Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Duitsland heerst over Europa

German flag by tjuel using CC by 2.0

Duitsland heerst over Europa

Voor het eerst in 13 jaar nam Duitsland op 1 juli het 6 maanden durende voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie over. Het Duitse voorzitterschap wordt gekenmerkt door een ongekende situatie. Merkel heeft nu de kans om samen te werken met een andere Duitser, de voorzitter van de EU commissie, Ursula von der Leyen, om de EU voor de komende jaren vorm te geven.

Hoewel het voorzitterschap elke zes maanden onder de lidstaten rouleert, is het toch opmerkelijk wanneer het de beurt van Duitsland is. Duitsland is het meest bevolkte, meest welvarende en meest vertegenwoordigde land van de EU in Brussel. Als één van de andere lidstaten het voorzitterschap leidt, hangt het succes af van de steun van Duitsland. Maar wanneer Duitsland het voorzitterschap leidt is er nauwelijks iets dat in de weg kan staan.

Bovendien moeten er in de komende zes maanden onderwerpen van ongekende omvang worden geregeld. De onderhandelingen met een vertrekkend lidstaat moeten worden afgerond. De EU moet het hoofd bieden aan de nasleep van een ongekende pandemie, aan de wederopbouw van de economie, aan het afronden van de EU-begroting voor de komende zeven jaar, de klimaatkwestie dient aangepakt te worden, het moet een migratiewet formuleren en het buitenlandbeleid van de unie met betrekking tot de VS en China aanpassen.

“Pandemie, Brexit, migratie, [Amerikaanse president Donald] Trump, machtspoker tussen de wereldmachten – en precies in het midden: de EU,” aldus n-tv. “Duitsland neemt het voorzitterschap van de Raad over in een explosieve tijd. De verwachtingen zijn hoog, ook voor bondskanselier Merkel.” Veel van deze kwesties hebben eerder op de EU agenda gestaan, maar al deze discussiepunten hebben blijkbaar gewacht op Duits leiderschap.

“We weten dat Europa zich absoluut in de moeilijkste situatie van zijn geschiedenis bevindt. Dit zien we in het virus dat nog steeds rondwaart,” zei kanselier Angela Merkel. “En we zien het in de economische gegevens die ons bereiken. Die betreffen alle lidstaten van de Europese Unie.”

Zelden heeft de EU dergelijke cruciale zes maanden voor de boeg gehad. Nooit eerder was het lot van de EU zo afhankelijk van één enkele natie. Nooit eerder was het zo duidelijk dat Duitsland het hart en de kern van het Europese project vormt.

De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk waren ooit vastbesloten Duitsland nooit meer opnieuw over Europa te laten domineren. De NAVO werd gedeeltelijk opgericht om militaire dominantie van Duitsland te voorkomen. De toetreding van Groot-Brittannië bij de EU was deels bedoeld om politieke dominantie van Duitsland te voorkomen. Frankrijk hoopte Europa te leiden in samenwerking met een onderdanig Duitsland. Vandaag wordt duidelijk dat alle hoop om Duitsland in bedwang te houden vervlogen is.

In juni 1952 schreef Herbert W. Armstrong in de Echte Waarheid: “De VS is nu vastbesloten om niets meer in de weg te laten staan van het opbouwen van een herbewapend, onafhankelijk Duitsland. Dit zal het hart en de kern worden van het verenigde Europa dat het Romeinse Rijk zal doen herleven.”

Achtenzestig jaar later zien we dat deze profetie een absolute realiteit is geworden. Lees het artikel Duitsland en het laatste Heilige Romeinse Rijk om te begrijpen wat dit betekent voor Europa en de wereld waarin we leven.

TROMPET BRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dit is gratis en zonder verdere verplichting.