Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Wat betekent Pascha en Ongezuurde Broden?

Trompet

Wat betekent Pascha en Ongezuurde Broden?

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft op woensdag opdracht gegeven tot een ‘lock-down’ tijdens het Joodse Pascha vanwege het coronavirus. “Elk gezin zal de Paschamaaltijd alleen houden … op Pascha herdenken we de uittocht uit Egypte, het overwinnen van crises en het overwinnen van Egypte,” zei hij. 

Wat is het Pascha? Is het alleen voor de Joden? Vandaag is de tweede dag van wat de Bijbel het Feest van Ongezuurde Broden noemt. Wat houdt deze Bijbelse heilige dag in? 

God gaf de oude Israëlieten de opdracht om het Pascha en Ongezuurde Brodenfeest te onderhouden als eeuwigdurend, bindend verbond (Exodus 12:14, 17). Op het Pascha kregen de Israëlieten het gebod om een “lam te slachten, zonder enig gebrek, een mannetje van een jaar oud, als brandoffer voor de Heer.” Wat vertegenwoordigde dit lam? In voorbereiding voor het zeven dagen durende Feest van Ongezuurde Broden gaf God de oude Israëlieten de opdracht alle gezuurde producten uit hun huizen te verwijderen en tijdens deze periode alleen ongezuurd brood te eten. Wat symboliseert het gezuurde? 

Veel mensen weten dit niet, maar Christus en de apostelen hielden ook het Pascha en de Dagen van Ongezuurde Broden. Tijdens Zijn laatste Pascha introduceerde Jezus zelfs een aantal nieuwe symbolen (Johannes 13). In 1 Corinthiërs 5:7-8 gaf de apostel Paulus instructies aan de gemeente in Corinthe over het op de juiste manier houden van de Dagen van Ongezuurde Broden. 

Zouden christenen vandaag het Pascha en Ongezuurde Brodenfeest moeten houden? Deze feesten werden immers door Jezus en de Nieuw Testamentische Christenen gevierd. Wat leert God ons door deze jaarlijkse heilige dagen? 

Als u meer wilt weten over de diepe geestelijke betekenis achter het Pascha en Ongezuurde Brodenfeest, evenals de andere vijf jaarlijkse heilige dagen, dan raad ik u aan om een gratis exemplaar van ons boekje Heidense feestdagen of Gods heilige dagen te downloaden of te bestellen.

Mds Ad Nl