Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Een Berlijn-Brussel geschil doet Europese Unie wankelen

SEBASTIAN GOLLNOW/PICTURE ALLIANCE VIA GETTY IMAGES

Een Berlijn-Brussel geschil doet Europese Unie wankelen

Afgelopen dinsdag 5 mei heeft het Duitse Constitutionele Hof een uitspraak gedaan die in tegenspraak is met het Europese Hof van Justitie (EHJ) met betrekking tot de Europese Centrale Bank (ECB). Politici en economen buiten Duitsland hebben met afschuw op deze beslissing gereageerd. Het is de eerste keer dat een nationale rechtbank een uitspraak van het Hof van Justitie ongeldig heeft verklaard. Deze situatie vormt een bedreiging voor de rechtsbasis van de Europese Unie.

De hoogste Duitse rechtbank heeft de aankoop van obligaties door de ECB als “gedeeltelijk onwettelijk” bestempeld en verklaarde daarmee een uitspraak van het Europese Hof van Justitie (HvJ) als onwettig. Het HvJ heeft in 2018 geoordeeld dat het kopen van obligaties door centrale banken legaal is als onderdeel van het Europese monetaire beleid om stabiliteit in de Eurozone te behouden. Rechters van het Duitse Hof oordeelden dat de Duitse centrale bank, Deutsche Bundesbank, moet stoppen met samenwerken met de Europese Centrale Bank en binnen drie maanden moet stoppen met de aankoop van obligaties.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, dreigde met gerechtelijke stappen tegen Berlijn, tenzij de uitspraak werd teruggedraaid. Economen en politici hebben verklaard dat de uitspraak van het Duitse Hof het gezag van de Europese Centrale Bank ondermijnt die juist probeert het financiële systeem in tijden van crisis te stabiliseren. De coronavirus pandemie heeft ongekende financiële druk op vrijwel alle economieën in de Eurozone gelegd.

Volgens Stephen Gallo, hoofd van Forex-strategie bij de bank van Montreal, zou de beslissing van de Duitse rechtbank “uiteindelijk de juridische, economische en financiële fragmentatie binnen het blok kunnen versterken.”

Deze versnippering en de daaropvolgende reorganisatie van Europese landen is een gebeurtenis die de Trompet en haar voorganger de Echte Waarheid al hebben voorspeld sinds de ondertekening van het Verdrag van Rome in 1957. Die voorspellingen zijn gebaseerd op profetisch begrip en spreken van een heropleving van het Heilige Romeinse Rijk in onze tijd.

Het uiteenvallen van de huidige Europese Unie vanwege interne juridische geschillen gevolgd door een heftige financiële crisis zal de weg vrijmaken voor de opkomst van een nieuwe en machtige politieke entiteit. De gebeurtenissen die nu in Europa plaatsvinden zijn een teken van deze dramatische verandering.

Lees, voor meer informatie over de toekomst van Europa en hoe dit uw leven rechtstreeks zal beïnvloeden, ons artikel Duitsland en het laatste Heilige Romeinse Rijk . Het zal uitleggen hoe de huidige acties van Duitsland zullen leiden tot zijn centrale leidende rol in het komende Heilige Romeinse Rijk.

TROMPET BRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dit is gratis en zonder verdere verplichting.