Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Het China-Taiwan raadsel

Tsai Ing-wen 2016: Taiwan Faces the Future by CSIS is licensed under CC BY-NC-SA 2.0/Cropped from original

Het China-Taiwan raadsel

Het ministerie van Defensie van Taiwan heeft gemeld dat er de afgelopen dagen meerdere keren Chinese vliegtuigen zijn luchtverdedigingszone zijn binnengedrongen. Deze invallen gingen gepaard met een toename aan militaire activiteit in de Zuid-Chinese Zee.

Bovendien zijn er schijnaanvallen gemeld op het Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Roosevelt en zijn gevechtsvloot, die vorige week de regio is binnengekomen. Dergelijke schijnaanvallen werden uitgevoerd op een afstand van zeker 250 zeemijl van het schip. Maar radiogesprekken van Chinese piloten die tijdens de simulaties werden opgevangen, duidden op het loslaten van anti-scheepsraketten.

De marine-kapitein Mike Kafta van de Amerikaanse Indo-Pacific Command beweerde: “De activiteiten van het People’s Liberation Army (PLA) die hier worden belicht zijn de laatste in een reeks van agressieve en destabiliserende acties.” Hij zei verder dat deze PLA-acties bedoeld zijn om “degenen die in internationale wateren en -luchtruim werken te intimideren, met inbegrip van hun buurlanden en degenen met concurrerende territoriale aanspraken.”

De VS en Taiwan hebben door de jaren heen een unieke relatie onderhouden. Aangezien China’s regionale ambities zich bleven uitbreiden, is de verdediging van Taiwan steeds belangrijker geworden. Alhoewel Taiwan in Washington een sterke partij-overschrijdende steun geniet, erkent het officiële beleid van de VS het niet als een onafhankelijke staat.

De Chinese regering in Peking beschouwt het eiland als onderdeel van eigen grondgebied en weigert de legitimiteit van de natie Taiwan te erkennen, die bekend staat als de Republiek van China. De militaire invallen die Peking de afgelopen paar dagen heeft aangestuurd vormen een schokkende herinnering aan de betrokken belangen.

Volgens Tan Sun Chen, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Taiwan, “probeert China de echte intenties van de regering van de VS te testen, om te kijken hoezeer zij Taiwan steunt.” Het doel van China is het volk van Taiwan te overtuigen dat hun enige keuze is om zich met China te verenigen en dat de VS hen niet kan redden.

Als reactie op de schending van het luchtruim door China in de afgelopen dagen, heeft de Amerikaanse woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Ned Price, er bij China op aangedrongen zijn militaire, diplomatieke en economische druk op Taiwan stop te zetten. Verder bevestigde hij dat “de Amerikaanse toewijding aan Taiwan zeer solide is.”

Maar is dat zo? Hoe zal de VS reageren als het met directe Chinese agressie tegen Taiwan geconfronteerd wordt?

Bijbelse profetie geeft aan dat China samen met andere oosterse naties een blok zal vormen dat wordt aangeduid als de “koningen van het oosten.” Deze groep naties zal met een Europees conglomeraat samenwerken om de Angelsaksische naties te verslaan en te onderdrukken. Volgens dit scenario zijn de vooruitzichten op een onafhankelijk Taiwan onheilspellend.

Voor meer informatie over het agressieve gedrag van China en waar het toe leidt, kunt u het artikel Waarheen leidt de confrontatie tussen China en Amerika van dhr. Gerald Flurry lezen. Kijk ook de korte video: De koningen uit het oosten.

TROMPET BRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dit is gratis en zonder verdere verplichting.