Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

De onmogelijke keuze van Duitsland

Interview Armin Laschet by Deutsche Welle Unternehmen is licensed under CC BY-NC 2.0/Cropped from original

De onmogelijke keuze van Duitsland

Deze week hebben de leidende partijen in de peilingen, de Groenen en de CDU/CSU, hun kanselier-kandidaten voor de komende verkiezingen in september bekendgemaakt. De christendemocraten kozen de onpopulaire staatspremier uit Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet. De Groenen kozen voor de politiek onervaren Annalena Baerlbock. Ondertussen raken steeds meer mensen ontevreden over de democratie.

“Baerbock wil kanselier worden,” merkte Wolfram Weimer op voor n-tv.de, “om het op te nemen tegen de Poetins, Bidens en Erdogans van deze wereld, maar ze heeft nog nooit ergens bestuur over gehad – niet over een staat, niet over een ministerie, niet over een gemeenteraad, zelfs niet over een gemeentehuis van een dorp, nog niet eens in haar geboorteplaats Pattensen vlakbij Hanover.”

Er is momenteel veel enthousiasme voor de Groenen in Duitsland. Maar nu het aantal crises begint op te lopen, blijft het de vraag of de Duitsers een onervaren kanselier aan de macht willen. De Groenen hebben in het algemeen nooit de meerderheid gekregen op federaal niveau en hebben dus weinig ervaring met regeren. Hun plek was dusverre in de oppositie of als junior partner in een coalitie.

De CDU/CSU bleef decennia lang populair vanwege het vermogen om dingen voor elkaar te krijgen. Maar sinds enige tijd wordt de alliantie geplaagd door corruptie en een rampzalige aanpak van het coronavirus. De enige politicus die de laatste tijd min of meer schitterde tijdens het crisisbeheer was CSU-leider Markus Söder. Maar wanneer het aankwam op de keuze tussen Söder en Laschet koos het politieke establishment voor de minst populaire.

Het katholieke geloof van Laschet, zijn aanbidding voor Karel de Grote en zijn visie voor een verenigd Europa, zijn allemaal kenmerken die de CDU wil zien in de volgende kanselier. Laschet heeft vaker tegenslag overwonnen. Toenemende crises en de onervarenheid van de Groenen kunnen in zijn voordeel werken en ervoor zorgen dat hij een overwinning voor zijn partij haalt.

Hoe het ook zij, het Duitse volk voelt zich verraden. Peilingen na peilingen bleek dat ze niet wilden dat Laschet hen zou leiden en toch lijken ze geen andere keuze te hebben dan hem te accepteren of het land over te dragen aan radicale milieuactivisten.

Duitsland staat voor een onmogelijke keuze en heeft weinig hoop ertegen te protesteren. Zelfs demonstraties zijn tijdens de pandemie grotendeels verboden. De stemming die nu in Duitsland heerst is niet uniek voor deze tijd. In de geschiedenis heeft Duitsland herhaaldelijk naar een “verlosser” verlangd. Bismarck gebruikte dat verlangen om Duitsland te verenigen in een oorlog. Adolf Hitler gebruikte dit sentiment om Duitsland in een tirannie te leiden.

Veel mensen zagen de voormalige minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg als de hoop en verlossing van het land. Na zijn plagiaat verzamelden zich aanvankelijk enkele tientallen Guttenberg-fans en tegenstanders bij de Brandenburger Tor. Sommige van de satirische spandoeken luidden: “KTG – de verlosser”, “Guttenberg moet keizer worden” en “wij zijn uw volk”. Aan de ene kant werd Guttenberg op onverklaarbare manier aanbeden; aan de andere kant werd hij door zijn tegenstanders enorm veracht. Het is al een tijd geleden dat Duitse politici dergelijke sentimenten bij het volk hebben opgewekt. Bij de Trompet geloven we dat Guttenberg een comeback zal maken wanneer de roep voor nieuw leiderschap een nieuw hoogtepunt bereikt.

In Daniël 8:23, 11:21 en Openbaring 17 lezen we dat een Duitse leider het dilemma van Europa zal gebruiken om Europa op een zeer ondemocratische manier te verenigen. Deze Schriftgedeelten laten ook zien dat deze komende leider het charisma heeft tot ongekende toewijding te inspireren, aan hemzelf en aan het rijk dat hij aan het opbouwen is. Om erachter te komen waarom wij denken dat deze overkoepelende Europese leider Karl-Theodor zu Guttenberg zou kunnen zijn, kunt u een gratis exemplaar aan vragen van ons boekje Er zal spoedig een sterke Duitse leider komen. U kunt ook het artikel De genialiteit van Karl-Theodor zu Guttenberg lezen.

TROMPET BRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dit is gratis en zonder verdere verplichting.