Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Waarom keurt een aftredende regering wapenexporten goed?

German Frigate T217 by Flicktone is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Waarom keurt een aftredende regering wapenexporten goed?

Vlak voor haar aftreden keurden de toenmalige Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar regering twee wapenexporten naar Egypte goed. Deze wapenexporten zijn uiterst impopulair en velen zien ze als een gevaar voor het leven van miljoenen mensen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het is begrijpelijk dat de nieuwsmedia de regering hierop hebben aangesproken. Maar niemand ging echt in op de onderliggende oorzaak van het probleem.

Egypte is bekritiseerd vanwege schendingen van de mensenrechten en toch heeft de Duitse regering de export naar het land goedgekeurd, vlak voordat zij haar ambt neerlegde. Kennelijk vreesden zij dat de volgende coalitieregering, waarin de Groene Partij zitting heeft, moeite zou hebben om de export goedgekeurd te krijgen.

Het persbureau dpa en Der Spiegel verwezen naar een brief van de toenmalige minister van Economische Zaken, Peter Altmaier, aan Bondsdagvoorzitter Bärbel Bas, gedateerd 7 december. Slechts één dag voor de beëdiging van het nieuwe kabinet onder bondskanselier Olaf Scholz informeerde Altmaier Bas hem dat de Federale Veiligheidsraad in totaal drie wapenexporten had goedgekeurd. Thyssenkrupp Marine Systems kreeg goedkeuring voor levering van drie fregatten aan Egypte en een Type 218 SG onderzeeër aan Singapore. Het in Baden-Württemberg gevestigde bedrijf Diehl Defence heeft goedkeuring gekregen om 16 luchtverdedigingssystemen aan Egypte te leveren.

Achter de schermen van elke Duitse regering staan veel industriëlen die hun eigen belangen willen doordrukken. Dat is natuurlijk het geval met elke regering in de wereld die de belangen van mensen, werkgevers en werknemers behartigt. Maar het industriële complex achter de Duitse regering is bijzonder machtig. De Duitse economie is grotendeels afhankelijk van de export en dezelfde bedrijven die het Duitse industriële complex voortstuwen, zijn ook verantwoordelijk voor het produceren van wapens.

De wapenexport vormt slechts een klein percentage van de totale economie van Duitsland en toch floreert de omstreden export, ondanks de grote kritiek. Het Duitse ministerie van Economische Zaken zegt op zijn website: "Wapenexport is geen bron voor economisch beleid." Met andere woorden, het heeft een strategische reden om wapens te produceren en te exporteren. De regering geeft minstens twee redenen: Het bouwt strategische partnerschappen en allianties op, en het houdt de Duitse wapenindustrie en daarmee de nationale veiligheid in stand.

Maar waarom keurt een aftredende regering die export goed, als zij haar handen in onschuld kan wassen en het aan de volgende regering kan overlaten? Gerald Flurry, hoofdredacteur van deTrompet, legt het intrigerende antwoord uit in "Germany Going Underground." In dit Key of David programma geeft Dhr. Flurry een duidelijke illustratie van de macht die deze bedrijven op dit moment hebben op de Duitse regering. Hij legt ook uit dat onthulde documenten laten zien wat de ambities van deze bedrijven zijn. Zoals ons boekje Germany’s Conquest of the Balkans (Duitse verovering van de Balkan) uitlegt, zijn er na de Tweede Wereldoorlog verschillende bedrijven ondergronds gegaan die de opdracht hebben gekregen om Duitsland te herbewapenen en de invloed van het Reich achter de schermen uit te breiden. Deze onthulling toont aan dat we verder moeten kijken dan de huidige Duitse politici om te begrijpen waar Duitsland mee bezig is. Lees Dhr. Flurry’s artikel Duitsland en het laatste Heilige Romeinse Rijk om beter te begrijpen wat de plannen van Duitsland inhouden.

TROMPET BRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dit is gratis en zonder verdere verplichting.