Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Het Mysterie van Engelen en Boze Geesten (zevende deel)

Nathan Anderson/Unsplash

Het Mysterie van Engelen en Boze Geesten (zevende deel)

Mysterie der eeuwen (Hoofdstuk Twee)

Vervolg van Het Mysterie van Engelen en Boze Geesten (zesde deel)

H

oe de zonde haar intrede deed

Hij werd luisterrijk mooi—met een volmaakte schoonheid—geschapen, maar hij liet toe dat ijdelheid hem in de greep kreeg. Vervolgens begon hij verkeerd te redeneren. Gods wet—het fundament van Gods regering—is de weg van liefde: onbaatzuchtige zorgzaamheid voor het welzijn van anderen, liefde jegens God in gehoorzaamheid, nederigheid en aanbidding—de weg van geven, delen, helpen, samenwerken. Hij redeneerde dat wedijver beter zou zijn dan samenwerking. Het zou een aansporing zijn om uit te blinken, zich meer in te spannen, iets te bereiken. Het zou aangenamer en plezieriger zijn zichzelf te dienen.

Hij keerde zich tegen Gods wet van liefde. Hij werd jaloers op God, afgunstig, en haatdragend tegen God. Hij liet toe van wellust en hebzucht vervuld te worden, en hij werd bitter. Dit wekte een geest van geweld op! Doelbewust werd hij de tegenstander en vijand van zijn Schepper. Dat was zijn keuze, niet die van God. Toch liet God die toe! God veranderde zijn naam in wat hij was geworden: Satan de duivel, Satan betekent tegenstander, mededinger, vijand.

Van toen af richtte Satan zijn bovennatuurlijke vermogens op het kwaad. Hij werd verbitterd niet alleen tegen God, maar ook tegen Gods wet. Hij gebruikte zijn sluwe bedriegerijen om de engelen onder hem tot ontrouw, opstand en geweld tegen de Schepper te leiden en tenslotte tot een agressieve en gewelddadige oorlog in een poging God te onttronen en de troon van het universum te grijpen. Zolang Lucifer loyaal bleef en de regering van God trouw uitvoerde, was er op deze aarde overal een wonderbaarlijke en volmaakte vrede. De engelen waren gelukkig, boordevol vreugde! De wet van Gods regering is de levenswijze die vrede, geluk, voorspoed en welzijn veroorzaakt en teweeg­brengt. Zonde is de levenswijze die al het bestaande kwaad heeft veroorzaakt.

De straf op de zonde door de engelen was niet de dood; God had hen immers tot geestelijke wezens gemaakt die niet kunnen sterven. Wat God hun gaf was deze aarde als hun woonplaats en hun gelegenheid om zich te kwalificeren teneinde het gehele universum te bezitten en te verfraaien.

Hun straf (tot op heden wachten zij nog op hun definitieve vonnis) was diskwalificatie—verlies van hun geweldige kans, geestelijke verdorvenheid, en een kolossale wereldomvattende vernietigingsramp die op deze aarde werd aangericht. Als gevolg daarvan raakte deze aarde in de toestand die in Genesis 1:2 beknopt wordt beschreven. Lucifer was als een volmaakte Lichtbrenger geschapen. Nu werd hij de bron van duisternis, dwaling, verwarring en kwaad.

De opstand van de engelen die zondigden (2 Petrus
2:4-6; Judas 6-7; Jesaja 14:12-15; Ezechiël 28:12-17) bracht dus deze buitengewoon grote catastrofe op de aarde.

Hoe moet God deze situatie na het kolossale debâcle van Lucifer en de engelen die zondigden, hebben gezien?

Lucifer werd geschapen als de meest perfecte in schoonheid, mentaliteit, kennis, macht, verstand en wijsheid wat binnen de almachtige kracht van God mogelijk was om te scheppen in een wezen met vermogens om op eigen kracht te denken, redeneren, kiezen en beslissen. God wist dat er geen wezen kon worden geschapen dat van meet af aan hoger, volmaakter was.

De oorsprong der demonen

Toch had dit superieure wezen, dat bij de troon van de regering van God over het universum was opgeleid, zich aan een verkeerde manier van redeneren overgegeven en hij nam een diabolisch verdorven besluit. Hij bewerkte de engelen onder hem, totdat hij hun denken eveneens tot opstandigheid had gekeerd. Dit kan Lucifer miljoenen jaren hebben gekost. Hoogstwaarschijnlijk moest hij beginnen eerst het denken van één engel tegelijk te perverteren. Hij moest ervoor zorgen dat zij zich ontevreden voelden, door God tekort gedaan, zodat hij wrok en bitterheid in hen kon injecteren.

Toen Lucifer gedachten van ijdelheid, jaloezie, naijver, wellust en hebzucht en vervolgens wrok en bitterheid in zijn geest toeliet en zijn geest erdoor in beslag liet nemen, gebeurde er iets met zijn geest! Zijn geest werd verwrongen, verdraaid, misvormd! Zijn denken werd ontwricht. God had hem en de engelen beheersing over hun eigen gedachten gegeven. Zij kunnen die nooit meer ordenen—nooit meer rationeel, oprecht, correct denken.

Ik heb een aantal persoonlijke ervaringen met demonen gehad door middel van enkele mensen die door demonen waren bezeten. Ik heb door de naam van Christus en de kracht van de Heilige Geest demonen uitgeworpen. Sommige demonen zijn dwaas, als verwende kinderen. Sommigen zijn geslepen, slinks, listig, sluw. Sommigen zijn agressief, sommigen zijn brutaal, sommigen zijn nors en chagrijnig. Maar allemaal zijn ze geperverteerd, ontwricht, verwrongen.

Beïnvloeden Satan en zijn demonen mensen en zelfs regeringen van deze tijd? Hebben boze geesten zelfs invloed op uw eigen leven? Deze vragen zullen in hoofdstuk 4 van dit boek worden beantwoord.

Toen God deze catastrofale tragedie overzag, moet Hij zich hebben gerealiseerd dat, aangezien het hoogste, volmaaktste wezen dat Zijn almachtige kracht kon scheppen, zich tot opstand had gekeerd, alleen God zelf overbleef als het enige wezen dat niet wil en niet kan zondigen.

En God is de Vader van de heilige Godfamilie of het Koninkrijk van God.

Zie Johannes 1:1-5. Het Woord dat „vlees werd” (vs. 14) heeft altijd bestaan—vanaf de eeuwigheid—samen met de Vader. God de Vader heeft alle dingen—het gehele universum—geschapen door Hem die Jezus Christus werd (Efeze 3:9—SV; Colossenzen 1:16-17).

Toen Jezus op aarde was, bad Hij tot God, Zijn Vader in de hemel. De Vader sprak over Jezus als „mijn Zoon, de geliefde, in wie Ik mijn welbehagen heb.” Jezus leefde als mens op aarde, werd zoals wij verzocht op alle punten, maar zonder te zondigen.

Het vijfde woord in de Bijbel is „God” (Genesis 1:1). En het oorspronkelijke Hebreeuwse woord is Elohim, een zelfstandig naamwoord in meervoudsvorm, vergelijkbaar met woorden als gezin, kerk of groep. De goddelijke familie is God. Er is één God: het ene gezin, bestaande uit meer dan één Persoon.

God zag in dat Hij van geen enkel wezen lager dan God in de Godfamilie, zeker kon zijn dat hij nooit zou zondigen—dat hij zoals God zou zijn, die niet kan zondigen. Met betrekking tot het vervullen van Zijn plan voor het gehele onmetelijke universum zag God dat er op niets dat lager is dan Hijzelf (als de Godfamilie) absoluut kon worden gerekend om dat verheven plan in het hele universum uit te voeren.

Waarom mensen de gevallen engelen opvolgen

Toen besloot God Zichzelf te vermenigvuldigen, door middel van mensen, gemaakt naar Zijn beeld en gelijkenis, maar eerst uit stoffelijk vlees en bloed en onderworpen aan de dood, indien er zonde is waarvan men zich niet heeft bekeerd—niettemin met de mogelijkheid te worden geboren in de Godfamilie, door God de Vader verwekt. God zag hoe dit kon worden gedaan door Christus, die Zichzelf voor dat doel gaf.

En dit is de reden waarom God de mens op de aarde plaatste! Dit is wat God bracht tot deze zeer kolossale, ontzagwekkende onderneming, het grootste wat de verheven, almachtige God ooit ondernam: het vermenigvuldigen van Zichzelf! Het volgende hoofdstuk zal dit onloochenbaar duidelijk maken.

Een laatste belangrijke opmerking alvorens dit hoofdstuk af te sluiten. Gods verheven algemene doel is scheppen, tot zelfs het vermenigvuldigen van Zichzelf en bovendien om over Zijn gehele schepping soeverein te regeren. Kennelijk heeft God deze aarde uitgekozen als Zijn toekomstige universele residentie en zelfs als de plaats voor de soevereine troon van God. (Zie 1 Corinthe 15:24.) Satan had echter de regering van God op aarde omvergeworpen. God besloot nu Zijn regering over de aarde te herstellen door middel van de mens die naar het beeld van God is geschapen en uiteindelijk deel van de Godfamilie moet worden. Wij moeten Paulus’ waarschuwing in acht nemen niet onbekend te zijn met Satans bestaan, of met zijn methoden, en evenmin moeten wij hem voordeel op ons laten behalen (2 Corinthiërs 2:11). Ons uiterst belangrijke doel zal in de volgende hoofdstukken worden duidelijk gemaakt.

Goed nieuws

Het laatste gedeelte van dit hoofdstuk bevatte slecht nieuws. Het goede nieuws is Gods doel door middel van de mensheid en het feit dat het twee derde deel van de engelen, die heilig en rechtvaardig zijn, de demonen in aantal overtreffen en Gods onzichtbare instrumenten blijven om van dienst te zijn en te helpen bij de ontwikkeling van rechtvaardig karakter in de myriaden mensen die nog de zonen en erfgenamen van de Allerhoogste God zullen worden en leden van de grote Godfamilie. 

Wordt vervolgd …

Moa Ad Nl