Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Emmanuel Macron en de Kruisvaarder van Frankrijk

LUDOVIC MARIN/POOL/AFP VIA GETTY IMAGES

Emmanuel Macron en de Kruisvaarder van Frankrijk

Met zijn reis naar Jeruzalem heeft de Franse president Emmanuel Macron opnieuw de aandacht van de wereld getrokken. Maar de enorme belangstelling richtte zich niet op zijn ontmoeting met de Israëlische en Palestijnse leiders, of op zijn toespraak tijdens de herdenking van de bevrijding van Auschwitz, maar vooral op zijn ruzie met een Israëlische bewaker. De vele nieuwsberichten hierover onderkenden echter niet wat dit conflict onthulde over Macrons denkwijze.

Het incident vond plaats op 22 januari bij de kerk van St. Anne. Voordat hij de kerk inging vertelde Macron in het Engels aan een bewaker die hem vergezelde: “Iedereen kent de regels. Ik vind het niet leuk dat je daar voor mij uit ging. Ga naar buiten!” Deze regels zijn “al eeuwen geldig,” voegde Macron nog toe. “Dat zal door mij niet veranderen, dat kan ik je wel vertellen.”

De meeste media hebben terecht erkend dat deze christelijke kerk in de Oude Stad van Jeruzalem Frans grondgebied is. Macron wilde dit blijkbaar aan de hele wereld duidelijk maken. Het gebouw werd in 1856 door de Ottomaanse sultan Abdülmecid overgedragen aan keizer Napoleon III. Die overdracht werd als blijk van dankbaarheid gezien voor de Franse steun in de Krimoorlog.

Maar de eeuwen waarover Macron sprak gaan nog verder terug. De kerk van St. Anne werd tussen 1131 en 1138 door de Kruisvaarders gebouwd ter ere van de maagd Maria. In de meeste nieuwsberichten werd dit detail niet vermeld. Over het algemeen lijken nog maar weinig mensen te weten wie de Kruisvaarders werkelijk waren.

Maar geschiedenisstudenten zouden het uitermate vreemd moeten vinden dat Macron de erfenis van de Kruisvaarders verdedigde op de dag voordat hij de Holocaust-herdenking in Jeruzalem bijwoonde.

Voordat de Kruisvaarders naar Jeruzalem trokken, hadden ze al niet-christenen in Noord- en Oost-Europa vervolgd en voerden ze bloederige pogroms aan tegen de Joden. De bouw van de kerk van St. Anne was een hoogtepunt voor de Kruisvaarders. Tijdens deze periode werd ook de titel “Koning van Jeruzalem” populair, die eeuwen later nog door keizers van het Heilige Romeinse Rijk opgeëist werd.

De kerk van St. Anne wordt nog steeds als een van de meest prachtige gebouwen uit de tijd van de Kruisvaarders beschouwd. Maar het is gebouwd op het bloed van degenen die zich weigerden te onderwerpen aan het Heilige Romeinse Rijk. In plaats van conflict zoeken met een Israëlische bewaker en op die manier de geschiedenis van de Kruisvaarders te eren, had Macron zich veel beter kunnen verontschuldigen voor dit deel van de Franse geschiedenis.

Lees Het Heilige Romeinse Rijk treedt naar voren – op volle sterkte voor meer informatie over dit opnieuw opkomende Heilige Romeinse Rijk. Of bestel ons boekje Wie of wat is het profetische beest?.

Nl Wwb