Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Het belang van quarantaine

CDC/Getty Images

Het belang van quarantaine

Net toen het leek dat Covid-19, de officiële naam van het “nieuwe” Chinese coronavirus, zijn hoogtepunt naderde in het land van oorsprong, is het aantal voorvallen in andere delen van de wereld plotseling sterk toegenomen. De verspreiding is de afgelopen dagen zelfs zo dramatisch geweest dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de wereld aanspoort zich “voor te bereiden op een mogelijke pandemie.”

Besmettingshaarden in Zuid-Korea, Iran en Italië zijn vooral belangrijk omdat zij pas in de afgelopen paar dagen zijn ontstaan en zich hebben uitgebreid. Vooral Iran is verontrustend, aangezien de bron van infectie daar lijkt te zijn geconcentreerd in de stad Qom, die met een bevolking van 1.2 miljoen een belangrijk Shia-heiligdom vormt. De ayatollahs willen het heiligdom niet graag sluiten, aangezien het jaarlijks miljoenen bezoekers trekt. Deze bezoekers komen vanuit het hele Midden-Oosten en kunnen potentiële dragers van de ziekte worden die het vervolgens meebrengen naar hun thuisland.

Iraanse ambtenaren weigeren echter om quarantaine in te voeren in Qom en andere gebieden waar uitbraken plaatsvonden. Zij beweren dat quarantaines “ouderwets” zijn en geloven niet dat ze effectief zijn. Ondertussen meldt Iran 95 gevallen van infectie en 15 doden. Indicaties zijn dat beide statistieken eigenlijk veel hoger zijn. De viceminister van Volksgezondheid, Iraj Harirchi, die de berichten over het verdoezelen van de werkelijke aantallen geïnfecteerde personen en doden tegenspreekt, is zelf ziek geworden van het virus.

Sommige wereldgezondheidsfunctionarissen en epidemiologen beweren dat de quarantainemaatregelen die in China geïmplementeerd zijn de ziekteoverdracht met succes hebben verminderd en de groei van de epidemie in het land hebben vertraagd. Er is een veel bredere positieve consensus over de rol van quarantaine bij het vertragen van verspreiding van het virus, wat meer tijd geeft om aanvullende ziektebestrijdingsmaatregelen te implementeren.

Het belang van quarantaine voor het stoppen van de verspreiding van besmettelijke ziekten is terug te voeren naar wijsheid in de oude geschriften van Moses. In het boek Leviticus, hoofdstuk 13 t/m 15, inspireerde God Moses om quarantainemaatregelen op te schrijven met betrekking tot melaatsheid en in het verlengde daarvan elke andere besmetting. Het naleven van deze maatregelen beschermde de Joodse gemeenschap tijdens de middeleeuwen tegen de builenpest en andere ziekten die het gevolg waren van onhygiënische omstandigheden. Deze maatregelen zijn vandaag nog steeds effectief, ondanks de mening van de Iraanse ambtenaren.

Naast bepalingen gericht op ziektebestrijding, spreekt de Bijbel ook over de bron en verspreiding van besmettelijke ziekten. Er wordt geprofeteerd dat dergelijke uitbraken en epidemieën erger en meer wijdverspreid zullen worden naarmate de tijd vordert. Lees het Trompet-artikel van hoofdredacteur dhr. Gerald Flurry met de titel “De verspreiding van het coronavirus en andere moderne plagen”.

TROMPET BRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dit is gratis en zonder verdere verplichting.