Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Duitsland traint jaarlijks op het gebruik van kernbommen

Thomas Lohnes/Getty Images

Duitsland traint jaarlijks op het gebruik van kernbommen

Elk jaar in oktober oefent Duitsland samen met andere Europese landen voor het horrorscenario van een nucleaire oorlog. Een dergelijke praktijk is cruciaal omdat elke seconde telt wanneer er twee nucleaire machten tegenover elkaar staan. Hoewel de oefeningen geheim worden gehouden, heeft de pers toch weer de start ervan vernomen. Het Duitse t-online.de meldde op 13 oktober: “De geheime alliantie-oefeningen ‘Steadfast Noon’ zouden vorige week begonnen zijn: Volgens militaire experts oefent de luchtmacht onder andere met het veilig vervoeren van kernwapens.”

Volgens informatie van het Duitse Persbureau (dpa), bereidt Steadfast Noon gevechtsvliegtuigen voor om in het geval van oorlog de tactische kernbommen B-61 te gebruiken. Binnen de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie hebben Duitsland, Italië, België, Nederland en Turkije toegang tot kernbommen. Ze vormen een onderdeel van de NAVO-overeenkomst voor het delen van kernwapens, die hen in staat stelt kernbommen te gebruiken om tegenstanders te treffen.

Tien jaar geleden riep de Duitse Bondsdag op tot de verwijdering van kernbommen van Duitse bodem. Maar in plaats van ze te verwijderen, is de VS bezig de bommen te moderniseren. Volgens een rapport van Deutsche Welle dat op 26 maart werd gepubliceerd, zullen de B61-3 en B61-4 types worden vervangen door de gloednieuwe B61-12. Volgens kernwapen-expert Hans M. Kristensen leveren de nieuwe bommen “een aanzienlijk militair voordeel” op.

German-Foreign-Policy.com zei op 14 oktober over de geplande modernisering: “De nieuwe kernbommen van het type B61-12 kunnen ook gebruikt worden met een lager explosief vermogen, waardoor de drempel tot een nucleaire oorlog verlaagd wordt. Er zijn al meldingen van “eerste nucleaire aanvallen” in NAVO-documenten.”

De Steadfast Noon-oefeningen van dit jaar vinden naar verluidt plaats in het Duitse Nörvenich Air nabij Keulen. De luchtmachtbasis is bedoeld als alternatieve locatie voor de 20 VS-kernbommen die zijn opgeslagen op Büchel Air Base (Eifel). Tegelijkertijd vindt er nog een andere oefening plaats in Büchel met het doel om belangrijke infrastructuur tegen bedreiging uit de lucht te beschermen.

Duitsland en de NAVO-bondgenoten bereiden zich voor om in het geval van een nucleaire oorlog als eerste toe te slaan. Hoewel het “als eerste toeslaan” gebruikelijk is in het licht van het alternatief, zijn de Duitse voorbereidingen gezien zijn geschiedenis toch alarmerend. De Tweede Wereldoorlog begon nadat Duitsland ten onrechte beweerde door Polen te zijn aangevallen. Tijdens de Koude Oorlog heeft Duitsland al overwogen om de gestationeerde kernwapens, zelfs zonder toestemming van de VS, te gebruiken.

Bedenk ook dat Duitsland tegenwoordig samen met zijn voormalige bondgenoot uit de Tweede Wereldoorlog oefent om kernbommen te gebruiken. T-online meldde: “De Bundeswehr heeft op het Internet aangekondigd dat de Italiaanse luchtmacht met tien vliegtuigen tot 15 oktober Nörvenich zal bezoeken.” Alleen een oppervlakkig begrip van de geschiedenis zou de alarmbellen al moeten laten rinkelen.

Lees wat hoofdredacteur van de Trompet, Gerald Flurry, nog meer schreef over de Duitse militaire strategie in het artikel De wervelstorm profetie.

Nl Lead