Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Geen opluchting, maar een waarschuwing: de Duitse CDU behaalt verkiezingsoverwinning in Saksen-Anhalt

Geen opluchting, maar een waarschuwing: de Duitse CDU behaalt verkiezingsoverwinning in Saksen-Anhalt

Minister-president Reiner Haseloff's (CDU) heeft zondag 6 juni duidelijk de deelstaatverkiezingen in Saksen-Anhalt gewonnen. Een grote overwinning voor extreemrechts werd voorkomen en opkomst van de Groenen stagneerde, maar toch is Duitsland niet in veilige democratische handen.

In de aanloop naar de verkiezingen bleek uit enquêtes dat de AfD op de eerste plaats zou komen. De CDU werd geplaagd door schandalen in de coronaviruscrisis en grootschalige corruptie en ondemocratische neigingen werden blootgesteld. Het vormde de uitdaging voor deze Haseloff om de opkomst van de AfD te voorkomen en zijn partij te redden van een existentiële crisis.

De deelstaatverkiezingen waren eveneens een test voor de federale verkiezingen in september, waarvoor CDU-voortrekker Armin Laschet zich kandidaat stelt. Veel vreesden dat de CDU in het oosten veel kiezers aan rechts zou verliezen aangezien Laschet als meer gematigd wordt beschouwd.

In zijn campagne kreeg Haseloff de steun van Laschet en van CSU-voortrekker Markus Söder. Zondag gaf een prognose aan dat de CDU met 37 procent van de stemmen zou winnen, 7 procent meer dan in 2016, gevolgd door de AfD met 22 procent. “De gevreesde neergang van de democratie in de ‘door dictatuur gesocialiseerde’ nieuwe Duitse staten… werd opgeschort: links- en rechtsradicalen ontvingen een sterke domper in Saksen-Anhalt,” zo merkte Münchener Merkur op.

Het succes zal Laschet waarschijnlijk sterken in zijn verkiezingscampagne en rivalen op afstand houden. Analisten waarschuwen echter dat Laschet de overwinning niet voor zichzelf kan claimen aangezien Haseloff een van de meest populaire staatspremiers van de partij is. Söder, die gedwongen was de kandidatuur van kanselier aan Laschet over te laten, zei dat de verkiezingsoverwinning een “persoonlijke overwinning” van Haseloff was.

Belangrijk op te merken is dat Haseloff een vrome katholiek is en tijdens zijn campagne regelmatig over zijn geloof praat. Saksen-Anhalt met zijn 2.2 miljoen inwoners is voornamelijk atheïstisch, met slechts 72.000 katholieken en 257.000 protestanten. In de campagne waarschuwde de katholieke kerk tegen de AfD en steunde ze zichtbaar de CDU-kandidaat.

De nationale verkiezingen zijn in september en Laschet’s campagne heeft tenminste een ding gemeen met die van Haseloffl – de nauwe band met de katholieke kerk. Laschet is een vroom katholiek en zijn belangrijkste adviseur, Nathanael Liminski, word door sommigen als een aartskatholiek beschouwd. In 2005 was Liminski medeoprichter van het aan de paus loyale initiatief “generatie Benedict.” Een tweet van het officiële CDU-account leek de nieuwe mentaliteit binnen de CDU uit te beelden als een katholiek iconisch beeld van Jezus en er werd een Bijbelvers in gepromoot. In Duitsland waar kerk en staat strikt zijn gescheiden was de tweet dan ook zwaar omstreden.

De dominantie van de CDU en haar verbond met de katholieke kerk moet nauwlettend in de gaten worden gehouden. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog vonden katholieke politici en voormalige nazi’s een nieuw thuis binnen de CDU/CSU. Tijdens de periode Adenauer waarschuwde wijlen Herbert W. Armstrong in de Echte Waarheid: “Let op de volgende dingen: Duitse politieke partijen die uiteenvallen en de Christendemocratische Partij die de enige politieke partij wordt, wat zal leiden tot een dictatuur.”

De AfD vormt een sterk teken dat de stemming in Duitsland rijp is voor sterker leiderschap. Zoals dhr. Armstrong opmerkte, is de samenwerking van de CDU met de katholieke kerk en haar dictatoriale neigingen iets wat we nauwlettend in de gaten moeten houden. De Bijbel onthult dat Duitsland op een of andere manier een katholiek dictatuur zal krijgen. Voor meer informatie over deze profetieën kunt u een gratis exemplaar aanvragen van ‘Germany and the Holy Roman Empire’ (momenteel alleen in het Engels beschikbaar) en het artikel Duitsland en het laatste Heilige Romeinse Rijk lezen.

TROMPET BRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dit is gratis en zonder verdere verplichting.