Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Kerstmis en Chanoeka in Duitsland

menorah candles by [E>mar] is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Kerstmis en Chanoeka in Duitsland

Dat harmonieuze plaatje lijkt te mooi om waar te zijn.

Bij de zonsondergang van 28 november begon het Joodse feest Chanoeka. De Joden vieren de herinwijding van de Tweede Tempel in Jeruzalem in 164 v. Chr. Duitsland toonde solidariteit met de Joden door de Chanukiah, een negenarmige menora die tijdens Chanoeka wordt gebruikt, naast een kerstboom voor de Brandenburger Tor te plaatsen. Dit jaar begonnen de adventstijd en het Chanoeka op hetzelfde moment. Maar de geschiedenis van deze beide gebeurtenissen en de huidige stand van zaken zijn in tegenspraak met dit harmonieuze plaatje.


Het feest van Chanoeka herinnert aan een tijd waarin de Joodse godsdienst dreigde uit te sterven. De hellenistische Seleuciden onder leiding van Antiochus IV, ook wel bekend als Antiochus Epiphanes, probeerden de uitvoering van de Joodse godsdienst uit te roeien. Als ultieme belediging richtte Antiochus een beeld van Zeus op dat in de Joodse tempel moest worden aanbeden en beval hij het offeren van varkens. Alleen dankzij de opstand van de Joodse Makkabeeën, en Gods wonderbaarlijke tussenkomst, werden Antiochus' doelen verijdeld. Om deze reden kan "Chanoeka worden opgevat als een feest van godsdienstvrijheid", zoals de voorzitter van de Centrale Raad van Joden in Duitsland, Dr. Josef Schuster aan de Hanns Seidel Stichting vertelde.


De oorsprong van Kerstmis is minder duidelijk. Waarom wordt het gevierd op 25 december? Waar komt het gebruik vandaan? Gaat het echt om de liefde?

De Encyclopaedia Britannica schrijft: "In het oude Rome was 25 december een viering van de Onoverwonnen Zon, die de terugkeer van langere dagen markeerde. Het volgde op Saturnalia, een feest waarbij mensen feestvierden en elkaar cadeaus gaven. De kerk in Rome begon met het vieren van Kerstmis op 25 december, in de 4e eeuw tijdens het bewind van Constantijn, de eerste christelijke keizer, mogelijk om heidense tradities af te zwakken."

Kerstmis vindt inderdaad zijn oorsprong in het heidendom, maar er is veel meer aan de hand dan de meesten willen toegeven. In zijn boekje The Plain Truth About Christmas, legde Herbert W. Armstrong uit hoe de katholieke kerk ertoe kwam dit gebruik over te nemen: "Vergeet niet dat de Romeinse wereld heidens was. Vóór de vierde eeuw waren er maar weinig christenen, hoewel ze in aantal toenamen, en werden ze vervolgd door de regering en door heidenen. Maar met de komst van Constantijn als keizer, die in de vierde eeuw zijn belijdenis van het christendom aflegde en het christendom op gelijke voet met het heidendom plaatste, begonnen de mensen in de Romeinse wereld dit nu zo populaire christendom bij honderdduizenden te aanvaarden.

"Maar vergeet niet dat deze mensen waren opgegroeid met heidense gebruiken, waarvan het afgodsfeest van 25 december het belangrijkste was. Het was een feest van vrolijkheid, met een speciale geest. Ze genoten ervan! Ze wilden het zeker niet opgeven! ... De erkenning door Constantijn van de zondag, wat tot dan de dag van de heidense zonaanbidding was, en ... de invloed van het heidense manicheïsme, dat de zoon van God identificeerde met de fysieke zon, gaven deze heidenen van de vierde eeuw, die nu massaal overstapten op het 'christendom', hun excuus om hun heidense feestdatum 25 december (de verjaardag van de zonnegod), nu de verjaardag van de Zoon van God te noemen.

"En zo werd 'Kerstmis' vastgeklonken aan onze Westerse wereld! We kunnen het een andere naam geven, maar het is nog steeds hetzelfde oude heidense zon-aanbiddende festival! De enige verandering is de naam! Je kunt een konijn een 'leeuw' noemen, maar het blijft een konijn, net als vroeger.” Vraag voor meer informatie hierover een gratis exemplaar aan van Heidense feestdagen of Gods heilige dagen.

In de loop der jaren werden Joden vervolgd omdat zij God op de sabbat – op zaterdag – in plaats van op zondag vereerden! De oorsprong van Kerstmis en de zondagse eredienst leidde tot een nieuwe vervolging van de Joden. Kan diezelfde godsdienst de kloof nu helen?

In 70 na Christus werd Jeruzalem door Rome veroverd en werd de Joodse tempel verwoest. Het Romeinse Rijk kwam op en viel, en uit de zijn ruïnes verrees het zogenaamde Heilige Romeinse Rijk, samen met zijn eigen versie van het christendom, dat sterk vermengd was met heidendom. Het Heilige Romeinse Rijk leidde vervolgens verschillende pogingen om het Heilige Land in handen te krijgen en Jeruzalem tot zijn religieuze hoofdkwartier te maken. Daarnaast werden Joden het doelwit van inquisities, pogroms en de Holocaust.

"Gedurende bijna 200 jaar tijdens de Middeleeuwen hebben de christelijke Kruistochten de controle over de Palestijnse regio van de Seldsjoekse Turken ontnomen door middel van een reeks militaire invallen die bestonden uit christelijke legers uit voornamelijk West-Europa," legt Jack Meinhardt uit in When Crusader Kings Ruled Jerusalem. "Het was een van de meest romantische, chaotische, wrede, hartstochtelijke, bizarre en dramatische episodes in de geschiedenis. In de 12e en 13e eeuw na Christus trok een onophoudelijke stroom van Europese legers, meestal verzameld in het huidige Frankrijk en Duitsland, erop uit om de ongelovigen te vernietigen. Kruisvaarders vielen niet-christenen aan in Noord- en Oost-Europa; zij voerden bloedige pogroms uit tegen joden en 'ketterse' christenen in hun eigen gebieden; zij voerden campagne om moslims van het Iberisch schiereiland en uit Noord-Afrika te verdrijven; en het belangrijkste van alles was dat zij Palestina veroverden en het Heilige Land bestuurden vanuit hun citadel in Jeruzalem".

In naam van het christendom werden Joden en zelfs christenen die het niet eens waren met de katholieke leer, vervolgd en gedood. Dat is de geschiedenis die men zich moet herinneren bij het zien van deze twee symbolen samen in Berlijn.

Mensen kunnen het hebben over Kerstmis als een symbool van liefde. Maar deze mooie woorden hebben in het verleden geen einde gemaakt aan het antisemitisme, en ze zullen ook onze huidige problemen niet oplossen. De Antiochus uit de oudheid zag zichzelf als god en hij stichtte een heidense godsdienst om de aanbidding van de Joden te vervangen. Schokkend genoeg hadden de keizers van het Heilige Romeinse Rijk dezelfde ambities en de Bijbel openbaart dat er in de eindtijd een nieuwe Antiochus zal opstaan, waardoor in vergelijking alle eerdere pogingen om de Joodse godsdienst uit te roeien zullen verbleken.

"Maar deze moderne Antiochus zal zich in het begin niet als vijand presenteren," merkte Trompet hoofdredacteur Gerald Flurry op in ‘Europe is about to be hijacked ’ “Hij zal ook het glorierijke land binnengaan ...” (Daniël 11:41). Dit wijst niet op een gedwongen binnenkomst of verovering van Jeruzalem. De Joden zullen hem waarschijnlijk uitnodigen, vermoedelijk om te helpen de vrede daar te bewaren. Hij zal dus vreedzaam de stad binnenkomen, ongetwijfeld met zijn vleierijen en zijn bedrog en zijn leugens."

Na al deze geschiedenis tussen deze tegenover elkaar staande godsdiensten waarschuwt de Bijbel voor bedrieglijke verraad in de eindtijd. Deze geschiedenis en deze profetieën zouden een sterke waarschuwing moeten zijn voor de Joden en de hele wereld van vandaag. De woorden van wereldleiders, hun vriendelijke gebaren of symbolische daden zijn gewoon niet te vertrouwen. Wat we op dit moment in Europa zien, is Bijbelse profetie die voor onze ogen vervuld wordt.

Mds Ad Nl