Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Navalny en de Nord Stream 2

Meeting with Germany Angela Merkel by [The Russian Presidential Press and Information Office] is licensed under CC BY-SA 4.0

Navalny en de Nord Stream 2

De wereld kijkt geschokt naar Rusland. Slechts enkele dagen nadat Kremlin-criticus Alexei Navalny terugkeerde naar Rusland en daar werd gearresteerd, braken er in Rusland grote protesten uit. Honderdduizenden Russen stroomden de straten op om de man te steunen die wordt gezien als de machtigste tegenstander van president Vladimir Poetin. Hoewel veel westerse waarnemers de protesten als teken van hoop voor Rusland zagen, werd deze hoop door de reactie van het Kremlin even bruut en plotseling verpletterd als die van de demonstranten.

De Duitse regering was een van de velen die het harde optreden van Rusland tegen de vrijheid van meningsuiting en tegen mensenrechten veroordeelde. Maar velen, zelfs in Europa, beschouwden deze woorden als hypocriet aangezien de regering gewoon het Nord Stream 2-project voortzet dat Duitsland verbindt met Russisch gas. Zoals zo vaak in de geschiedenis van de mens, worden economische en geopolitieke belangen boven morele belangen geplaatst.

Terwijl de Duitse regering zich wil voordoen als een kracht ten goede, zijn het haar acties die haar veroordelen. De Europese Unie komt misschien met bepaalde nieuwe sancties om hun solidariteit met de Russische burgers te tonen, maar net als in het verleden zullen dergelijke acties waarschijnlijk betekenisloos blijken.

Tijdens het presidentschap van Donald Trump had Duitsland de keuze om met de VS samen te werken tegen Rusland. VS sancties stopten zelfs tijdelijk de constructie van de Nord Stream 2 en gaven Duitsland een mogelijkheid om na te denken over zijn beslissingen. Op zondag, slechts een aantal weken in 2021, begon het Russische schip dat de controversiële Nord Stream 2-gaspijpleiding moet voltooien, zijn werk in de Oostzee.

Ondertussen blijven we getuige van de manier waarop de Russische regering haar eigen volk behandelt. “De politie hield niet eens op bij vrouwen, kinderen of oudere mensen,” merkte Bild.de op 25 januari op. “Zij arresteerden zelfs minderjarigen en sloegen talloze mensen die op de vlucht waren in elkaar.” Nord Stream 2 komt zonder twijfel Rusland economisch ten goede en stelt het regime in staat om zijn bevolking te blijven onderdrukken.

Maar de Nord Stream bedreigt niet alleen het leven van de Russen, maar ook van die van zijn westelijke buurman. Wanneer de gaspijpleiding voltooid is, kan het Kremlin Oekraïne afsnijden van Russische gasvoorziening en het tot onderwerping dwingen.

De enige garantie die de Duitse regering heeft dat Rusland gas aan Oekraïne blijft leveren, is de belofte van Poetin. Maar iedereen die dit weekend heeft gezien hoe Rusland zijn eigen volk behandelt weet dat Russische beloften niets waard zijn. Rusland heeft een geschiedenis van het onderdrukken van zijn eigen volk en dat van het buurland. De Duitse samenwerking met dit regime is op zijn best gezegd roekeloos, en op zijn slechts gezegd kwaadaardig.

Gerald Flurry, hoofdredacteur van de Trompet, waarschuwt dat het Duitse verbond met Rusland niet alleen hypocriet is, maar ook buitengewoon gevaarlijk. “De geschiedenis leert dat Duitsland en Rusland eigenlijk geen partners zijn,” merkte hij op in De geheime oorlog van Duitsland en Rusland tegen Amerika. “Wanneer zij vredesovereenkomsten en economische partnerschappen aangaan, is het een signaal dat één van hen of allebei voorbereidingen treffen voor een of andere imperialistische zet. Dit maakt de deal met Nord Stream 2 uiterst zorgwekkend.

Ik moedig u aan om het artikel De geheime oorlog van Duitsland en Rusland tegen Amerika van dhr. Flurry te lezen en een gratis exemplaar van Germany and the Holy Roman Empire aan te vragen om te begrijpen waarom de Bijbel waarschuwt voor deze toenemende samenwerking.

TROMPET BRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dit is gratis en zonder verdere verplichting.