Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Sancties tegen Nord Stream 2

Alexander Demianchuk\TASS via Getty Images

Sancties tegen Nord Stream 2

De Verenigde Staten treft sancties tegen de Nord Stream 2. Maar de gasleiding is niet alleen in Amerika niet geliefd. Oost-Europeanen en zelfs veel Duitsers staan kritisch tegenover het project. Slechts weinigen weten echter waarom de Duitse regering de aanleg van de pijplijn zo volhardend nastreeft.

De wereld is verbaasd over de relatie van Duitsland met Rusland. Enerzijds belooft de regering sancties tegen Rusland voor de crisis in de Oekraïne. Tegelijkertijd bouwt Duitsland een gaspijpleiding die het voortbestaan van Oekraïne bedreigt.

Met behulp van de pijplijn zal 80 procent van de Russische gasverkoop aan de EU in de toekomst via de Duitse route lopen. Het Kremlin kan dan andere Oost-Europese landen chanteren door hun gastoevoer af te snijden.

In het geval van Oekraïne betekent dit dat het land niet alleen belangrijke inkomsten verliest als doorvoerland, maar ook dat delen van de bevolking in de volgende winter kunnen doodvriezen.

De Nord Stream 2 riskeert op die manier het leven en de onafhankelijkheid van miljoenen Oekraïners.

Duitsland weet heel goed dat Vladimir Poetin niet te vertrouwen is. Maar Duitsland heeft ook een eigen belang bij het project. Als Rusland Oekraïne en de Oost-Europeanen afsluit van gastoevoer, dan heeft Duitsland de macht om een distributeur van Russisch gas in Europa te worden.

Net als Rusland kan Duitsland deze macht benutten om zijn wil op het continent af te dwingen.

Duitsland en Rusland staan de laatste tijd onder enorme economische druk en zoeken naar manieren om hun invloed uit te breiden door samen te werken. “Kijk naar de geschiedenis,” waarschuwde Gerald Flurry, hoofdredacteur van de Trompet. “Iedere keer dat de concurrentie tussen Rusland en Duitsland opvlamt, sluiten zij een overeenkomst met elkaar – vlak voordat ze oorlog gaan voeren!”

Lees het artikel “De geheime oorlog van Duitsland en Rusland tegen Amerika” en leer meer over het onopgemerkte gevaar achter deze samenwerking. Bestel ook ons gratis boekje Nahum: Een eindtijd profetie voor Duitsland om de ambities van Duitsland in zijn volledige Bijbelse context te begrijpen.

Nl Nah