Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Iran veroordeelt Midden-Oosten Akkoord

Zarif meets Mohamed Ali Alhakim in Baghdad by Mojnews using CC BY 4.0/Cropped from original

Iran veroordeelt Midden-Oosten Akkoord

Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben op donderdag 13 augustus overeenstemming bereikt over een historisch vredesakkoord. President Trump kondigde de deal aan die de betrekkingen zal normaliseren tussen de Joodse staat en het derde Arabische land dat officieel heeft gekozen om vreedzame betrekkingen met Israël aan te gaan. Egypte en Jordanië ondertekenden respectievelijk in 1979 en in 1994 vredesverdragen met Israël.

Deze overeenkomst voorziet in samenwerking op het gebied van reizen, handel, en de oprichting van diplomatieke kantoren. Bovendien regelt het akkoord de geopolitieke belangen van beide landen, die een gezamenlijke zorg voor veiligheid met betrekking tot Iran delen.

Dhr. Trump erkende de gemeenschappelijke belangen in zijn toespraak in het Witte Huis. “Door twee van Amerika’s beste en meest bekwame partners in de regio te verenigen, iets waarvan gezegd werd dat het onmogelijk was, is dit akkoord een belangrijke stap in de richting van een vreedzaam, veilig en welvarend Midden-Oosten.”

De Palestijnse reactie op de deal kwam snel en typeerde de overeenkomst als “agressie tegen het Palestijnse volk” en riep op tot een spoedbijeenkomst van de Arabische Liga. Bovendien verwijderde de Palestijnse Autoriteit uit protest zijn ambassadeur uit de VAE.

De verbale reactie van Iran op het VAE-Israël akkoord was nog bijtender. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Javad Zarif, beschreef het akkoord als een “domme strategie van Abu Dhabi en Tel Aviv, die ongetwijfeld de as van weerstand tegen Iran zal versterken.” De Iraanse regering waarschuwde tegen elke Israëlische inmenging in de Perzische Golf en verklaarde dat “de regering van de Emiraten en andere staten aan hun zijde verantwoordelijk zullen zijn voor de gevolgen” van dit akkoord.

Het noemen van de “andere staten” is een duidelijke toespeling op de andere grote rivaal van Iran in deze regio, Saoedi Arabië. Bovendien wordt er gespeculeerd dat andere Golfstaten in de komende maanden het voorbeeld van de VAE zullen volgen.

De angst voor een groeiende invloed van Iran en zijn steeds agressievere gedrag in de regio leidt tot de vorming van onverwachte allianties. De hoofdredacteur van de Trompet, Gerald Flurry, schreef al over de vorming van een historisch ongebruikelijke alliantie waarbij een aantal landen uit het Midden-Oosten zich bij Duitsland voegen, in plaats van bij de Verenigde Staten. De ‘push’ van Iran tegen deze macht zal uitmonden in de vernietiging van een groot aantal landen.

Voor meer informatie over deze ongebruikelijke alliantie en hoe dit uw leven zal beïnvloeden, lees ons artikel Een alliantie tussen Arabische landen en Europa. Lees ook ons artikel Iran en Europa staan voor een botsing der beschavingen.

TROMPET BRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dit is gratis en zonder verdere verplichting.