Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Christus' evangelie onderdrukt en vanaf de eerste eeuw tot nu toe niet verkondigd! (Eerste deel)

Ben White/Unsplash

Christus' evangelie onderdrukt en vanaf de eerste eeuw tot nu toe niet verkondigd! (Eerste deel)

Het ongelooflijke potentieel van de mens - Hoofdstuk 1

Bereidt u zich maar voor op de meest verbazing-wek­kende openbaring van uw leven. Is het niet verbijsterend en schokkend te horen dat de allerbelangrijkste dimensie van onze kennis door God de Vader in de persoon van Jezus Christus wel op aarde is geopenbaard, maar dat deze boodschap door bepaalde mensen in de eerste eeuw van onze jaartelling werd onderdrukt; dat Jezus zelf ter dood is gebracht, omdat Hij deze dimensie openbaarde; dat al Zijn apostelen, misschien op één na, de martel­dood zijn gestorven, omdat zij deze dingen verkondigden?

Toch zou deze boodschap, als de mensheid ernaar had geluis­terd en haar ter harte had genomen, de wereld nagenoeg alle ellende en kwaad hebben bespaard.

Het woord “evangelie” betekent “goed nieuws”. In zijn diepste zin verstaan, onthult het ons een menselijk potentieel zó overweldigend, dat het ons op het eerste gehoor ongelooflijk klinkt. Toch is het tot op heden voor de wereld verborgen gehouden.

Dit nieuws onthult wezenlijke dingen omtrent de mens: wat hij eigenlijk is, waartoe hij op aarde werd geplaatst, waarheen we op weg zijn, wat de weg is die leidt tot wereldvrede, geluk en welvaart voor allen, wat de echte waarden zijn, welke geweldige mogelijkheden de mens heeft en hoe dit alles werkelijkheid kan worden.

Antwoord op deze vragen vormt de allerbelangrijkste kennis die de mens ooit ter beschikking is gesteld. Helaas werd die kennis veracht en verworpen, en weldra onderdrukt.

Wanneer wij de evangelieboodschap van Christus in haar volle betekenis begrijpen openbaart zij ons dingen die voor de wetenschap een gesloten boek zijn gebleven. Zij onthult feiten waarvan de religies in deze wereld geen enkel begrip hebben, feiten die ook op de universiteiten nooit bekend waren, laat staan werden gedoceerd.

Het evangelie openbaart de heerlijkste waarheid die de menselijke geest ooit zou kunnen bevatten. Het onthult de ontbreken­de dimensie in kennis, de kennis die voor ons van absoluut levensbelang is.

Dit is het grootste goede nieuws dat ooit door onze Schepper aan de mensheid is geopenbaard! Waarom wilden de mensen dan toch deze boodschap verwerpen, die haten en de brenger ervan ter dood te brengen?

Ja, waarom??

Het antwoord luidt: omdat de mensen misleid waren! De gehele mensheid is tegenwoordig misleid.

De opzet van dit boek is aan te tonen hoe de mensen werden misleid, en duidelijk te maken wat dit goede nieuws eigenlijk inhield—en inhoudt.

Zelfs nu heeft de meerderheid der mensen nog nooit het heerlijke, ware evangelie gehoord. En de miljoenen mensen die het wel horen, zijn zo beneveld door valse religies en surrogaat evangelies dat ze alleen maar verward raken. De waarheid is inderdaad vreemder dan fictie! Bereidt u er op voor een verbijsterende waarheid te lezen, die nauwelijks te geloven maar toch waar is!

De aartsbedrieger

Het is tegenwoordig intellectueel gesproken niet “in” om in het bestaan van een duivel te geloven, maar bijbelse openbaring spreekt andere taal.

Bijbelse profetieën voorspellen duidelijk dat nu, in onze tijd, de gehele wereld misleid zou zijn. Sla zo’n profetie op in het boek Openbaring, hoofdstuk 12, vers 9: “En de grote draak werd (op de aarde) geworpen, de oude slang, die genaamd wordt duivel en de satan, die de gehele wereld verleidt” (alle aanhalingen uit de Nieuwe Vertaling, tenzij anders aangegeven).

Deze Satan wordt onthuld als de aartsverleider van de gehele wereld. Maar hoe heeft hij het voor elkaar gekregen de mensheid te misleiden?

In het derde hoofdstuk van Genesis komt hij naar voren als de verleider van moeder Eva. Door haar bracht hij de eerste mens, Adam, ertoe de eerste menselijke zonde te begaan.

Toen Jezus in Bethlehem geboren werd, heerste Satan nog op aarde als de god van deze wereld (2 Corinthiërs 4:4). Hij is ook de overste van de macht der lucht (Efeziërs 2:2), die de gehele mensheid in zijn macht houdt.

De boodschap van Christus hield het goede nieuws in dat Satans macht over de wereld zal worden gebroken en dat hij van de aarde zal worden verbannen. Zij hield in dat Christus zal komen als zijn opvolger om de heerschappij over alle volkeren over te nemen. Satan was van plan alles in het werk te stellen om te verhinderen dat de boodschap van Christus naar de wereld zou uitgaan.

Maar hoe kon hij dat doen?

Om te beginnen probeerde hij het Christuskind uit de weg te ruimen, opdat het niet zou opgroeien om die boodschap te verkondigen. Hij wist koning Herodes te bewegen alle kinderen tot twee jaar in Bethlehem en omstreken ter dood te laten brengen. Maar God waarschuwde Jozef en Maria, waardoor zij met Jezus naar Egypte uitweken tot na de dood van Herodes.

Later, toen Jezus ongeveer dertig jaar was, probeerde Satan Hem geestelijk uit de weg te ruimen, voordat Hij nog bevoegd was een woord van Zijn boodschap te prediken. De grote verzoeking waardoor Satan Jezus had willen verstrikken, werd evenwel juist de vuurproef die Christus kwalificeerde Satan te onttronen en zelf heerser te worden over alle naties. Zodoende verwierf Jezus de bevoegdheid Gods heerschappij op aarde te herstellen en het Koninkrijk van God op te richten. Het lag echter niet in Gods plan opgesloten dat Christus in deze hoge functie zou worden bevestigd vóór het einde van de eerste 6000 jaar van het bestaan der mensheid op aarde.

Niettemin ging Jezus verder met de opdracht waarvoor Hij op aarde was gekomen. Hij verkondigde Zijn boodschap en onder­wees haar aan Zijn discipelen.

Satan bezit echter nog steeds de onzichtbare macht over de wereld. Ook al geloofden vele Joden in Jezus als de beloofde Messias, toch werden zij uiteindelijk tot ongeloof in Zijn evangelie­boodschap gebracht.

Hoe kon en kan Satan de mensen misleiden, beïnvloeden en overheersen? Hierover later meer.

Christus’ evangelie verworpen

Ga eens in uw Bijbel na hoe dat gebeurde.

In Johannes 8, vers 30 t/m 46, leest u: “Toen Hij dit sprak, geloofden velen in Hem. Jezus dan zeide tot de Joden, die in Hem geloofden: Als gij in Mijn woord [Zijn boodschap] blijft, zijt gij waarlijk discipelen van Mij … maar gij tracht Mij te doden, omdat Mijn woord [Zijn evangelieboodschap] bij u geen plaats vindt … maar nu tracht gij Mij te doden, een mens die u de waarheid gezegd heeft, welke Ik van God gehoord heb … want Ik ben van God uitgegaan en gekomen; want Ik ben niet van Mijzelf gekomen, maar Hij heeft Mij gezonden … Maar omdat Ik u de waarheid zeg—Mij gelooft gij niet … Als Ik waarheid spreek, waarom gelooft gij Mij niet?

Spoedig daarna werd Jezus Christus door de Romeinen gekruisigd. Hij stond evenwel op uit de doden en voer ten hemel op. Vandaar zond Hij Gods Heilige Geest tot Zijn discipelen.

De apostelen van Christus gingen uit om Zijn boodschap aan de wereld te verkondigen gelijk Hij hen had opgedragen. Gods Kerk werd gesticht (in 31 n.Chr.) ter ondersteuning van de evangelieverkon­diging. De Kerk begon te groeien en vermenigvuldigde zich snel.

Toen liet Satan listig een invloedrijke, heidense religieuze leider opstaan die een valse godsdienst—de oude Babylonische mysteriegodsdienst—predikte. Hij dacht een “surrogaat-evange­lie” uit, eigende zich zelfs de naam van Christus toe en noemde zijn godsdienst “Christendom”.

Ik besef dat dit een verbijsterende onthulling is die nu, 1900 jaar later, moeilijk te geloven is. Desalniettemin, het is de waarheid!

Vervolgd op Christus' evangelie onderdrukt en vanaf de eerste eeuw tot nu toe niet verkondigd! (Tweede deel)

Ihp Nl