Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Na de val van de Engelssprekende landen, wat dan?

ROBERT MICHAEL/PICTURE ALLIANCE VIA GETTY IMAGES

Na de val van de Engelssprekende landen, wat dan?

God waarschuwt ons. De hele wereld zou er acht op moeten slaan.

Wat u in de Trompet gelezen hebt, zou uw denken en uw leven diepgaand moeten beïnvloeden! Profetieën in uw Bijbel, meer dan 2500 jaar geleden geschreven, voorspelden wat er zou gebeuren met de moderne naties. En keer op keer is profetie na profetie vervuld!

God heeft deze profetieën opgetekend "opdat de levenden erkennen dat de Allerhoogste Heerser is over het koningschap van mensen, en dat geeft aan wie Hij wil, …" (Daniël 4:17). God is bij machte koningen te kronen en te onttronen, naties te maken en te ontbinden, wereldrijken op te richten en te vernietigen!

God profeteerde dat de nakomelingen van Abraham grootmachten zouden worden: het Britse Rijk en de Verenigde Staten van Amerika. Niemand anders dan God kon zulke grote en zulke gedetailleerde profetieën doen en ze in vervulling doen gaan over continenten en eeuwen heen.

"Kom naderbij met uw aanklacht, zegt de HEERE, kom maar naar voren met uw bewijzen, zegt de Koning van Jakob. Laten zij naar voren brengen en ons bekendmaken de dingen die zullen gebeuren. De dingen van vroeger – wat waren ze? Maak het bekend, en wij zullen het ter harte nemen en het einde ervan weten, of doe ons de komende dingen horen." (Jesaja 41:21-22).

God daagt u uit om uw eigen Bijbel te lezen, de feiten eerlijk onder ogen te zien, en de profetie voor uzelf te bewijzen.

De geest van profetie

Wist u dat Jezus Christus een profeet was? Hij sprak gedetailleerde profetieën tijdens Zijn menselijk leven en inspireerde profetieën in de gehele Bijbel. Openbaring 19:10 zegt: "Het getuigenis van Jezus is de geest der profetie." Een ware christen is iemand die Christus volgt, dus een ware christen heeft de geest van profetie.

Vandaag de dag is deze wereld in duisternis en ongeïnteresseerd in Gods Woord. Maar God heeft geprofeteerd dat de spotters in deze eindtijd in aantal zouden toenemen (2 Petrus 3:3-4).

De Olijfberg-profetie (Mattheüs 24, Marcus 13 en Lucas 21) is de meest wonderbaarlijke profetie in de Bijbel om God te bewijzen. Hij werd gegeven door Jezus Christus Zelf. Toen Zijn discipelen vroegen naar de tekenen van Zijn wederkomst en het einde van de wereld, antwoordde Hij: "Pas op dat niemand u misleidt. Want velen zullen komen onder Mijn Naam en zeggen: Ik ben de Christus; en zij zullen velen misleiden.” (Mattheüs 24:4-5).

Christus zelf waarschuwde dat er vele misleiders zouden zijn! Velen beweren Christen te zijn, maar zij hebben het evangelie dat Jezus Christus werkelijk onderwees vervangen door een evangelieboodschap over Christus. Zij prediken dat Jezus Christus naar de aarde kwam en de Zoon van God was, maar zij onderwijzen niet wat Hij onderwees! Zij onderwijzen niet Zijn profetieën of Zijn ware evangelieboodschap: de voorspelde komst van het Koninkrijk van God! Meer mensen geloven dit evangelie over Christus dan ooit tevoren, maar zoals Christus voorspelde, is dit evangelie vals.

In vers 7 waarschuwt Christus voor pestilentiën. Daaronder valt zeker ook het coronavirus, dus deze profetie is helemaal bij de tijd met wat er vandaag gebeurt. Maar Hij waarschuwde in vers 8: "Maar al die dingen zijn nog maar een begin van de weeën." De omstandigheden zullen nog veel erger worden! En God zegt u dat als u dat wilt voorkomen, u zich moet bekeren.

Verzen 21-22 is een grote profetie die waar moet zijn - er is geen weg omheen. "Want dan zal er een grote verdrukking zijn, zoals er niet geweest is vanaf het begin van de wereld, tot nu toe, en zoals er ook nooit meer zijn zal" (vers 21). Christus profeteerde over een periode van het ergste lijden in de menselijke geschiedenis vlak voor Zijn wederkomst! Gelooft u Zijn woorden?

“En als die dagen niet ingekort werden, zou er geen vlees behouden worden; maar ter wille van de uitverkorenen zullen die dagen ingekort worden" (vers 22). Begrijp wat dit schokkende Schriftwoord zegt! De Moffat vertaling zegt: "Als die dagen niet ingekort waren, zou geen ziel levend gered zijn." De Phillips vertaling zegt: "Ja, als die dagen niet waren verkort, zou geen mens het overleven."

Toen Christus deze profetie 2000 jaar geleden uitsprak, vochten de mensen nog met zwaarden en speren! Toch waarschuwde Hij voor een tijd waarin wapens de mensheid met uitsterven zouden bedreigen! Zulke wapens hebben nooit bestaan in de geschiedenis van de mensheid, tot in onze tijd! Hoe kunt u dat negeren? Dat kunt u niet!

“Tijden van de heidenen”

Christus beschreef deze komende periode van onvergelijkelijke ellende met een term die veel mensen in verwarring brengt. Maar als u begrijpt wat wij in dit Trompet-artikel hebben besproken, zal het voor u volkomen logisch zijn.

Lucas' versie van de Olijfberg-profetie luidt: "Wanneer u zult zien dat Jeruzalem door legers omringd wordt, weet dan dat zijn verwoesting nabij is. … Want dit zijn dagen van wraak, opdat al wat geschreven staat, vervuld wordt (Lucas 21:20, 22). De Bijbel bevat vele profetieën over deze afschuwelijke periode, en Christus zei dat ze allemaal binnen een korte tijdspanne zouden worden vervuld. Als u de tekenen volgt die Hij ons gaf, weet u dat die tijd bijna gekomen is.

"En zij zullen vallen door de scherpte van het zwaard en in gevangenschap weggevoerd worden onder alle heidenen. En Jeruzalem zal door de heidenen vertrapt worden, totdat de tijden van de heidenen vervuld zullen zijn" (vers 24).

Christus noemde deze periode van verdrukking, vlak voor Zijn wederkomst, "de tijd van de heidenen". De meeste mensen denken dat "Israël" verwijst naar de Joden, wat alle niet-Joden "heidenen" zou maken. Het is waar dat Israël de Joodse natie in het Midden-Oosten omvat, maar zoals de Trompet al heeft laten zien, is de naam Israël het meest toepasselijk op Amerika en Groot-Brittannië! De heidenen (een woord dat "de naties" betekent) zijn de niet-Israëlitische volkeren.

Dit behoort tot de kern van de Bijbelse profetie, recht uit de mond van Jezus Christus! De dramatische val van de Engelssprekende naties waarvan de wereld nu getuige is, is een afschuwelijke waarschuwing. De Israëlitische naties vallen, en de heidense naties nemen nu de leiding over de wereld. Dit toont aan dat we ons nu aan de buitenste randen bevinden van de catastrofale storm waarvoor Christus waarschuwde!

Deze voorspelling van het ergste lijden in de geschiedenis van de mensheid komt overeen met die van de profeet Jeremia: "Wee! Want die dag is groot, er is er geen als hij. Het is een tijd van benauwdheid voor Jakob, …" (Jeremia 30:7). Hij noemde het "Jakobs benauwdheid", omdat het hoofdzakelijk gericht zal zijn tegen de moderne nakomelingen van Israël vanwege onze nationale zonden.

Woeste beesten

Christus profeteerde dat Jeruzalem omsingeld zal worden door legers. Deze legers zullen worden aangevoerd door woeste en meedogenloze mannen. Deze crisis bouwt zich vandaag op rond Jeruzalem. Iran en bijna alle heidense naties staan vijandig tegenover Israël. Zij haten niet alleen de Joodse staat, maar ook Amerika en Groot-Brittannië.

Wanneer deze profetie volledig vervuld is, zullen alle drie deze Israëlitische naties vernietigd en tot slaaf gemaakt worden, en vervangen worden door twee nieuwe supermachten, elk met vele sterke bondgenoten: de ene geleid door Duitsland, de andere door Rusland en China. Deze heidense machten zullen botsen in de ergste oorlog ooit op aarde.

Meer dan 2500 jaar geleden gaf God de profeet Daniël een profetie die de wereldheersende machten onthulde die zouden opkomen tussen zijn tijd en onze tijd. Het was de uitleg van een droom van de Babylonische koning Nebukadnezar, waarin hij een standbeeld zag dat bestond uit vier delen. Het gouden hoofd stelde Babylon voor; de zilveren borst en armen Medo-Perzië; de bronzen buik en dijen Griekenland en Macedonië; de ijzeren benen en voeten stelden Rome voor. Andere profetieën tonen aan dat het geprofeteerde Romeinse Rijk 10 afzonderlijke keren zou herrijzen. Een ander visioen in Daniël 7 beschrijft deze zelfde vier koninkrijken, voorgesteld als "vier grootse beesten" (vers 3). Deze profetieën verwijzen zowel naar het koninkrijk als de koning, omdat elke leider van deze heidense koninkrijken geleid werd door een kwade geestelijke invloed die zijn verstand maakte tot dat van een woest beest! De geschiedenis is gevuld met hun wilde veroveringen, plunderingen, brandstichtingen en verwoestingen.

Engeland en Amerika zullen spoedig vervangen worden door wereldrijken en hun heersers die zich gedragen als wilde, razende beesten! God noemt deze leiders niet voor niets beesten! Toch geloven de mensen God niet. Op de een of andere manier denken de leiders van Israël dat onze moderne wereld voorbij een dergelijke kwaadaardige natuur is geëvolueerd. Groot-Brittannië heeft schandelijke pogingen gedaan om te onderhandelen met een van die beestachtige leiders, Adolf Hitler. Maar zelfs na de oorlog en de Holocaust die hij hielp voort te laten duren in de Tweede Wereldoorlog, hebben we het ergste van deze beesten nog niet gezien. De ergste "tijden der heidenen" liggen nog voor ons!

Groot-Brittannië verloor zijn wereldmacht na die oorlog. Amerika geeft zijn macht nu snel op. Om de leegte te vullen, komen heidense machten op. Deze volkeren hebben een totale minachting voor de zwakken.

Het meedogenloze, communistische regime van China is in opmars. Het laat zijn macht gelden in de Zuid-Chinese Zee en over de hele wereld met zijn nieuwe "zijderoute". Het drukt eenzijdig dubieuze territoriale aanspraken door tegen Japan, de Filippijnen en andere landen. Het heeft Hongkong opgeslokt. Het heeft gedreigd Taiwan binnen te vallen. Het steunt Noord-Korea. Dit angstaanjagende regime overheerst brutaal zijn eigen volk en wil er nog veel meer onderwerpen!

Ook Rusland is in opkomst. De autoritaire president Vladimir Poetin is bezig zijn leger snel op te voeren en Europa onder druk te zetten, deals uit te werken en de energie-export te manipuleren, zodat Duitsland sommige delen van Europa kan domineren terwijl Rusland andere kan overheersen. Hij werkt nauw samen met het China van Xi Jinping. Kijk naar de geschiedenis van Rusland en u kunt zien hoe angstaanjagend een 21e-eeuwse as Rusland-China zal zijn voor zijn eigen volk en voor de wereld!

Duitsland domineert Europa steeds meer, vooral nu Groot-Brittannië uit de Europese Unie is gestapt. Verschillende Europese leiders schenden de rechten van de burgers en worden steeds autoritairder. Intussen haasten de extremistische leiders van Iran zich om kernbommen te bouwen, en de wereld lijkt machteloos om hen tegen te houden.

De toekomst zal worden gedomineerd door leiders die zich gedragen als wilde, razende beesten! God waarschuwt u en allen die willen luisteren voor de tijd van de heidenen.

Een lamp in een donkere wereld

Openbaring 1:1 leidt het boek in als een profetisch boek over gebeurtenissen die zeker zullen gaan plaatsvinden. Vers 20 beschrijft zeven kandelaren, of lampen, symbolen van de zeven tijdperken van Gods Kerk. De hoofdstukken 2 en 3 profeteren van zeven opeenvolgende tijdperken die zouden bestaan vanaf de eerste komst van Christus tot aan Zijn wederkomst. Jezus Christus bevindt zich te midden van die Kerkgemeenten (Openbaring 1:13). Hij zei dat Hij Zijn Kerk zou bouwen en dat de poorten van de hel haar niet zouden overweldigen (Mattheüs 16:18). Die ene ware Kerk zou er altijd zijn, schijnend als een lamp in deze duistere wereld. Christus geeft die Kerk de geest van inzicht, het getuigenis van Jezus Christus, de geest van profetie!

God geeft deze wereld een licht - als ze het maar zouden zien en hun leven zouden beginnen te veranderen! Al deze plagen en crisissen en dreigende vernietiging zouden snel opgelost zijn als we ons door God zouden laten leiden!

Herkent u waar de ware Kerk van Christus is en waar dat licht vandaag schijnt?

In Ezechiël 33:7 geeft God een man de opdracht Zijn profetische boodschap te verkondigen: "En u, mensenkind, Ik heb u aangesteld tot wachter over het huis van Israël. U zult een woord uit Mijn mond horen en u moet hen namens Mij waarschuwen." God zegt dat Hij Zijn profeet precies zal laten zien wat er komen gaat uit de profetieën die Hij in de Bijbel heeft geïnspireerd!

"Maar als het komt – en zie, het komt – dan zullen zij weten dat er een profeet in hun midden geweest is" (vers 33). Ja, al deze profetieën zullen uitkomen! Onze zonden zullen precies resulteren in wat God voorspeld heeft. Wat een tragedie dat de meeste mensen dit niet zullen leren totdat ze deze vreselijke plagen meemaken en we op de rand van de menselijke uitroeiing komen! In vers 11 smeekt God de mensheid om zich af te keren van hun boze wegen en zich tot Hem te keren! God roept ons allen op om ons te bekeren! Deze wereld begrijpt het gewoon niet en verlangt er niet naar zich te bekeren.

Maar God zegt dat Hij niets zal doen zonder Zijn geheimen te openbaren aan Zijn dienaren, de profeten (Amos 3:7). Wanneer wij die profetische geheimen leren kennen, wie zou dan niet profeteren? (vers 8). Als God iemand Zijn profetische geheimen geeft, wie kan daar dan zitten en niets doen?

Profeteer opnieuw

Schandelijk genoeg zijn er sommigen die weigeren te profeteren zoals God gebiedt. Amos voorspelt dat zelfs sommige ware christenen, die God had opgedragen Zijn profetische boodschap bekend te maken, nu zeggen: "Profeteer niet" (Amos 2:11-12).

Herbert W. Armstrong predikte een sterke boodschap van profetie. Maar zelfs degenen in de Kerk die hij stichtte, verzetten zich tegen profetie en wezen dit na zijn dood geheel af. Dit verraad is geprofeteerd in het boek Openbaring, evenals het lot van hen die zeggen: "Profeteer niet."

"Mij werd een meetlat gegeven, die op een staf leek. En de engel was erbij komen staan en zei: Sta op en meet de tempel van God, het altaar [een symbool van de dienaren] en hen die daarin aanbidden. Maar laat de buitenste voorhof van de tempel erbuiten en meet die niet, want die is aan de heidenen gegeven. En zij zullen de heilige stad vertrappen, tweeënveertig maanden lang" (Openbaring 11:1-2).

"Het is aan de heidenen gegeven" is een andere verwijzing naar de tijd van de heidenen. In deze eindtijd is 95 procent van Gods eigen volk in opstand gekomen. God heeft hen in de buitenste voorhof van Zijn geestelijke tempel geworpen, waar zij de toorn van deze beestachtige heidense oorlogsmachines zullen moeten ondergaan! God kastijdt hen omdat Hij van hen houdt en hen ertoe wil bewegen zich te bekeren (Openbaring 3:19).

Dit Schriftgedeelte spreekt ook over het kleine deel van Gods volk in de binnenste voorhof dat getrouw is in het verkondigen van Gods boodschap. God belooft dat Hij dit volk kort voor de Wederkomst zal brengen naar een plaats van bescherming tegen al dat vreselijke lijden (zie Openbaring 12:14).

De opdracht van de Filadelfia Kerk van God draait om profeteren: "En Hij zei tegen mij: U moet opnieuw profeteren over vele volken, naties, talen en koningen" (Openbaring 10:11). Wij moeten opnieuw profeteren - zoals de heer Armstrong deed. God gebiedt het!

Gods eigen volk dat tegen Hem in opstand is gekomen, zal al deze ellende en dit lijden moeten meemaken. De helft zal zich uiteindelijk bekeren, maar de andere helft zal zijn eeuwige leven verliezen! (bijv. Mattheüs 25:1-13; Jeremia 24).

Christus zei dat deze angstaanjagende periode een tijd zal zijn waarin "En het hart van de mensen zal bezwijken van vrees en verwachting van de dingen die de wereld zullen overkomen, want de krachten van de hemelen zullen heftig bewogen worden." (Lucas 21:26).

Maar let op het volgende vers! "En dan zullen zij de Zoon des mensen zien komen in een wolk, met grote kracht en heerlijkheid" (vers 27). Het fantastische, hoopvolle nieuws is dat deze tijden van de heidenen rechtstreeks leiden naar de Wederkomst van Jezus Christus! Hij zal eindelijk de beestachtige heersers omverwerpen, zodat zij niet langer in staat zijn om de mensheid te verscheuren!

U moet een keuze maken. Zult u ontkomen aan de tijden der heidenen die Christus voorspeld heeft? Zult u gehoorzamen aan de stem van de Heer, die Hij tot u spreekt door zijn dienaren, de profeten?

Profetie is onweerlegbaar bewijs van God! Hij wil dat wij dat vandaag begrijpen! Profetie laat zien dat Hij leeft en dat Hij regeert in het koninkrijk van de mensen. Het waarschuwt ons voor de gevolgen van zonde en rebellie tegen God. Het motiveert ons om berouw te hebben en ons tot God te wenden. Het geeft ons een tijdlijn om te weten dat het einde van dit tijdperk nabij is. Het spoort ons aan om dringend gebruik te maken van de weinige dagen die ons nog resten! En het biedt echte troost en hoop, omdat dezelfde God die waarschuwt voor correctie en straf, ook profeteert over waar al deze gebeurtenissen uiteindelijk toe leiden! De machtige God van de profetie belooft Zijn Zoon te zenden om Zijn Koninkrijk op aarde te vestigen en een volmaakte regering te installeren die vrede, vreugde en voorspoed zal brengen aan mensen over de hele wereld. Dat is geen fantasie! Dat is een zekere profetie van de almachtige, levende God!

De Bijbel, open voor uw begrip! Schrijf u in voor de Bijbelcursus. Deze gratis cursus van 36 lessen is een prachtig hulpmiddel om het bestaan van God te bewijzen en om uw Bijbel te begrijpen. Les 16 is getiteld "Profetie is het bewijs van God." Bestudeer dit met een open geest, en het zal uw leven op een wonderbaarlijke manier veranderen!

Nl Hwr