Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Rusland bedreigt Oekraïne, de EU maakt Chamberlain-achtige beloften

Ukraine Crisis by Global Panorama on Flickr/CC BY-SA 2.0

Rusland bedreigt Oekraïne, de EU maakt Chamberlain-achtige beloften

Oekraïne wordt verscheurd in wat zou kunnen escaleren tot een burgeroorlog. Jarenlang heeft Rusland verdeeldheid gezaaid, waardoor rebellen nu tegen regeringstroepen vechten. Vanaf het begin was het doel van de Russische president Vladimir Poetin om te verdelen en heersen in het verscheurde land. Russische troepen aan de grens zijn de voorbode van een dreigende catastrofe. De Europese Unie garandeert de Oekraïners te steunen in een conflict. Maar te oordelen naar de vruchten van eerdere beloften, kan men niet verwachten dat die beloften nageleefd gaan worden.

Terwijl Russische militaire eenheden aan de grens van Oekraïne marcheren, heeft Josep Borell, de EU-gezant voor Buitenlandse Zaken, de regering verzekert van zijn ‘onwankelbare’ steun. Pro-Russische rebellen in het oosten van het land hebben al jarenlang voor problemen gezorgd, maar de EU heeft weinig gedaan om te helpen. Opstandelingen hebben bijna zeven jaar lang de controle gehad over delen van regio’s bij Donetsk en Luhansk langs de Russische grens. Op 4 april, na een telefoongesprek met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitry Kuleba, schreef Borrell op Twitter dat de EU “de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne” steunt.

In het weekend beschuldigden Oekraïense en pro-Russische rebellen elkaar van aanslagen in het oosten van Oekraïne. Duitsland en Frankrijk proberen een bemiddelende rol in het conflict te spelen. In een gezamenlijke verklaring van de Duitse en Franse ministeries van Buitenlandse Zaken staat: “We volgen de situatie zeer nauwlettend, vooral de bewegingen van de Russische troepen, en roepen de partijen op terughoudendheid te betrachten en tot onmiddellijke de-escalatie te komen.” Het huidige conflict had voorkomen kunnen worden, maar de EU koos om de andere kant op te kijken.

In een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, zei de Amerikaanse president Donald Trump in 2019: “Ik zal zeggen dat we veel doen voor Oekraïne. We investeren veel tijd en moeite. Veel meer dan de Europese landen doen, en ze zouden u veel meer hulp moeten bieden dan ze nu doen. Duitsland doet bijna niets voor jullie. Het enige dat zij doen is praten, en daar zou u ze echt eens op moeten aanspreken. Toen ik de Duitse kanselier Angela Merkel sprak, was ze wel in gesprek over Oekraïne, maar ze doet er niets mee.” Zelensky antwoordde: “Ja, u heeft helemaal gelijk. Niet slechts 100 procent, maar eigenlijk zo’n 1000 procent.”

De Oekraïense premier Denys Shmygal waarschuwde in een interview met Handelsblatt op 21 maart voor de gevolgen van de Nord Stream 2 gaspijpleiding, die momenteel gebouwd wordt. “Als de Nord Stream 2 in gebruik wordt genomen zal Rusland hogere inkomsten genereren, die Moskou onder andere zal gebruiken om zijn agressie tegen Oekraïne te financieren.”

Ondanks deze waarschuwingen weigerde de EU om Oekraïne te helpen en nu zien we Russische troepen langs de grens verzamelen. Al in 2008 waarschuwde de hoofdredacteur van de Trompet, Gerald Flurry: “Ik geloof dat Duitse leiders misschien al een deal met Rusland hebben gesloten, een modern Hitler-Stalin-pact waarbij Duitsland en Rusland verschillende landen en bezittingen onderling hebben verdeeld.”

Ondertussen doet de EU beloften van vrede vergelijkbaar met die van de Britse premier Neville Chamberlain tijdens WO2 aan Tsjechisch-Slowakije en Polen. De beloften hebben nooit vrede gebracht. Om de dringende profetische urgentie te begrijpen van het feit dat Duitsland Oekraïne opoffert aan Rusland, moedig ik u aan het artikel “De geheime oorlog van Duitsland en Rusland tegen Amerika ” van dhr. Flurry te lezen. Lees ook het Sleutel van David transcript De geprofeteerde vorst van Rusland waarin de profetische invalshoek van de toenemende Russische agressie wordt uitgelegd.

TROMPET BRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dit is gratis en zonder verdere verplichting.