Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Het Mysterie van de Mens (zesde deel)

Tim Marshall/Unsplash

Het Mysterie van de Mens (zesde deel)

Mysterie der eeuwen (Hoofdstuk drie)

Vervolg van Het Mysterie van de Mens (vijfde deel)

E

en wereld in gijzeling

Zo had Satan vanaf dat moment Adam geestelijk gekidnapt, en sindsdien is zijn hele menselijke nageslacht door Satan in gijzeling gehouden.

God zou Adam Gods levenswijze, Gods geestelijke wet, hebben geopenbaard. Deze wet is de weg van onzelfzuchtige liefde—maar het zou de liefde van God zijn geweest die door de Heilige Geest in het hart van de mens wordt uitgestort (Romeinen 5:5). De natuurlijke, zinnelijke liefde van de mens kan Gods heilige wet niet vervullen.

Evenals een menselijk embryo door menselijke ouders is verwekt, en evenals het embryo zich in het proces tijdens de zwangerschap moet ontwikkelen alvorens te worden geboren, zo is het met de door de Geest geleide Christen, en zo zou het met Adam zijn geweest.

Hij zou een directe relatie en een rechtstreeks contact met God hebben gehad.

Ik vergelijk dit graag met de navelstreng die een baby met zijn moeder verbindt. Tijdens de zwangerschap is het menselijke leven en de fysieke voeding door de moeder aan het kind gegeven. Gods geestelijke leven wordt aan de Christen verleend door middel van de Heilige Geest. Ook geestelijke kennis wordt door God uitsluitend door middel van de inwoning van de Heilige Geest verleend (1 Corinthiërs 2:10). Volledig begrip van Gods wet (Zijn levenswijze) wordt door God verleend door middel van de Heilige Geest. Maar de wet van God vereist doen en handelen, en liefde is de vervulling van Gods wet (Romeinen 13:10), en de wet kan alleen worden vervuld door de liefde van en vanuit God (Romeinen 5:5).

Adam zou dus de grondige geestelijke kennis hebben gekregen om volgens Gods weg te leven en zou bovendien zijn voorzien van goddelijke liefde, de enige liefde die de volmaakte wet van liefde kan vervullen en in werking kan stellen.

Tevens zou hij door de Geest van God het geloof van God hebben ontvangen. Hij zou van God kennis, leiding en hulp hebben ontvangen. Hij zou het vertrouwen op God hebben gehad dat God tussenbeide zou komen in zaken die buiten zijn macht lagen. In zulke zaken doet God voor ons op bovennatuurlijke wijze wat wij niet voor onszelf kunnen doen. Met andere woorden. God voert onze strijd voor ons.

Gods wet en regering verworpen

Maar in plaats daarvan koos Adam een andere soort van kennis: hij eigende zichzelf de kennis van zowel goed als kwaad toe. Hij vertrouwde geheel op zichzelf zowel wat de kennis als wat de macht voor de uitvoering van goed en van kwaad betreft. Hij verwierp het vertrouwen op God en koos de weg van zelfvertrouwen. De enige gerechtigheid die hij kon verwerven was eigengerechtigheid, wat voor God is als vuile lompen (Jesaja 64:6—KJV).

Adam en Eva aten van de boom „der kennis van goed en kwaad”. Het nemen van de vrucht daarvan stond gelijk aan het zich toeëigenen van de kennis van wat goed is en van wat kwaad is—zelf bepalen wat juist is en wat zonde is. Uiteraard betekende dit de verwerping van Gods wet die voor hen omschreef wat het juiste en het verkeerde is.

De roemrijke aartsengel Lucifer was, zoals God hem oorspronkelijk had geschapen, het hoogtepunt van Gods scheppingsmacht in één afzonderlijk wezen. Tegenwoordig hebben weinig mensen zelfs maar een flauw vermoeden van de grootte van de macht die Satan bezat en die nu in sluwe bedrieglijkheid is veranderd. Klaarblijkelijk onderschatte Adam hem volkomen.

De sluwe Satan drong tot Adam door via diens vrouw Eva. Hij zei niet: „Kies mijn weg!” Hij verscheen als een listige slang. Hij wist haar handig te misleiden.

Hij zaaide twijfel over Gods oprechtheid in haar geest. Hij bracht een gevoel van onrecht en verontwaardiging in haar. Hij misleidde haar tot de overtuiging dat God oneerlijk en zelfzuchtig was geweest. Geraffineerd injecteerde hij haar met intellectuele ijdelheid. Hij misleidde haar tot de gedachte dat het juist was om van de verboden vrucht te eten.

Adam, die niet misleid was, volgde niettemin zijn vrouw. Samen met haar eigende hij zich het recht toe zelf te bepalen wat juist is en wat verkeerd is en aldus geloofde hij niet wat zijn Schepper had gezegd, waarmee hij God als Verlosser en Heerser verwierp en God als de bron van geopenbaarde basiskennis afwees. Hij geloofde en volgde Satans weg!

Adams wereld veroordeeld

Toen God de mens uit de hof van Eden verdreef en de toegang daartoe versperde opdat de mens niet zou teruggaan en eeuwig leven in zonde zou ontvangen (Genesis 3:22-24), sprak God het vonnis uit!

God zei in feite: „Je hebt voor jezelf en voor de wereld die uit je zal voortkomen beslist. Je hebt Mij als de fundamentele bron van kennis verworpen—je verwierp Mijn kracht om door Mijn Geest volgens de juiste weg te leven—je hebt gerebelleerd tegen Mijn gebod en Mijn regering: je hebt de weg van Satan gekozen, de weg van ‘hebben’, van ‘nemen’. Daarvoor veroordeel Ik jou en de wereld die je zult verwekken om 6000 jaar van Mij en Mijn Geest afgesneden te zijn behalve de uitzonderlijk weinigen die Ik speciaal zal roepen. En die weinigen zullen worden geroepen om een bijzondere dienst te doen ter voorbereiding van het Koninkrijk van God. Zij zullen moeten doen waarin jij hebt gefaald: zij zullen Satan en zijn wegen verwerpen, weerstaan en overwinnen en de wegen van Mijn geestelijke wet volgen.

Ga dus, Adam, en je hele nageslacht dat de wereld zal vormen, vervaardig je eigen kennisbestand. Bepaal zelf wat goed is en wat kwaad is. Vorm je eigen onderwijsstelsels en methoden om kennis te verspreiden, naar gelang jouw god Satan je zal misleiden. Vorm eigen denkbeelden van wat god is, je eigen godsdiensten, je eigen regeringen, je eigen levensstijlen en vormen van samenleving en cultuur. In dit alles zal Satan jouw wereld met zijn houding van zelfzucht misleiden—met ijdelheid, wellust en hebzucht, naijver en afgunst, wedijver, strijd en geweld en oorlogen en opstand tegen Mij en Mijn wet van liefde.

Nadat de wereld van je afstammelingen de les van 6000 jaar van menselijk leed, angst, frustratie, mislukking en dood heeft geschreven—nadat de wereld die uit je zal voortkomen ertoe zal zijn gebracht de volslagen uitzichtloosheid van de weg die jij hebt gekozen te erkennen—zal Ik bovennatuurlijk interveniëren. Door bovennatuurlijke goddelijke kracht zal Ik dan het bestuur van de gehele wereld overnemen. Met nieuw onderwijs zal Ik een gelukkige wereld, van vrede tot stand brengen. En na berouw en bekering zal Ik dan aan iedereen eeuwig behoud aanbieden. Duizend jaar nadat die komende gelukkige wereld is begonnen zal Ik allen die gedurende deze huidige 6000 jaar, zonder geroepen te zijn, zijn gestorven, uit de dood opwekken tot sterfelijk leven. Dan zal hun oordeel komen. En na bekering en geloof zal hun eeuwig leven worden aangeboden.

Gedurende deze 6000 jaar dat Ik hen van Mij zal afsnijden, zullen zij niet voor eeuwig worden geoordeeld. Alleen zullen zij oogsten, wat zij tijdens hun leven zaaien. Maar wanneer Ik eeuwig behoud voor hen openstel, zal er geen Satan zijn om hen te hinderen of te misleiden, geen Satan om te overwinnen. De enkele mensen die in de eerste 6000 jaar worden geroepen zullen Satans invloed moeten afwijzen, weerstaan en overwinnen. En zij die overwinnen zullen met Mij op Mijn troon zitten en onder Mijn Opperregering macht hebben om alle naties te regeren.”

De oorsprong van zelfvertrouwen

Wat betekent dit allemaal?

Adam, de eerste mens, verwierp kennis van en vertrouwen op God. Hij besloot op zijn eigen kennis en talenten te vertrouwen.

De moderne wereld, die uit Adam is voortgekomen, steunt geheel op het zelfvertrouwen van de mens. De psychologie die in onze tijd wordt onderwezen is zelfvertrouwen. Vertrouw op de aangeboren krachten in uzelf zo wordt onderwezen. Op de meeste hedendaagse universiteitscampussen heerst een atmosfeer van een op zichzelf vertrouwende bekwaamheid. Het is de geest van ijdelheid. De universiteitsstudent wordt ertoe gebracht zichzelf als toekomstige deskundige te zien, dat wil zeggen, hij vindt zichzelf verheven boven degenen die niet zijn soort onderwijs hebben ontvangen. Op grond van het basisidee van de evolutietheorie denkt hij dat hij ver boven de mensen staat die in God en Jezus Christus geloven. Hij beziet hen met minachting.

Behoud afgesloten

Nadat Adam deze noodlottige en doorslaggevende beslissing had genomen, sloot God de boom des levens af (Genesis 3:22-24) voor de wereld die door Adam zou worden verwekt, gedurende 6000 jaar. Dat wil zeggen, behalve voor de gekozen profeten ten behoeve van het schrijven van de Bijbel, en voor de Kerk die door Jezus Christus uit deze wereld wordt geroepen. Maar zelfs Jezus zei duidelijk: „Niemand kan tot Mij komen, tenzij de Vader, die Mij gezonden heeft, hem trekke” (Johannes 6:44).

Daarop stelde God, bij de grondlegging van deze wereld, een meesterplan van 7000 jaar in werking teneinde Zijn doel te bereiken.

Het was Satan die Eva misleidde. Adam zondigde vervolgens opzettelijk door eveneens van de verboden vrucht te eten. Sindsdien is de gehele wereld misleid (Openbaring 12:9).

Laten wij hier een ogenblik pauzeren en ons realiseren dat dit de werkelijke grondlegging was van de wereld, waarin wij nog altijd leven. Op dit punt moet Satan zich verkneuterd hebben. Hij moet hebben geloofd dat God was verslagen, dat God er door Adam niet in was geslaagd Satans bewind op de troon van de aarde omver te werpen.

God zegt echter: „Mijn plan zal worden verwezenlijkt” (Jesaja 46:10).

Gods 7000-jarige plan zal in overweldigende en schitterende glorie Gods doel vervullen.

Laten wij dit punt goed begrijpen; voor de wereld is dit steeds een mysterie geweest. Toen God de boom des levens afsloot, sloot Hij voor een periode van 6000 jaar verlossing en behoud voor de mensheid af, totdat na de 6000 jaar de tweede Adam, Jezus Christus, naar de aarde zou terugkeren met grote macht en glorie, om Satan te onttronen en over alle volken van de mensheid te regeren.

De eerste mens Adam kreeg de gelegenheid om Gods regering te kiezen, om die regering op de aarde te herstellen, en Satan van de troon van de aarde te stoten. Daar Adam faalde, kon behoud niet voor de mensheid in het algemeen worden opengesteld, totdat Jezus Christus, de tweede Adam, dat zou hebben volbracht waarin de eerste Adam tekort geschoten was: Satan onttronen en plaatsnemen op de troon van de aarde, en daarmee de regering van God op deze aarde herstellen.

Het afsluiten van de boom des levens voor het menselijk geslacht markeerde de grondlegging van de tegenwoordige wereld die nog steeds onzichtbaar door Satan wordt beheerst. Maar hoe wilde God Zijn doel dan bereiken? Bij deze grondlegging van de wereld werd door God besloten dat het Woord op de aarde zou worden geboren als het offerlam van God om de mensheid uit de heerschappij van Satan de kidnapper los te kopen (Openbaring 13:8).

Maar hoe wilde God ooit Zijn plan verwezenlijken waarbij Hij Zichzelf vermenigvuldigt door middel van de mensen die gedurende die volgende 6000 jaar zouden worden geboren?

Wordt vervolgd …

Moa Ad Nl