Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Duitse soldaten paraderen voor de Rijksdag en de wereld negeert het

Luftwaffe parade by Cassowary Colorizations is licensed under CC BY 2.0

Duitse soldaten paraderen voor de Rijksdag en de wereld negeert het

De terugkerende Duitse soldaten uit Afghanistan kregen op 14 oktober een parade die herinnert aan die van het naziregime van Adolf Hitler in het Derde Rijk. De 90.000 soldaten die in Afghanistan hebben gevochten, werden geëerd met een defilé van marcherende soldaten met fakkels. Velen in de media en de politiek in Duitsland zeiden dat de parade zeer gepast was en dat kritiek het land een slechte dienst bewees. De wereld als geheel gaat verder en vergeet het. Het negeren van de waarschuwingssignalen die uit Duitsland komen, is echter fataal.

De Duitse zucht naar imperium is duidelijk zichtbaar.

Al snel na de parade werd in de sociale media gewezen op het voor de hand liggende: de parade herinnert aan Hitlers Derde Rijk. The Local merkte op: "Voor sommigen maakten de visuele parallellen met een nazi-mars bij de Brandenburger Tor in 1933 de parade historisch te ongevoelig. Duizenden Twitter-gebruikers postten met hashtags als #Wehrmacht en #Ritual waarin ze zeiden dat de parade niet geschikt was voor de moderne tijd.

Parades met fakkels werden in het naoorlogse Duitsland gebruikt bij ceremonies voor vertrekkende kanseliers, presidenten en ministers van defensie. Deze keer paradeerden de militairen voor hun eigen medesoldaten en deden dat voor de Rijksdag met hoge mate van publiciteit.

Duitse politici en mediakanalen verdedigden de parade.

In "Een klein stukje erkenning voor mensen die gevochten hebben " merkte Welt op: "De Afghanistan-veteranen werden geëerd met een grote taptoe. Mensen die achter elke stalen helm fascisme zien, riepen dat het 'schandalig’ was. Dat was het niet. Het schandaal is de hardvochtigheid van deze critici."

Verschillende politici kwamen snel ter verdediging van de parade. "Ceremonieel was het absoluut gepast in vorm, waardigheid en op de enige juiste plaats (parlementair leger voor het parlement)," merkte FDP-politica Marie-Agnes Strack-Zimmermann op. "Soms begrijp ik Twitter echt niet meer," schreef Groene Partij politicus Tobias Lindner.

Het Duitse ministerie van defensie twitterde: "Een debat is nodig en belangrijk. Vergelijkingen met het donkerste hoofdstuk van Duitsland stellen ons teleur. De Bundeswehr is een parlementair leger. Als zodanig heeft het zijn plaats midden in de samenleving - bij speciale gelegenheden ook voor het Rijksdaggebouw."

Men zou kunnen zeggen, laten we de geschiedenis achter ons laten, laat Duitsland gewoon Duitsland zijn.

Maar is dat wel zo makkelijk? Duitsland wordt opnieuw geteisterd door antisemitisme en rechtsextremisme en het Duitse leger is er een bewezen broeinest van. Kunnen we deze waarschuwingssignalen echt zo makkelijk negeren?

Over een paar weken herdenken we de Kristallnacht, de Nacht van het gebroken glas, die plaatsvond op 9 en 10 november 1938. Joodse zaken werden geplunderd, ramen gebroken, gebouwen en synagogen in brand gestoken. Kan het mensen kwalijk worden genomen dat men zich dergelijke beelden herinnert wanneer men 's nachts Duitse soldaten met fakkels ziet marcheren, voor een gebouw dat zijn naam uit de nazitijd heeft behouden?

De Rijksdag heeft altijd symbool gestaan voor de wens van Duitsland om een sterk rijk te vormen. Nooit heeft dat verlangen zich zo sterk gemanifesteerd als onder Adolf Hitler. In 1933 leidde de brand in de Rijksdag tot de opkomst van Hitlers dictatuur. Vanuit de Rijksdag gaf hij opdracht tot de onderdrukking van de Joden en zijn verlangen naar wereldverovering.

Tien jaar na de val van de Berlijnse Muur verhuisden de Duitse hoofdstad en regering in 1999 van Bonn naar Berlijn. Het Rijksdaggebouw werd toen opnieuw de zetel van de Duitse regering, net nadat de Duitse Luftwaffe voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog in Joegoslavië ten strijde was getrokken. Kanselier Gerhard Schröder sprak de parlementsleden voor het eerst toe in de nieuwe kamer: “De Rijksdag gelijkstellen aan ‘het rijk’ heeft geen zin", zei hij. "Onze democratie en ons parlement zijn sterk en stabiel." Eisen om het woord ‘rijk’ te vervangen door een modernere term die de realiteit weerspiegelt, werden afgewezen.

Duitsland wil een keizerrijk en wil een leger dat die wens weerspiegelt. De symbolische beelden die we vorige week zagen, mogen niet worden gebagatelliseerd en vergeten. In plaats daarvan moet het dienen als een sterke waarschuwing.

Wijlen theoloog en schrijver Herbert W. Armstrong waarschuwde dat de mens door het moderne onderwijs en de media in slaap is gesust en daardoor de ware betekenis achter de wereldgebeurtenissen niet meer ziet. In De Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de profetieën schreef hij: "Is het al te laat? Zijn onze leiders al zo doordrenkt van een misleidend, vals onderwijs, zo gevoelloos gemaakt, dat zij niet uit hun sluimer kunnen worden opgewekt? God helpe ons! De tijd is voor ons reeds bijna verstreken!"

Als we de duidelijke waarschuwingssignalen negeren, kunnen we dan ontsnappen aan de verschrikkelijke tijden die voor ons liggen? Dhr. Armstrong legde uit dat wereldgebeurtenissen aan ons voorbij zullen gaan zonder dat wij de ware betekenis ervan zullen inzien, tenzij wij de Bijbelse profetie begrijpen. Lees het artikel Duitsland en het laatste Heilige Romeinse Rijk om te leren waar Duitslands verlangen naar een imperium toe leidt.

Usbip Nl