Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Profetische dualiteit

ISTOCK.COM/CACTUSOUP, MELISSA BARREIRO/DE TROMPET

Profetische dualiteit

Aanval op Amerika (Bijlage A)

Vervolgd van: Donald Trump zal zich een weg terugvechten

Een belangrijke sleutel tot het begrijpen van de Bijbel en zijn profetieën is te weten dat God in twee fasen werkt. De eerste mens, Adam, was een voorloper van de tweede Adam, Jezus Christus (1 Korintiërs 15:45-47). Het oude verbond ging vooraf aan en was een voorbode van het nieuwe verbond. Het priesterschap van het oude Israël typeerde de nieuwtestamentische christenen (1 Petrus 2:5, 9). De eerste komst van Christus was de voorbode van zijn wederkomst. Er zijn Bijbelse voorbeelden in overvloed.

Deze essentiële sleutel van dualiteit ontsluit vele Bijbelprofetieën. Vaak is er een fysiek type en een geestelijk tegenbeeld. In andere gevallen is een voorlopige vervulling slechts een voorbode van een latere, meer dramatische vervulling, die gewoonlijk plaatsvindt in de “tijd van het einde”, voorafgaand aan de Wederkomst van Jezus Christus.

Dit principe geldt voor bepaalde profetieën die betrekking hebben op het Amerika van vandaag.

Daniel 8 is een voorbeeld hiervan dat we moeten begrijpen.

De verzen 9-12 hadden een vervulling in de oudheid. Vrijwel alle commentaren zijn het erover eens wie de “kleine hoorn” in vers 9 is: Antiochus Epifanes, de meedogenloze Seleucidische heerser die in 176 voor Christus op bedrieglijke wijze de heerschappij over Palestina verkreeg en probeerde de Joden en hun geloof te vernietigen.

Tb Nl

Het laatste deel van vers 17 laat echter zien dat deze profetie betrekking heeft op “de tijd van het einde”, en vers 23 verifieert dat bepaalde details zich zullen voordoen “aan het einde van hun koningschap, wanneer de afvalligen de maat hebben volgemaakt...”.

De profetie van Daniël 8 richt zich voornamelijk op de Kerk van God. Dit hele visioen gaat over de dagelijkse offers in de tempel (verzen 11-14). In deze tijd, “de tijd van het einde”, is de tempel Gods Kerk (Efeziërs 2:20-21).

Dit is nog een voorbeeld van dualiteit: Het oude volk Israël was een voorloper van Gods Kerk, die door de Schrift als geestelijk “Israël” wordt bestempeld (bijv. Galaten 6:16; Efeziërs 2:12).

Misschien heeft u geen geschiedenis met die Kerk. Toch is wat er in geestelijk Israël gebeurde nog steeds uiterst relevant voor u, en ik zal u uitleggen waarom.

Als u wilt weten hoe Satan te werk gaat, kijk dan naar wat hij met Gods Kerk heeft gedaan.

De details van deze profetie hebben voor mij een zeer persoonlijke, emotionele betekenis – omdat wij persoonlijk te maken hadden met de Antiochus binnen de Kerk van God. Satan verhief die man tot het hoogste ambt in de Kerk en gebruikte hem om de Kerk van binnenuit te vernietigen! Daniël 8:11 zegt dat deze man “maakte zich groot tot aan [tegen] de Vorst van dat leger [Jezus Christus]. Het steeds terugkerende offer werd aan Deze ontnomen en Zijn heilige woning neergeworpen.” De duivel gebruikte dit Antiochus-type binnenin de Kerk van God om Gods werk te vernietigen. Hij gedroeg zich als God en had het lef om zichzelf groter te maken dan Jezus Christus! Alleen Satan kon een man motiveren om zo brutaal te werk te gaan.

Vers 12 beschrijft nog meer over het karakter van deze man: “En het [demonisch] leger werd overgegeven vanwege de afvalligheid tegen het steeds terugkerende offer, en hij wierp de waarheid ter aarde. Hij deed het en het gelukte.” Van binnenuit de kerk gooide deze man de waarheid ter aarde, veranderde de doctrines en schopte iedereen eruit die het er niet mee eens was. Hij was een wetteloze man! Bovendien was zijn campagne van wetteloosheid zeer succesvol. Het was allemaal “vanwege de afvalligheid”, wat wil zeggen vanwege opstand, rebellie, zonde tegen het wettig gezag. De mensen in Gods Kerk zondigden, zodat zij Gods kracht misten. Als gevolg daarvan kon dit leger van demonen binnenmarcheren en 95 procent van Gods mensen geestelijk vernietigen.

De verzen 13 en 14 profeteerden dat het werk van Gods Kerk zou worden stilgelegd, maar vervolgens zou worden hervat na 2.300 ochtend- en avondoffers. Het werk werd uit de puinhopen opgericht door een paar loyale mensen die de waarheid niet ter aarde wierpen (Amos 9:11).

Dit hele verhaal wordt verteld in ons gratis boek Raising the Ruins. Ik wil u graag een gratis exemplaar aanbieden. Het staat vol met details over wat er in Gods Kerk gebeurde na de dood van Herbert W. Armstrong in 1986. Die Kerk werd verwoest.

Deze profetie in Daniël 8 is van toepassing op Gods Kerk. Ze is ook direct op u van toepassing. In dit boek laat ik u zien hoe deze profetie ook van toepassing is op het profetische Israël, voornamelijk Amerika. Hoe kunnen we weten dat deze naties in deze profetie zijn inbegrepen?

Hoe meer u weet over wat er in geestelijk Israël, de Kerk, is gebeurd, hoe beter u de crisis in Amerika kunt begrijpen.

Dat leger van demonen is er nog steeds. Ze vernielden de kerk, en nu vernielen ze hele naties!

Grote Verdrukking

Kijk naar de verzen 23 en 24 van Daniël 8. Deze verzen beschrijven specifiek “een meedogenloze koning” – een sterke man, een tiran – die opstaat “aan het einde”, “wanneer de afvalligen de maat hebben volgemaakt”. Dit komt overeen met verschillende andere Bijbelse profetieën die verwijzen naar een machtige politieke leider die op het punt staat een vreselijk vernietigend Europees rijk te gaan leiden.

Ook deze man is een eindtijd-type van Antiochus. Hij zal enigszins te vergelijken zijn met Adolf Hitler, maar veel subtieler en meer geslepen. Hij is een leider die bedreven is “in slinkse streken” en die grote kracht heeft om te vernietigen – “niet door eigen kracht”, maar door de kracht van de duivel. Vele andere profetieën laten zien dat God de Europese macht die deze man leidt – een laatste, hedendaagse heropleving van het oude Heilige Romeinse Rijk – zal gebruiken om Zijn zondige volk te corrigeren.

De geest van deze sterke en dodelijke leider zal veranderen en veel kwaadaardiger worden (Habakuk 1:11; Jesaja 10:7). Hij zal Gods volk (“het heilige volk”) – zij die tegen God in opstand zijn gekomen – martelen. Andere profetieën laten zien dat dit martelaarschap zal plaatsvinden in een tijd die Jezus Christus “de grote verdrukking” noemde (Mattheüs 24:21; Openbaring 6:9-11). Ze onthullen ook dat de eindtijdnaties van Israël (Amerika en Groot-Brittannië) in dezelfde periode zullen worden veroverd (b.v. Jesaja 10:5-6; Jeremia 1:13-14; 30:4-7). Deze tiran wil “de naam van Israël uitwissen”.

Daniël 8:24 is dus van toepassing op geestelijk Israël (Gods Kerk) en profetisch Israël (Amerika en Groot-Brittannië). Beide zullen tegelijkertijd en door dezelfde Europese macht gecorrigeerd worden. Barack Obama voerde Biden en Amerika naar hun dood en is daar nog steeds mee bezig (Ezechiël 33:11). Hij is bezig Amerika te vernietigen, en iedereen zou dat moeten zien. Hij heeft een sleutelrol gespeeld in het verzwakken van de VS tot het punt dat het Heilige Romeinse Rijk ons gemakkelijk kan veroveren.

Ook seculier werpen de naties van Israël “de waarheid ter aarde” (Daniël 8:12). Met de Amerikaanse grootmacht als voortrekker. Haar grondwet, die gebaseerd is op vele Bijbelse principes, wordt aangevallen en geschrapt. Dit land heeft ook Gods waarschuwingsboodschap verworpen, evenals Groot-Brittannië. De context van Daniël 8 maakt dit duidelijk.

“Door zijn sluwheid zal hij het bedrog onder zijn hand doen slagen. Hij zal zich in zijn hart verheffen. In hun zorgeloze rust zal hij velen te gronde richten ...” (vers 25). Let op: Deze Antiochus heeft een listig beleid. Hij misleidt mensen en doet alsof hij in vrede komt voordat hij hen vernietigt!

Dit is de manier waarop Satan te werk gaat. Om Gods Kerk te vernietigen, wist hij een geestelijke Antiochus aan de top te planten, die de geestelijke tempel ontheiligde en de waarheid ter aarde wierp. Om de naties van Israël te vernietigen, zal Satan een politieke Antiochus gebruiken die het Europese rijk in de eindtijd leidt. Zijn leger zal de heilige stad Jeruzalem binnenmarcheren om zijn fysieke aanval te beginnen (b.v. Daniël 11:31; Marcus 13:14; Lucas 21:20). Van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Israël wordt voorspeld dat zij samen zullen vallen door toedoen van die Europese macht (Hosea 5:5).

Bijbelse profetie laat zien dat Satan zowel de eerste geestelijke Antiochus als deze laatste politieke Antiochus leidt. We weten nu dat hij tussen die twee aanvallen in dezelfde strategie gebruikte om het fysieke Israël te verzwakken. Het hoogste ambt in de grootste supermacht ter wereld, die toevallig afstamt van het oude Israël, is een groot doelwit voor Satan. Daar plaatste hij een ander Antiochus-type die de naties van Israël ondermijnt en hen voorbereidt op hun vernietiging door een verenigd Europa!

Daarom kunnen we de profetie van Daniël 8 toepassen op profetische Israël. Dit hoofdstuk heeft een dualiteit die ons helpt de verzen 9-12 te begrijpen. De sleutel van dualiteit ontsluit vele Bijbelse profetieën. Helaas speelt dezelfde tragedie en verwoesting die binnen Gods Kerk plaatsvond zich nu op grote schaal af in Amerika en Groot-Brittannië. De grote verdrukking nadert snel.

Deze periode van verdrukking – waarin God, als straf voor deze volken, Satan en de demonen een vernietigende vrijheid geeft – duurt 2½ jaar. Daarna komt de Dag des Heren, wanneer God zelf degenen die nog steeds weigeren zich te bekeren, zal corrigeren. Dit zal een jaar duren, en maakt een totaal van 3½ jaar (Openbaring 11:2-3; 13:5).

Dan komt, gelukkig, de wederkomst van Jezus Christus, die een einde zal maken aan al het lijden! (Daniel 8:25).

Een “zoon van het verderf”

Een andere profetie geeft nog meer details over wat er nu in Amerika gebeurt.

In 2 Thessalonicenzen 2 profeteerde de apostel Paulus over een aantal gebeurtenissen die zouden plaatsvinden vlak voor “de komst van onze Heer Jezus Christus” (vers 1). Let op deze verbazingwekkende profetie: “Want die dag [de Wederkomst van Christus] komt niet, tenzij eerst de afval gekomen is en de mens van de wetteloosheid, de zoon van het verderf, geopenbaard is” (vers 3). Dit is een grote “afval” in de Kerk. Toen Satan Gods Kerk aanviel, veroorzaakte dat een grote afval, omdat de meeste van Gods mensen lauw waren, en Gods werk werd vernietigd.

Deze profetie zegt dat een “mens van de wetteloosheid” binnenin die Kerk zou worden geopenbaard. Deze man wordt de “zoon van het verderf” of van “vernietiging” genoemd – dezelfde titel als van Judas Iskariot, die feitelijk door de duivel bezeten was (Lucas 22:3; Johannes 13:27). Satan heeft veel macht. En Satan gebruikte een man.

Deze man “verheft zich boven al wat God genoemd of als God vereerd wordt, zodat hij als God in de tempel van God gaat zitten en zichzelf als God voordoet” (2 Thessalonicenzen 2:4). Deze door Satan geïnspireerde man deed alsof hij God was en nam de plaats in van God in die geestelijke tempel. Zo arrogant is Satan, dat hij zich voordoet als God. Hij denkt dat hij God is, en hij is in opstand gekomen tegen God en heeft geprobeerd God ten val te brengen! En hij inspireerde een “mens van de wetteloosheid” die hetzelfde deed.

De profetie in 2 Thessalonicenzen 2 bespreekt nog een andere belangrijke persoon.

Vers 7 spreekt over een man die deze kwaadaardige kracht in de Kerk “weerhield” (HSV) totdat hij “uit het midden weggedaan werd” (SV). Die man was Herbert W. Armstrong. Na zijn dood in 1986 werd de duivel op aarde geworpen en nam deze “man van wetteloosheid”, ook wel de “zoon van het verderf” genoemd, de Kerk over. Met behulp van deze man was Satan in staat de Kerk die dhr. Armstrong had gesticht, te vernietigen.

Let op wat er onmiddellijk daarna gebeurt: “En dan zal de wetteloze [Satan de duivel] geopenbaard worden. De Heere zal hem verteren door de Geest van Zijn mond en hem tenietdoen door de verschijning bij Zijn komst” (vers 8). Nadat de heer Armstrong uit de weg was genomen, werd Satan neergeworpen op aarde (zie bijlage B). Nu kan iedereen hem zien omdat hij vol toorn is en grote verwoesting aanricht! Satan heeft 95 procent van de mensen in Gods Kerk van God afgekeerd. God moest met de 5 procent die trouw bleven aan de waarheid een ander werk oprichten, om Satan en de man die hij gebruikt te openbaren aan hen die bereid zijn te zien. God stond niet toe dat deze geestelijke Antiochus de naam van Israël uitwiste, maar hij was wel in staat het grootste deel van Gods Kerk te verwoesten!

Vers 9 zegt dat deze man “overeenkomstig de werking van Satan is, met allerlei kracht, tekenen en wonderen van de leugen”. Kunt u deze kwade geestelijke invloed in onze wereld van vandaag herkennen? Het is een echte geestelijke macht, en hij betovert mensen vrijwel met zijn leugens! Dit wijst terug naar Openbaring 12:9 en het feit dat Satan ongeëvenaarde krachten van misleiding heeft.

Wat er in Gods Kerk gebeurde, toont u een soort blauwdruk voor wat Satan in deze volken begon te doen. Daarom is die kerkgeschiedenis zo relevant en belangrijk voor u om te begrijpen.

Het boek dat u nu leest ontmaskert de duivel. We hebben persoonlijk gezien wat hij met de Kerk heeft gedaan. Nu zien we hoe hij dezelfde vernietiging op onze naties loslaat! Het verschil is dat de vernietiging in Gods Kerk op een geestelijk niveau plaatsvond, terwijl de drie naties fysiek worden vernietigd. Dit zal ertoe leiden dat deze naties worden veroverd door een door Satan bezeten leider (Hosea 5:5; Habakuk 1:11).

Deze geschriften onthullen een van de meest bepalende geestelijke waarheden van onze huidige wereld. Ze verklaren waarom Amerika snel verandert in een ander soort natie!

Wat een waardevol inzicht geven Bijbelse profetie en profetische dualiteit ons. 

Vervolgd op: De duivel op aarde neergeworpen

DE VERENIGDE STATEN EN GROOT-BRITTANNIË IN DE PROFETIEËN

De mensen van de Westerse wereld zouden versteld staan-met stomheid geslagen zijn-als zij het wisten! De regeringen van de Verenigde Staten, van Groot-Brittannië, Canada, Australazië, Zuid-Afrika zouden enorme noodprogramma's in werking stellen-als zij het wisten! Zij zouden het kunnen weten! Maar zij weten het niet! Waarom niet?