Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Tientallen katholieke gelovigen gedood in Nigeria

Ondo gouverneur Rotimi Akeredolu (derde van links) in de St. Francis katholieke kerk in Owo, zuidwest Nigeria, op 5 juni. [AFP VIA GETTY IMAGES]

Tientallen katholieke gelovigen gedood in Nigeria

In de stad Owo in het zuidwesten van Nigeria drongen gewapende mannen afgelopen zondag een katholieke Pinksterdienst binnen en begonnen te schieten. Ongeveer honderd mensen zouden daarbij zijn omgekomen. Volgens berichten in de media werden bij de aanval ook explosieven tot ontploffing gebracht en werden de priester en enkele gelovigen ontvoerd. Het is duidelijk dat de aanval goed gepland en uitgevoerd was met de bedoeling te doden en angst te zaaien. Deze recentste massamoord is slechts één van een reeks misdaden tegen christelijke gelovigen in het land.

"Jihadistische groeperingen hebben de afgelopen jaren veel aanslagen gepleegd op kerken in het overwegend islamitische noorden van Nigeria," meldde faz.net. "Dit is de eerste keer dat er een aanslag is gepleegd op een kerk in het overwegend christelijke zuiden. Religieuze conflicten, vooral tussen moslims en christenen, zijn een terugkerend fenomeen in het West-Afrikaanse land, dat een bevolking heeft van ongeveer 206 miljoen."

Het feit dat miljoenen in Nigeria tot de katholieke kerk of tot andere zogenaamde christelijke kerken behoren, is het resultaat van eeuwen van missiewerk. Nu de vervolging van christenen in het Midden-Oosten en Afrika zich uitbreidt, voelen de katholieke kerk en de Europese landen zich verplicht actie te ondernemen. In 2012 zei de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Giulio Terzi: "Het stoppen van deze gruweldaden moet de prioriteit zijn van de internationale gemeenschap." Tien jaar later sterven er nog steeds honderden christenen per jaar in Nigeria.

Dit is slechts een deel van een grotere trend. Op 19 januari 2022 publiceerde de internationale ngo Open Doors hun jaarlijkse World Watch List waarin staat: "In 76 landen lijden meer dan 360 miljoen christenen onder zware vervolging en discriminatie vanwege hun geloof – een toename van 20 miljoen sinds vorig jaar."

Natuurlijk kan men geen oordeel vellen over het heden zonder de geschiedenis te begrijpen. Het katholieke Europa heeft het christendom naar het Midden-Oosten en Afrika geëxporteerd met het doel de wereld te bekeren. Dit doel botst echter met de doelstellingen van de Islam, die ook de wereld wil overheersen. Voor hen is de aanwezigheid van christelijke gemeenschappen in Afrika en het Midden-Oosten geestelijk vergif dat moet worden uitgeroeid. In het verleden hebben de wreedheden van de kruisvaarders de wereld geschokt, vandaag zien we de wreedheden van radicale islamisten.

Europese landen hebben al een militaire aanwezigheid in de regio met als aangegeven doel het terrorisme te stoppen. De Bijbel openbaart dat een grootschalige confrontatie tussen deze twee religies en machtsblokken aanstaande is. In Daniël 11 wordt voorspeld dat de koning van het noorden en de koning van het zuiden, die Trompet hoofdredacteur Gerald Flurry in zijn gratis boekje The King of the South (alleen in het Engels verkrijgbaar) heeft geïdentificeerd als het katholieke Europa, geleid door Duitsland en de radicale Islam, geleid door Iran, met elkaar in botsing zullen komen.

Daniël 12:1 laat zien dat het resultaat "een benauwde tijd, zoals er niet geweest is sinds er een volk is geweest" zal zijn. Jezus Christus verwees naar dezelfde periode als "Grote Verdrukking". De oorzaak van het probleem is dat de hele wereld is misleid (Openbaring 12:9). Een deel van deze misleiding komt in de vorm van religieus fanatisme, waaronder het geloof dat vandaag de enige dag van verlossing is. Toch leert de echte Pinksterdag dat God vandaag slechts een kleine eerste oogst roept, om later de mensheid te onderwijzen en te behouden in de toekomst. Wijlen Herbert W. Armstrong legt deze verbazingwekkende waarheid uit in zijn boekje Heidense feestdagen of Gods heilige dagen? Maar 's werelds grootste religies hebben de waarheid die in de Bijbel is geopenbaard verworpen, wat onbedoeld zal leiden tot deze voorspelde religieuze botsing. Vraag een gratis exemplaar aan van The King of the South (momenteel alleen beschikbaar in het Engels) om te begrijpen waar deze hoog opgelopen spanningen toe leiden. 

Dit korte artikel werd eerst als Trompet Brief gepubliceerd. Wilt u dagelijks nieuws-updates in uw inbox ontvangen? Schrijf u dan hier in.

Mds Ad Nl