Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

De opzienbarende onthulling van wat Christus' evangelie was (Derde deel)

Aaron Burden/Unsplash

De opzienbarende onthulling van wat Christus' evangelie was (Derde deel)

Het ongelooflijke potentieel van de mens - Hoofdstuk 2

Vervolgd van De opzienbarende onthulling van wat Christus' evangelie was (Tweede deel)

De “evangelies” die momenteel gepredikt worden

Ik zei al dat u tegenwoordig vele evangelisatiecampagnes hoort. Een ervan bedient zich van de slagzin: “Christus prediken aan de volkeren”. U vraagt zich misschien af: “Wat is er verkeerd aan het prediken over Christus?” Of: “Wat is er verkeerd aan een evangelie van genade prediken?” Of: “Wat is er verkeerd met het verkondigen van een boodschap over behoud?”

Uit de Bijbel heb ik u laten zien dat ze reeds in de eerste eeuw over een andere Jezus begonnen te prediken—een Jezus die zogenaamd Zijn Vaders geboden afschafte en “genade” uitlegde als een vrijbrief voor ongehoorzaamheid (2 Corinthiërs 11:4, 13-15 en Judas 4). Ook nu prediken ze niet de werkelijke Jezus die gezegd heeft: “Ik heb Mijn Vaders geboden onderhouden” en die ons daarin een voorbeeld was, opdat ook wij ze zouden onderhouden.

Als al degenen die beweren een heilsboodschap te verkondigen, werkelijk begrepen en verkondigden wat behoud eigenlijk is—of dit nu een “op weg zijn” naar een andere plaats of het veranderd worden in een andere toestand is, wat en waar en hoe die bereikt kan worden, dan zou dat de verkondiging van een onderdeel van het ware evangelie zijn. Maar de “evangelisten” van tegenwoordig leren in hun prediking niet wat behoud werkelijk is of hoe men dat deelachtig kan worden. Wanneer de blinden de blinden leiden, vallen ze met z’n allen in de sloot.

Wat is eigenlijk het Koninkrijk Gods?

Het is daarom hoog tijd dat wij gaan begrijpen wat het Koninkrijk Gods eigenlijk is.

Wat is een koninkrijk? De Bijbel spreekt over verschillende koninkrijken. Het eerste wereldrijk—het Chaldeeuwse Rijk, vaak “Babylon” genoemd—was een koninkrijk. God inspireerde Daniël tot Nebukadnezar, de koning ervan, te zeggen: “Gij wie de God des hemels het koningschap, macht, sterkte en eer ge­schonken heeft …” (Daniël 2:37).

Dan was er het koninkrijk Israël—de familie die van Israël (Jacob) afstamde en die tot een natie uitgroeide.

Het koninkrijk Israël was een voorloper van het Koninkrijk Gods. Dit zal bestaan uit de als geest geboren kinderen van God—de familie van God, georganiseerd in een regerend koninkrijk.

Het Koninkrijk Gods zal derhalve tweeledig zijn:

1) Een regering. Een regering—of koninkrijk—bestaat uit vier elementen: a) een koning die heerst over b) een volk, onderdanen of burgers in c) een bepaald soeverein gebied met d) wetten en een gezagsorganisatie om die wetten uit te voeren.

2) Een familie (zoals het koninkrijk Israël een familie van nazaten van Israël was)—in dit geval de familie van God—een familie waarin mensen geboren kunnen worden en die een regerende of heersende familie zal zijn met zeggenschap over alle naties, d.w.z. over de gehele aarde, en later het gehele universum.

Het Koninkrijk: een regering

Christus zal de Koning zijn over het Koninkrijk Gods. Hij is de Zoon van God, die Hij aansprak als Zijn Vader. Wanneer de Kerk, door een opstanding of plotselinge verandering van sterfelijkheid tot onsterfelijkheid (van stoffelijke tot geestelijke samenstelling), tot het lichaam van de uit geest bestaande kinderen van God zal worden, zal Christus met de Kerk trouwen, waardoor zij Zijn vrouw wordt. Dan hebben wij dus Vader, Zoon, vrouw en de kinderen van de Vader—een familierelatie—de familie van God of de Godfamilie.

Let nu eens op enige profetieën:

“Daarom zal de Here zelf u een teken geven: Zie, de jonk­vrouw zal zwanger worden en een zoon baren; en zij zal hem de naam Immanuël [d.i. “God met ons”] geven” (Jesaja 7:14).

“Want een Kind is ons [Israël] geboren, een Zoon is ons gegeven, en de heerschappij rust op Zijn schouder en men noemt Hem Wonderbare Raadsman, Sterke God, Eeuwige Vader, Vre­devorst. Groot zal de heerschappij zijn en eindeloos de vrede op de troon van David en over zijn koninkrijk, doordat Hij het sticht en grondvest met recht en gerechtigheid, van nu aan tot in eeuwig­heid. De ijver van de Heer der heerscharen zal dit doen” (Jesaja 9:5-6).

De engel Gabriël is een hooggeplaatste aartsengel—een cherub—een van de enige drie die in de Bijbel genoemd worden. De Bijbel verhaalt: “In de zesde maand [van de zwangerschap van Elizabet] nu werd de engel Gabriël van God gezonden naar een stad in Galilea, genaamd Nazareth, tot een maagd, die onder­trouwd was met een man, genaamd Jozef, uit het huis van David, en de naam der maagd was Maria. En toen hij bij haar binnengekomen was, zeide hij: Wees gegroet, gij begenadigde, de Here is met u. En de engel zeide tot haar: Wees niet bevreesd, Maria, want gij hebt genade gevonden bij God. En zie, gij zult zwanger worden en een zoon baren, en gij zult Hem de naam Jezus geven. Deze zal groot zijn en Zoon des Allerhoogsten genaamd worden, en de Here God zal Hem de troon van Zijn vader David geven, en Hij zal als koning over het huis van Jacob heersen tot in eeuwigheid, en Zijn koningschap zal geen einde nemen” (Lucas 1:26-33).

Toen Jezus terechtstond voor Pilatus, zei de Romeinse stad­houder tot Hem: “Zijt Gij dus toch een koning? Jezus antwoordde: Gij zegt, dat Ik koning ben. Hiertoe ben Ik geboren en hiertoe ben Ik in de wereld gekomen, opdat Ik voor de waarheid zou getui­gen.

Jezus verklaarde echter ook aan Pilatus dat Zijn Koninkrijk—Zijn heerschappij—niet van deze wereld, deze tijd, deze huidige eeuw was: “Mijn Koninkrijk is niet van deze wereld … nu echter is Mijn Koninkrijk niet van hier” (Johannes 18:36).

Wat houdt het evangelie van Christus feitelijk in?

Zoals ik gezegd heb, was het evangelie van Christus het goede nieuws van het komende Koninkrijk van God.

Maar wat houdt dit allemaal in?

En waarom moet het Koninkrijk Gods noodzakelijk komen?

Hoe is uw persoonlijk leven als individu er direct bij betrokken?

In feite heeft de boodschap van Christus betreffende het komende Koninkrijk Gods direct betrekking op de toestand van de wereld van vandaag, op de menselijke natuur, haar oorsprong en herkomst, op het kwaad, het lijden en het leed in deze wereld, op wereldvrede. Het heeft betrekking op bestuur en op de reden waarom de huidige regeringen niet de weldoeners van de volken zijn die zij zouden moeten zijn.

Christus’ boodschap raakt direct de wortels van ieders geluk, en heeft te maken met het overweldigende transcendente potentieel van elk mensenleven. Zij heeft ook betrekking op de oorzaken van de huidige crisis waarin wij allen leven, en de levenswijze die ons van alle problemen zal verlossen.

Maar Zijn boodschap heeft nog op heel veel meer dingen betrekking.

Zijn boodschap heeft te maken met Gods overweldigende plan als Schepper van het gehele universum; met het gehele onmetelij­ke heelal met zijn ontelbare melkwegstelsels, nevelvlekken, zonnen, sterren en planeten en met Gods bedoeling daarmee. Zij heeft ook betrekking op alle engelen en het feit dat een derde van alle door God geschapen engelen de verkeerde weg is opgegaan, in een zonde waaruit geen verlossing mogelijk is; zij heeft te maken met Gods grote plan en bedoeling om te verhinderen dat dit ook met de andere engelen zou gebeuren.

De meeste van deze dingen komen in de leer van hedendaagse religies nooit of te nimmer ter sprake. Gods boodschap heeft te maken met allesomvattende waarheid.

Wat tot dusver is behandeld, moet eigenlijk beschouwd wor­den als slechts de inleiding tot de volledige geschiedenis van Christus’ evangelieboodschap.

Wordt vervolgd...

Ihp Nl