Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Duitsland's ‘Poetin’ spreekt zich uit

Duitsland's ‘Poetin’ spreekt zich uit

In een wereld zonder leiders, hebben mannen als de Russische president Vladimir Poetin vrij spel. Dat is de waarschuwing van de Duitse oud-minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg. Op 27 januari sprak Guttenberg zo'n duizend gasten toe op het digitale jaarlijkse kick-off evenement van de private bank Merck Finck. Guttenberg is de voorzitter van de investeringsfirma Spitzberg Partners. Maar in plaats van het geven van beleggingstips, was het hoofdonderwerp van zijn toespraak volgens WirtschaftsWoche : "De politieke wereldorde van de toekomst."

Zou het kunnen dat de Guttenberg de leider wil zijn die het door hem zo treffend beschreven vacuüm in Europa opvult?

Ongetwijfeld zien velen in Duitsland hem als een oplichter. En zelfs het artikel van WirtschaftsWoche wijst regelmatig op zijn gebrek aan geloofwaardigheid. Anderzijds krijgt hij herhaaldelijk aanbiedingen van het bedrijfsleven, de media en politici om op hun evenementen te spreken.

Merck Finck is een dochteronderneming van de bankgroep Quintet Private Bank en staat onder controle van de Qatarese sjeiksfamilie Al Thani. Guttenberg heeft verschillende banden met het Midden-Oosten die teruggaan tot zijn tijd als minister van defensie van Duitsland en tot zijn werk als investeringsadviseur. Deze keer was Guttenberg in Zwitserland en sprak via een onlineverbinding op het evenement.

Het is ook niet ongebruikelijk dat Guttenberg geopolitieke onderwerpen in zijn discussies naar voren brengt. Op dit evenement domineerden de geopolitieke implicaties echter zijn toespraak. "Op het Merck Finck evenement sprak hij minder als het hoofd van een investeringsmaatschappij en meer als een voormalige Duitse minister van defensie," merkte WirtschaftsWoche op.

Vanwege Amerika's sociale tweedeling en binnenlandse gerichtheid en China's worsteling met zijn zero-covid beleid, kan Vladimir Poetin het "leiderschapsvacuüm" uitbuiten, aldus Guttenberg. Hij had ook kritiek op de recente betrokkenheid van Duitsland bij de crisis. "Wat we momenteel afleveren is helaas een opmerkelijke eierdans," zei hij met het oog op de reacties van de Duitse regering richting Oekraïne.

Guttenberg wees er ook op dat het leiderschapsvacuüm van de overheid leidt tot een verdere toename van de macht van tech-bedrijven – een trend die hij de "government to googlement"-ontwikkeling noemt. Inmiddels, zo merkt hij op, leven we in een wereld die wordt beheerst door big-tech in plaats van door de overheid. Guttenberg romantiseerde volgens WirtschaftsWoche echter ook de metaverse – een soort digitale parallelle werkelijkheid waar gebruikers verbinding mee kunnen maken.

"Voor de investeerders en andere deelnemers aan de Merck-Finck-stream, ongeveer duizend volgens de organisator, was het niet helemaal duidelijk wat de analyse van Guttenberg eigenlijk voor hen betekende," merkte WirtschaftsWoche op.

Onlangs nog maakte een andere ex-politicus, Friedrich Merz, een comeback in de politiek – ondanks grote tegenstand. Gezien het grote gebrek aan leiderschap in de wereld, en vooral in Europa, ziet Guttenberg misschien de noodzaak in van het houden van een sollicitatietoespraak voor de hoogste posities in Europa in plaats het geven van beleggingsadviezen. Eén ding is zeker, Guttenbergs grote belangstelling voor de belangrijkste tendensen in de wereld is niet verminderd, evenmin als zijn kritiek op de huidige politieke klasse, noch zijn belangstelling voor het vormgeven van de toekomst van de wereld.

The Trompet heeft ook het verbazingwekkende gebrek aan leiderschap in Europa nauwlettend in de gaten gehouden – in het licht van de Bijbelse profetie. Habakuk 1, Daniël 8 en 11 en Openbaring 17 zijn allemaal voorbeelden van eindtijd-profetieën die spreken over de opkomst van een sterke man in Europa die aan de macht zal komen door "vleierij". De Trompet heeft lange tijd Karl-Theodor zu Guttenberg gezien als de meest waarschijnlijke kandidaat om deze rol te vervullen.

De manier waarop Guttenberg spreekt over het schijnbare leiderschapsvacuüm kan erop wijzen hoe hij de mensen vleit door hen te laten geloven dat hijzelf de oplossing voor alles is. De bovengenoemde profetieën worden uitgelegd in Staat KT zu Guttenberg op het punt aan de macht te komen? door de hoofdredacteur van de Trompet, Gerald Flurry. Voor een gedetailleerde studie van deze profetieën kunt u ook een gratis exemplaar aanvragen van Er zal spoedig een sterke Duitse leider komen. 

Nl Lead