Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Poetin eist roebels voor Russisch gas

Russische president Vladimir Poetin [PETER MUHLY - WPA POOL/GETTY IMAGES]

Poetin eist roebels voor Russisch gas

Weer een klap voor het sanctiebeleid van de VS?

Op 23 maart bevestigde de Duitse bondskanselier Olaf Scholz dat Duitsland het Russische gas niet zou boycotten. Op dezelfde dag gaf de Russische president Vladimir Poetin zijn regering de opdracht niet langer betalingen in dollars of euro's te accepteren. Als gevolg van de sancties is de Russische roebel onder grote druk komen te staan. Niemand wilde meer roebels, dus verloor de Russische munt snel aan waarde. Maar als Rusland alleen nog maar gasbetalingen in roebels accepteert, worden andere landen gedwongen die te kopen. Sinds deze aankondiging is de roebel dan ook sterker geworden. Bovendien kan Rusland door de sancties de dollars en euro's die het kreeg, niet echt veel gebruiken.

In de afgelopen weken hebben velen in Duitsland en andere Europese landen geëist dat de invoer van Russisch gas onmiddellijk wordt stopgezet. Manfred Weber, voorzitter van de EVP-fractie in het Europees Parlement, twitterde op 23 maart: "Door elke dag meer dan 600 miljoen euro over te maken aan Poetin om onze energierekening te betalen, financieren we ook de oorlog. We betalen voor de daden van een oorlogsmisdadiger in Moskou. De EU-leiders kunnen de energiekwestie niet uit de weg gaan."

Scholz waarschuwde echter dat het stopzetten van de invoer zou leiden tot een economische recessie in Duitsland en in heel Europa. "We zullen zo snel mogelijk deze afhankelijkheid beëindigen, maar als we dat van de ene op de andere dag doen, betekent het dat ons land en heel Europa in een recessie worden gestort." Hij waarschuwde dat er dan "honderdduizenden banen op de tocht, en hele bedrijfstakken op de rand van de afgrond komen te staan".

Maar deze laatste zet van Poetin maakt het besluit van Scholz nog twijfelachtiger.

De Russische regering heeft aangekondigd dat de verkoop van gas aan "onvriendelijke staten" alleen in roebels zal worden afgerekend. Hieronder vallen onder andere alle EU-landen en de Verenigde Staten. De aankondiging zorgde ervoor dat de Russische munt stabiliseerde. De technische aspecten van de verkoop in roebels moeten de komende week nog worden uitgewerkt, maar deze stap wijst op een verandering in het wereldwijde handels- en sanctiebeleid.

Gezien de openheid van Duitsland over zijn afhankelijkheid van Russische olie, kolen en gas, kan Poetin de reacties van zijn westerse partners op zijn stappen waarschijnlijk makkelijk voorspellen. Het zal voor Duitsland waarschijnlijk moeilijk zijn om van de ene dag op de andere zijn afhankelijkheid van Russische grondstoffen te beëindigen. Maar waarom heeft het dit zover laten komen?

Zelfs nadat Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim had geannexeerd, heeft Duitsland zijn afhankelijkheid van Rusland vergroot door de pijpleiding Nord Stream 2 te bouwen. Er stroomt nog steeds Russisch gas door Oekraïne, maar als er iets met deze pijpleidingen zou gebeuren, zou de levering van Russisch gas aan Duitsland toch veiliggesteld zijn.

Trompet-hoofdredacteur Gerald Flurry waarschuwde in 2018 al dat Duitslands afhankelijkheid van Russisch gas geen toeval is. "In de afgelopen jaren, nu de gasreserves in de Noordzee zijn afgenomen, zijn de Europese naties voor hun gasvoorziening steeds afhankelijker geworden van Rusland," merkte de heer Flurry op. "Rusland heeft verschillende keren van deze situatie geprofiteerd door zijn energie als ‘wapen’ te gebruiken, door de gasleveringen af te snijden wanneer het Europese staten om politieke of economische redenen onder druk wil zetten."

De Verenigde Staten hebben Nord Stream 2 gesanctioneerd terwijl het in aanbouw was. Duitsland en Rusland gingen echter gewoon door met het project. Ongeacht wat de Duitse leiders beweren, blijft Duitsland Rusland steunen door ernstige sancties te voorkomen en weinig te doen om Oekraïne te helpen. Als Duitsland Rusland in roebels betaalt, zou dat het sanctiebeleid van het Westen verder ondermijnen.

Zoals de heer Flurry al uitlegde, zal deze samenwerking tussen Rusland en Duitsland leiden tot de ondergang van de Amerikaanse dominantie.

China en Rusland zijn sinds 2014 voor hun bilaterale handel minder afhankelijk geworden van de dollar. Amerikaanse sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne kunnen deze trend versnellen. China, India en Rusland onderzoeken een alternatief voor het door de VS gedomineerde swift-betalingssysteem om toekomstige Amerikaanse sancties te omzeilen.

Als deze zet van Rusland succesvol is, zou dit China en India kunnen aanmoedigen een soortgelijk beleid te voeren om minder kwetsbaar te worden voor sancties van de VS, en zo een wereldwijd handelsnetwerk op te richten dat onafhankelijk is van de Verenigde Staten – een van de voornaamste afstammelingen van het oude Israël. Deze alliantie zal er zeker komen. Het staat voorspeld in Jesaja 23.

De huidige wereldgebeurtenissen leiden naar de vervulling van deze profetie en naar de ondergang van het moderne Israël. Lees voor meer informatie hierover het artikel De geheime oorlog van Duitsland en Rusland tegen Amerika van dhr. Flurry.

Dit korte artikel werd eerst als Trompet Brief gepubliceerd. Wilt u dagelijks nieuws-updates in uw inbox ontvangen? Schrijf u dan hier in.

TROMPET BRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dit is gratis en zonder verdere verplichting.