Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Duitsland's Friedrich Merz opnieuw in opmars

Duitsland's Friedrich Merz opnieuw in opmars

De onorthodoxe opmars van een onorthodoxe leider in Duitsland.

Na een rampzalige verkiezing is de Duitse Christen-Democratische Unie ( cdu) op zoek naar een nieuwe leider – op een onorthodoxe manier. De voormalige Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich uit alle politieke functies teruggetrokken en haar opvolgers hebben tot dusver gefaald. Gewoonlijk wordt achter gesloten duren over het leiderschap van de cdu beslist. De afgelopen jaren stemde de cdu voor haar leiders op een partijcongres. Deze keer kregen de partijleden aan de basis een stem. De onorthodoxe manier heeft uiteindelijk gezorgd voor de opmars van Friedrich Merz, die al lange tijd kandidaat was voor deze functie.

Afgelopen vrijdag, 17 december, heeft Friedrich Merz het referendum van de leden van de cdu gewonnen. De 66-jarige won 62,1 procent van de stemmen tegen twee rivaliserende kandidaten. De partij zal in januari officieel de verkiezing van haar nieuwe leider bekrachtigen en als de cdu de macht herovert, zou hij de volgende kanselier kunnen worden.

Merz is zowel een nieuwe hoop voor de conservatieven in Duitsland als een geharde politicus. De paradox is eenvoudig te verklaren: Merz heeft nooit de macht gekregen die hij wilde.

Zo'n 20 jaar geleden streed Merz al om het leiderschap van de cdu. Hij was een van de meest dominante politici in de jaren tussen 2000 en 2005. Maar Angela Merkel won het vertrouwen van haar partij en van de Duitsers. Merz trok zich terug uit de politiek en ging een zeer succesvolle zakencarrière tegemoet.

Als multimiljonair keerde hij terug in de politiek toen hij hoorde dat Merkel besloot af te treden. In een ongekende strijd verloor hij op 7 december 2018 op een cdu-partijcongres van de aan Merkel-loyale Annegret Kramp-Karrenbauer. Merz was populair bij de partijbasis, maar de elite bleef trouw aan Merkel. Zelfs de pogingen van cdu-grootmeester Wolfgang Schäuble om de populariteit van Merz op te krikken, leken tevergeefs.

Het beleid en het partijleiderschap van Kramp-Karrenbauer bleken al snel impopulair en zij kondigde haar aftreden aan. Merz besloot zich opnieuw kandidaat te stellen voor het partijleiderschap. Maar op 16 januari 2021 stemde het partijcongres voor Armin Laschet. In de daaropvolgende verkiezingscampagne bleek Laschet's leiderschap fataal en verloor de partij miljoenen kiezers. Hierdoor kondigde Laschet zijn aftreden aan – als er een meer gekwalificeerde opvolger kon worden gevonden.

Voor sommigen zal het belachelijk geleken hebben, maar Merz probeerde het nog een keer. Hij kende zijn populariteit bij de partijbasis en eiste de onorthodoxe stemming.

Al in 2019 eiste een bekende politicus van de zusterpartij van de cdu, de Christelijke Sociale Unie, Karl-Theodor zu Guttenberg, dat de cdu/csu deze methode om de partijbasis te peilen zou gebruiken om hun kanselierskandidaat te kiezen. De Jonge Unie van de cdu, de conservatieve tak van de partij, steunde het idee dat eerder al door voormalig csu-voorzitter Edmund Stoiber werd geopperd. Wie in zo'n voorverkiezing zegeviert "zou een sterke kandidaat voor het volgende kanselierschap kunnen zijn", zei Guttenberg in een Bild-interview op 7 oktober 2019. Destijds werd dit echter gezien als wantrouwen jegens de toenmalige cdu-partijleider Annegret Kramp-Karrenbauer.

Op 17 januari 2020 werd Guttenberg brutaler en zei onomwonden tegen het Duitse Persbureau: "Voor mij is er in de [Christen-Democratische] Unie nog maar één politicus over, die ik voor deze taak volkomen geschikt acht en op wie ik zou stemmen: Friedrich Merz."

Destijds werden deze en soortgelijke voorstellen om de basis te laten stemmen verworpen, maar na het tragische verkiezingsverlies in september, en nadat Angela Merkel de politiek had verlaten, werd het oude idee de nieuwe modus operandi en de oude verliezer werd de nieuwe winnaar.

De aartsrivaal van Angela Merkel is nu in opkomst en zou kunnen zorgen voor een opleving van de rechtse, conservatieve vleugel van de Cdu. Merz wordt in zekere zin gezien als Merkels tegenpool. Hoewel ze van dezelfde partij zijn, vertegenwoordigen ze twee tegengestelde vleugels. Merz heeft Duitsers aangemoedigd trots te zijn op hun geschiedenis, stelde een leidende cultuur voor waarin vluchtelingen zich zouden moeten aanpassen en ziet de vervolging van christenen over de hele wereld als "een aanval op onze vrijheid". Merkel richtte zich op het vragen om vergeving voor het verleden van Duitsland, opende de grenzen voor migranten en probeerde antisemitisme te bestrijden. Lees meer over Merz in mijn artikel van februari 2020: "Is Friedrich Merz de toekomst van Duitsland?"

In juni vestigde de Irish Times de aandacht op een interessant detail: “Tientallen jaren van katholieke cdu-leiders werden in 2000 doorbroken met de verkiezing van Merkel – de dochter van een protestantse dominee.” Merz is katholiek en zou de toekomst van de partij kunnen zijn. Dit is van grote profetische betekenis.

De Bijbel openbaart in Openbaring 17 dat er een nieuw leiderschap in Europa zal opstaan en dat zij zich opnieuw achter de Katholieke Kerk zal scharen – wat zal leiden tot een conservatieve opleving van het Heilige Romeinse Rijk, geworteld in Europa's eeuwenoude tradities. "En ik zag een vrouw zitten op een scharlakenrood beest…" (Openb. 17:3). Dit beeld stelt een verenigd Europa voor (het beest) dat gedomineerd wordt door de Rooms Katholieke Kerk (de vrouw).

In De geest van Karel de Grote leeft in Europa schreef Trompet-hoofdredacteur Gerald Flurry in 2016: "De Bijbel voorzegt dat er nog één opleving van dit rijk voor ons ligt. En gebeurtenissen in Europa sluiten zeer nauw aan bij die profetie! West-Europa, een verondersteld modern bolwerk van democratie en secularisme, staat op het punt om nogmaals een verenigd imperium te worden dat wordt geleid door een sterke man en beïnvloed door de Katholieke Kerk!"

In het post-Merkel tijdperk zou Friedrich Merz een rol kunnen spelen bij de heropleving van dit rijk.

Nl Lead