Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Het Mysterie van het Koninkrijk van God (tweede deel)

Luis Fernando Felipe Alves/Unsplash

Het Mysterie van het Koninkrijk van God (tweede deel)

Mysterie der eeuwen - Hoofdstuk 7

Vervolg van Het Mysterie van het Koninkrijk van God (eerste deel)

Daniël wist het!

U heeft wellicht weleens over het Koninkrijk van God horen spreken in deze zin: „De samenwerking van alle Christenen aan de totstandkoming van wereldvrede, tolerantie en broederlijke liefde, zal uiteindelijk misschien het Koninkrijk Gods in de harten der mensen vestigen.”

Omdat ze 1900 jaar geleden het evangelie van Christus verwierp, moest de wereld er wel iets anders voor in de plaats zoeken. Men moest een vervalsing bedenken! Daarom horen wij over het Koninkrijk van God spreken als over een gemeenplaats, een fijn gevoel in het menselijk hart, en het wordt aldus gereduceerd tot iets etherisch, tot een onwerkelijk niets. Anderen stellen zich ten onrechte voor dat „de kerk” het koninkrijk is. Weer anderen verwarren het met het duizendjarig rijk. Nog weer anderen, in het begin van deze eeuw, beweerden dat het Britse wereldrijk het koninkrijk van God was. Tegen­woordig beweert niemand dit meer. Kan deze wereld nog sterker misleid worden?

De profeet Daniël, die 600 jaar voor Christus leefde, wist dat het Koninkrijk van God een werkelijk koninkrijk zou zijn: een regering die letterlijk heerst over de mensen op aarde.

Jezus Christus bracht er aanvullende kennis over die de profeet Daniël misschien niet heeft geweten. Niettemin wist Daniël dat er een reëel, letterlijk koninkrijk van God op de aarde zou zijn.

Daniël was een van vier buitengewoon intelligente en briljante Joodse jongemannen onder de ballingen uit Juda. Deze vier mannen waren in het paleis van Nebukadnezar, koning van het Chaldeeuwse Rijk, geplaatst om te worden opgeleid voor speciale verantwoordelijkheden in de Babylonische regering. Daniël was een profeet die een bijzonder inzicht in visioenen en dromen had gekregen (Daniël 1:17).

Nebukadnezar was de eerste eigenlijke wereldheerser. Hij had een uitgestrekt rijk veroverd, waaronder de natie Juda behoorde. Deze koning had een droom die zo indrukwekkend was dat hij er niet van kon loskomen en er buitengewoon ongerust van werd. Hij verlangde van zijn astrologen, waarzeggers en magiërs dat zij hem zouden zeggen zowel wat hij had gedroomd als de betekenis van de droom. Dat konden zij niet. Zij waren verbijsterd. Toen werd Daniël voor de koning gebracht.

Daniël ontkende dat hij in het uitleggen van dromen meer menselijke bekwaamheid had dan de Chaldeeuwse magiërs. Maar, zei hij, „er is een God in de hemel, die verborgenheden openbaart; Hij heeft de koning Nebukadnezar bekendge­maakt wat in de toekomende dagen [in het laatste der dagen—SV] geschieden zal” (Daniël 2:28).

In de eerste plaats was het Gods bedoeling deze menselijke wereldheerser te laten weten dat er een God in de hemel is—dat God de hoog­ste machthebber is over alle volken, regeringen en koningen—dat God het universum bestuurt! Het was God die de cherub Lucifer op de troon van de aarde plaatste en Lucifer, die Satan de duivel is geworden, blijft alleen op de troon van de aarde omdat God het toestaat, en alleen totdat God Jezus Christus zendt om op deze troon plaats te nemen en Satan te verwijderen. Deze Chaldeeuwse koning kende alleen de vele heidense demon-goden. Van de ware, levende en Almachtige God wist hij niets. Evenals de volken en hun leiders van nu wist hij niet dat God de levende God is, een reële, actieve Persoon die daadwerkelijk regeert, niet alleen over de aarde, maar over het gehele universum.

De hele bedoeling van deze droom was Gods heerschappij te openbaren—het feit dat God regeert—de waarheid van het Koninkrijk van God—precies dat wat het ene en enig ware Evangelie van Jezus Christus inhoudt! Ten tweede was het om te openbaren, en voor ons op schrift te laten stellen, wat er zal gebeuren „in het laatste der dagen”—in de volgende twee decenniain deze laatste helft van de twintigste eeuw!

Voor Ons, vandaag!

Dit is geen droog, saai en verouderd geschrift, bedoeld voor mensen van 2500 jaar geleden. Dit is springlevend, geweldig groot nieuws voor onze tijd! Het is voor ons nu, nieuws van wat er gaat gebeuren. Nieuws, voordat het gebeurt—nieuws van de meest kolossale gebeurtenis aller tijden die zeer zeker in uw leven zal plaatsvinden—in de zeer nabije toekomst!

Dit is het ware evangelie, hetzelfde evan­gelie dat Christus verkondigde! Het is bestemd voor u en mij, en het is van levensbelang dat u het begrijpt!

Lees in uw eigen Bijbel Daniël 2:28-35. In zijn droom had deze koning een groot beeld gezien, groter dan welk door mensen opgericht beeld ook. Het was zo enorm groot dat het ook in een droom angstaanjagend was. Het hoofd ervan was van zuiver goud, de borst en armen waren van zilver, de buik en dijen van koper, de benen van massief ijzer, en de voeten van een mengsel van ijzer en leem.

De tijd speelde ook een rol. Nebukadnezar had het beeld gadegeslagen totdat er uit de hemel een bovennatuurlijke steen kwam die het beeld aan de voeten trof. Daarop brak het gehele beeld in stukken en werd door de wind weggeblazen—het verdween! Vervolgens werd de steen op wonder­baarlijke wijze groter tot hij al spoedig een grote berg was geworden die de gehele aarde vulde!

Wat betekende dat? Had het wel een betekenis? Ja, want dit was van God. In tegenstelling tot gewone dromen werd deze droom door God veroorzaakt, om aan Nebukadnezar de boodschap van Gods soevereiniteit over te brengen, en, daar het deel uitmaakt van het geschreven Woord van God, aan ons, om belangrijke feiten van het ware evangelie te openbaren!

„Dit is de droom”, zei Daniël (vers 36), „en de uitlegging daarvan zullen wij de koning zeggen.”

Hier volgt dan Gods uitlegging. Het is beslist niet de interpretatie van Herbert W. Armstrong. De mens behoort de Bijbel niet te interpreteren. De Bijbel geeft ons Gods eigen interpretatie! Hier komt hij:

„Gij, o koning, koning der koningen [hij was de eerste werkelijke wereldheerser over een wereldrijk], aan wie de God des hemels het koningschap, macht, sterkte en eer geschonken heeft …” God openbaarde zich aan deze menselijke werelddictator als de allerhoogste Heerser over alles.

Evenals deze Chaldeeuwse koning schijnen de mensen God niet als machthebber te zien, als het Opperwezen dat regeert, als het regeringshoofd. De Eeuwige openbaarde zich door Daniël aan Nebukadnezar—en door de Bijbel vandaag aan u en mij—als een soeverein, almachtig en regerend God, die gehoorzaamd moet worden!

Gij”, vervolgde Daniël tegen deze menselijke koning, „zijt dat gouden hoofd. Doch na u zal een ander koninkrijk ontstaan, geringer dan het uwe; en, weer een ander, een derde koninkrijk, van koper, dat heersen zal over de gehele aarde” (vers 37-39).  

Vervolgd op Het Mysterie van het Koninkrijk van God (Derde deel)

Moa Ad Nl