier in.

TROMPET BRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dit is gratis en zonder verdere verplichting.