Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Het Mysterie van de Mens

John Shepherd/iStock

Het Mysterie van de Mens

De Sleutel van David (Transcript)

Heeft u zich ooit afgevraagd: Waarom besta ik? Wie ben ik, en wat doe ik hier op deze aarde? U bent zelf een mysterie voor deze wereld en de leiders en intellectuelen van deze wereld. Als u het hoger onderwijs bekijkt, zult u zien dat zij u technische cursussen geven en allerlei soorten menselijke fysiologie en psychologie en anatomie en antropologie. Ze nemen de mens en bestuderen hem in elk facet en elke fase, centimeter voor centimeter lijkt het wel. Zij halen het menselijke brein en de menselijke geest uiteen – ze bestuderen de menselijk geest. En toch kunnen zij niet verklaren wat de menselijke geest IS ; zij kunnen het u niet vertellen. Het is een mysterie voor hen.

Ik denk dat we onszelf allemaal eens af moeten vragen: kwamen we werkelijk allemaal op deze aarde vanwege evolutie, via een blind en niet-ontworpen proces? Is dat echt wat er is gebeurd? Hebben wij een onsterfelijke ziel? Waarom kunnen menselijke wezens redeneren, en zeker ook van cultuur en kunst genieten en dergelijke? En toch kunnen dieren, zoals we ze zouden moeten begrijpen, niets van dit alles! Waarom is er dit grote verschil tussen het menselijk verstand en de hersens van dieren? Toch, als we ze goed bestuderen zult u zien dat de hersenen van dieren en mensen bijna hetzelfde lijken. Wat verklaart dan het grote verschil ten opzichte van de menselijke geest?

Dit is een vraag die we moeten beantwoorden als we ooit willen begrijpen waarom wij hier zijn, en wie wij zijn en wat wij zijn. We horen het te weten. We horen het te willen weten, denkt u niet?

Als u kijkt naar de 20e eeuw en de 21e eeuw, zal het hoger onderwijs bijna unaniem aangeven dat zij in de evolutie geloven. Niet alleen geloven zij daarin; zij schoppen tegen allerlei bijbels onderwijs aan en wijzen het af in onze universiteiten. Zij spotten ermee en smaden het en behandelen het met minachting! Dat is niet iets om lichtvaardig te nemen. En toch kunnen zij via de evolutietheorie al deze geweldige prestaties van de mens niet uitleggen. Tegelijkertijd zijn er zoveel problemen hier en weten ze niet hoe deze op te lossen. Er zit geen hoop in!

Maar er is een manier waarop we dat allemaal kunnen veranderen en geen minachting hoeven hebben voor Bijbels onderwijs, zoals de meeste leidende opvoeders doen. Hoe zit het met wat God zegt, de Schepper? Dat is wat de Bijbel beweert dat God is.

Ik wil een van de beste bewijzen uit de Bijbel benadrukken die laat zien dat evolutie, oftewel de evolutietheorie, niet waar kan zijn. Het wordt simpelweg weerlegd, op een zeer eenvoudige en praktische manier denk ik, vanuit uw eigen Bijbel. En als u dat niet leuk vindt, kunt u het zelfs buitenom de Bijbel bestuderen, en kunt u voor een groot deel zien waar ik vandaag over praat.

Dit bewijs is iets dat we allemaal zouden moeten begrijpen. Ik wil u hier een vers geven dat voor ons allemaal interessant is om te bekijken. Mattheüs 11:25 zegt: “In die tijd antwoordde Jezus en zei: Ik dank U, Vader, Heere van de hemel en van de aarde, dat U deze dingen voor wijzen en verstandigen verborgen hebt, en ze aan jonge kinderen hebt geopenbaard.”

Dat is een behoorlijk gecodeerde boodschap. Christus zei dat God deze dingen heeft verborgen voor de wijzen en verstandigen, oftewel de intellectuelen van onze tijd, en die van alle tijden denk ik. Het is zeker een echt probleem geweest. Maar Hij zegt dat Hij deze dingen openbaart aan kinderen. Dat is een andere houding dan die u in deze wereld vindt, en zeker in het hoger onderwijs. Zij hebben geen houding als van een jong kind of een kind, zij zijn niet te onderwijzen, zij hebben geen kinderlijke houding.

Mattheüs 18:1-3 zegt dat we moeten worden als kleine kinderen. Gewillig om door de grote God te worden onderwezen, omdat we zijn geschapen om een relatie met Hem te hebben. Dit is iets dat wij allemaal zouden moeten begrijpen. Ik bedoel: kijk naar de wereld en wat er gebeurt. De kernbommen verspreiden zich als een lopend vuurtje lijkt het wel. En de Bijbel vertelt ons in Mattheüs 24:21-22 dat als Jezus Christus niet terug zou keren en dit alles zou stoppen, er geen vlees levend behouden zou worden! Geen vlees zou levend behouden worden! En toch kunnen wij het niet oplossen! Wij weten niet wat we moeten doen!

Als er ooit een tijd was op aarde dat we echt zouden moeten kijken naar God en wat Hij zegt en wat Hij geprofeteerd heeft…! Ik bedoel maar, dat is nogal een belangrijke profetie in Mattheüs 24. Slechts honderd jaar geleden was er nog geen militaire macht die alle mensenlevens zou kunnen vernietigen! Dat is het grootste probleem dat we vandaag hebben: het overleven van de mens. De evolutietheorie kan dit niet oplossen – het is een mysterie voor hen. Zij kunnen dat probleem niet oplossen. We zullen het spoedig moeten oplossen anders zal er niemand meer over zijn!

Maar Jezus Christus heeft een plan. Hij zal het zelf stoppen en voor een zeer belangrijke reden, als u Zijn plan begrijpt. Het is de belangrijkste reden die u zich ooit kunt voorstellen. Het vertelt u en verklaart u het Mysterie van de Mens. Waarom de mens? Wat is de mens? Waarom is hij hier?

Als u kijkt naar Jesaja 28 – ik zal dit parafraseren – spreekt vers 8-11 over al de problemen waarmee wij geconfronteerd worden. God zegt: “Aan wie zal Hij in staat zijn om kennis te onderwijzen?” Dat is een grote vraag, en dat is de grootste vraag in het onderwijs van vandaag. Wie gaat God kennis bijbrengen? Wie gaat Hij helpen om doctrines te begrijpen? Hij zegt “degene die net van de moedermelk af zijn, wie net van de borst zijn afgehaald” Met andere woorden, zij zullen luisteren naar de Bijbel. “Gebod op gebod, regel op regel, hier een beetje, daar een beetje.” Zij zullen de Bijbel samenvoegen omdat zij een kinderlijke houding hebben en als jonge kinderen zijn. Zij luisteren naar God.

Maar als u die houding niet heeft, wat doet God dan? Zie vers 11: “Met belachelijke klanken en in een andere taal zal Hij tot dit volk spreken.” Hij zal op een manier tot hen spreken met belachelijke klanken of in een vreemde taal, zo u wilt, zodat zij het niet begrijpen! Over een gecodeerde boodschap gesproken! Dat is wat God zegt dat dit Boek is. Maar deze gecodeerde boodschap wordt hier in deze eindtijd gedecodeerd, omdat Gods mensen de weg voorbereiden voor de Tweede Komst van Jezus Christus. Dit is een uniek tijdperk en dit is een uniek boek, “Mysterie der Eeuwen”. Er is niets vergelijkbaars op de aarde! Niets!

Ik wil u een definitie voorlezen van karakter. We zijn hier op de aarde, volgens de Bijbel, om karakter te bouwen. Wat is dat? Nogmaals, als we al deze stukjes als een legpuzzel samenvoegen, en als we kinderlijk genoeg zijn om dit te doen; om naar God te luisteren en ons door God te laten onderwijzen, dan kunnen we dit doen en dan kunnen wij openbaring krijgen waar we absoluut versteld van zullen staan! Waar we zeker versteld van zouden moeten staan.

De intellectuelen hebben volgens Mattheüs 13:15 hun verstand gesloten. Zij willen de Bijbel niet in de universiteiten! “Onderwijs dat niet!” Dat wil zeggen: “Neem het niet serieus. En als u dat wel doet, stop het dan ver weg, en geef er geen echte aandacht aan.” Want zij hebben minachting – voor het grootste deel – voor dat Boek. Ik denk dat dit voor alle mensen vrij duidelijk is. Dat geldt niet voor elk persoon, maar voor de grote meerderheid.

Let op wat dhr. Armstrong schreef over de definitie van karakter:

“En nu kon, van alle levende wezens in het universum, alleen van God met zekerheid worden verwacht dat Hij nooit van de weg van Zijn wet zal afwijken. Een hoger, volmaakter wezen dan de cherub Lucifer kon niet worden geschapen, en zelfs die kwam in opstand.”

Dus Lucifer en een derde van de engelen kwamen in opstand en toen moest God beslissen dat Hij Zichzelf moest herscheppen in de mens, om de aarde en het hele universum te verfraaien. En om het op te bouwen tot een zelfs nog grotere schepping, en tot een nog groter plan.

Let op wat dhr. Armstrong zei. Hij zei: “Karakter kan niet automatisch op bevel worden geschapen. Goddelijk karakter is het handelen of zich gedragen uit gewoonte door de persoon of het geschapen wezen om tot kennis van de ware wegen van God te komen, en de wil te oefenen deze wegen te volgen, zelfs tegen tegenstand, zelfzucht en verleiding tot het tegendeel in. Karakter moet worden ontwikkeld met de instemming, de wil en de actie van het afzonderlijk geschapen wezen. Het wordt verleend door God en moet gewillig door dit wezen worden ontvangen. Daarom besloot God nu, of had Hij tevoren vastgesteld, Zijn hoogste scheppingsdaad te volbrengen – het vermenigvuldigen van Zichzelf. Dit zou door middel van de mens tot stand worden gebracht. God wist dat dit moest worden bewerkstelligd met behulp van materie.”

Laten we nu naar Genesis 1:1 kijken, en zien hoe dit allemaal begon. Laten we zien waarom de mens bestaat, wat de mens is, en waarom hij hier op aarde is?

Genesis 1:1: “In het begin maakte God de hemelen…” Dat is de NBG-vertaling, hemelen is meervoud, oftewel het universum. “… en de aarde. (2) De aarde was woest en leeg en over de watermassa lag een diepe duisternis;” Daar staat “tohu” en “bohu”. Dat is wat Lucifer en een derde van de engelen veroorzaakte toen zij in opstand kwamen. Zij verwoesten de aarde waarover ze regeerden. Ze hadden Gods regering hier gevestigd en waren de aarde aan het verfraaien, en toen kwamen ze in opstand en verwoestten ze alles. Ze beschadigden het hele universum omdat zij opstonden tegen God en Hem van Zijn troon probeerden te gooien; Hem van Zijn troon probeerden af te schoppen!

Dan in vers 2, de aarde was in een staat van ruïne gekomen: “Maar de geest van God zweefde boven de watermassa.” U kunt in Psalm 104:30 zien dat God het aangezicht van de aarde moest vernieuwen. Dat was niet de oorspronkelijke schepping. Het was een herschepping die het maakte zoals het oorspronkelijk was geweest. Dus het eerste dat God deed, let hierop, was de duisternis veranderen in licht. Onthoudt dat Lucifer een licht-brenger was, dat was zijn doel; een lichtbrenger zijn, een brenger van licht. Maar toen veranderde hij het allemaal in duisternis.

“Het eerste wat God deed was de duisternis weer terugbrengen tot licht zoals het oorspronkelijk was. God zei; “…Er zij licht: en er was licht.” Dat was een herstel van de toestand zoals die er eerder was. Dit is een herschepping, niet de schepping zoals de meeste mensen denken.

De mens moest deze fysieke aarde verbeteren, het mooi maken en alles stijlvol afwerken. God had het geschapen als onafgemaakte meubels, of als een taart zonder glazuur, en het moest nog afgemaakt worden. Het moet nu nog steeds voltooid worden. En alleen de mens – dat wil zeggen degenen die leden van Gods Familie worden en die Goddelijke wezens worden – kan worden vertrouwd dit te doen. Dat is waarom de mens. Dat is wat het doel van de mens is. Dat is waar de mens voor bestaat! Om de schepping van God te voltooien.

Dat is natuurlijk niet alleen fysiek, want wij moeten het karakter van God in ons opbouwen. Wij lijken op God in onze uiterlijke kenmerken, maar we zijn ook gemaakt naar het beeld van God, en dat betekent naar het karakter en de gedachten van God. Dat is waarom de mens bestaat! God heeft hem hier geplaatst voor een speciale relatie met God!

Wat een geweldig, ongelofelijk potentieel!

Dus op de zesde dag van die herscheppingsweek, hier is wat er staat: “Laten wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis…” Ziet u er zit dualiteit in, twee fasen. Ten eerste zijn we fysiek gemaakt. Niet naar het dierlijke soort. De dieren zijn gemaakt naar het dierlijke soort, maar de mens werd gemaakt naar het Goddelijke soort! Waarom? Waarom zien wij eruit zoals God? Waarom hebben wij uiterlijke kenmerken zoals God? Omdat wij het potentieel hebben om een goddelijk wezen te worden in de Familie van God, als wij dat karakter van God in ons zullen opbouwen! Dat is waarom wij hier zijn! Dat is ons doel!

En God gaat ons gebruiken om de aarde te verfraaien, en het hele universum dat aanzienlijk beschadigd is. Dat gebeurde vanwege de rebellie van Lucifer. Dat is waarom je allerlei littekens en dergelijke ziet in het universum. Het verkeert in een behoorlijke staat van verval. En dat staat op het punt om veranderd te worden. Er staat in Romeinen 8 dat het universum treurt, wachtend op de Zonen van God. Zelfs het universum wordt gepersonifieerd alsof het om hulp schreeuwt, net zoals in veel opzichten de mensen op aarde.

Maar kijk eens aan! Wij hebben de vorm en gedaante van God. Er staat in Genesis 2:7 (SV): “… alzo werd de mens tot een levende ziel.” Dat betekent gewoon een ademend dier. Dat betekent niet een onsterfelijke ziel. U kunt kijken in Ezechiël 18:4, 20, er staat: “de ziel die zondigt, die zal sterven.” Wij hebben geen onsterfelijke ziel! De ziel is fysiek, gemaakt uit materie. Dit is iets wat dit boek – “Mysterie der Eeuwen” – aan u zal bewijzen.

U kunt lezen in Prediker 9:5,6 (HSV): “… maar de doden weten helemaal niets …” Wist u dat? De doden weten helemaal niets! Er is daar geen onsterfelijke ziel. En hoe zit het met Romeinen 6:23 waar staat dat “… het loon van de zonde is de dood;” Niet het eeuwige leven of eeuwig doorleven! En Prediker 9:10 (HSV) zegt: “…er is geen werk, geen overleg, geen kennis of wijsheid in het graf, waar u naartoe gaat.”

En u denkt misschien dat we naar de hemel gaan. Gaan we dat werkelijk? Bent u daar zeker van? Gaat de mens naar de hemel wanneer hij sterft? Niet volgens uw Bijbel. Let op dat er staat dat David “gestorven en begraven is, en dat zijn graf tot op deze dag bij ons is” (Handelingen 2:29). En er staat in vers 34: “David is immers niet opgevaren naar de hemelen…” Dat deed hij niet. Jezus zelf zei eveneens dat “niemand is opgevaren naar de hemel” waar God’s Troon is (Johannes 3:13).

Dus hebben wij een onsterfelijke ziel? Hier is wat ik het meest van alles wil uitleggen: het grote verschil tussen de menselijke geest en het dierlijke brein. Dit is een geweldig bewijs tegen de evolutie en bewijst dat het onjuist is.

Ik zal u dit voorlezen uit het boek: “Het fysieke brein van de hogere vertebraten in het dierenrijk is in wezen hetzelfde wat betreft fysieke vorm, ontwerp en samenstelling als de menselijke hersenen. De hersenen van walvissen, olifanten en dolfijnen zijn groter, die van een chimpansee bijna even groot.” Bedoeld wordt: als die van een mens. “Toch is de “output” bij de hersens van de mens onbeschrijfelijk veel groter. Weinigen weten echter waarom!”

Weet u werkelijk waarom de menselijke geest zoveel groter is dan die van de dieren? Waarom is dat? Hoe kan dit mogelijk zijn? Er moet iets zijn dat zorgt dat dit zo is! Iets dat ervoor zorgt dat de mens deze kracht van het intellect heeft. Dat hij in staat is te redeneren en te oordelen en beslissingen te maken die dieren nooit kunnen overdenken!

“Veel Schriftgedeelten tonen aan dat er in de mens een geest is. Geest is geen materie…” Nu, dit is niet de Heilige Geest! Dit is de menselijke geest; en dat is niet de Heilige Geest. Het is er om de mens te verbinden met de Heilige Geest. “Geest is geen materie, de mens wel.”

Maar de menselijke geest, waar ik het met u over ga hebben, verleent de kracht van het intellect aan de hersenen. We hebben een boekje dat we u kunnen toesturen en dat we aan het eind van dit programma ook nog zullen vermelden, nl.: “De menselijke geest.” Het legt in detail uit hoe onze geest in elkaar zit. En waarom het zo superieur is aan het dierlijk brein of aan zelfs het menselijk brein. Er bestaat een menselijke geest.

“De wetenschap en hoog ontwikkelden nemen vandaag bijna algemeen aan dat er niets bestaat dan materie. Ze ontkennen het bestaan van geest. Dat wil zeggen, of ze het al dan niet toegeven, ze ontkennen het bestaan van God.” Ziet u? De vooraanstaande intellectuelen ontkennen dat er iets anders bestaat dan materie hier op aarde, en beweren dat de mens totaal fysiek is. Maar de mens heeft een menselijke geest.

Laat met dit voorlezen in Romeinen 8:16: “Dezelve (God’s) Geest” Let hierop! “Dezelve (God’s) Geest getuigt met onzen geest, dat wij kinderen Gods zijn.” Merk op dat er hier twee geesten zijn – God’s Geest, met hoofdletter G, dat is de Geest van God. Zij maken hier onderscheid tussen God’s Geest en onze geest. Maar wij hebben dus een geest; dat is geen materie, het is niet fysiek, en toch zegt de evolutietheorie dat alles fysiek is; zij hebben het verkeerd!

Er is een geest in de mens die hem al dit intellect geeft en goddelijke redenering: Hij heeft een Goddelijk-type geest! En toch verwerpen zij dat en proberen al deze problemen zelf recht te trekken, en dit lukt hen nooit! U zult nooit een oplossing vinden in een evolutietheorie, of in enige andere theorie buitenom de waarheid van God!

U kunt het ook zien in 1 Corinthiërs 2:9 (SV), er staat: “… hetgeen het oog niet heeft gezien, en het oor niet heeft gehoord, en in het hart des mensen niet is opgeklommen” of in het verstand, “hetgeen God bereid heeft dien, die Hem liefhebben.” Met andere woorden, God moet dit aan u geven. De enige manier waarop Hij het aan de mens geeft is door een verbinding te maken met die menselijke geest.

Maar de mens heeft de Heilige Geest niet! Van nature begrijpt hij God niet. Het is voor hem als dwaasheid zegt het hier verder. “God en Zijn wijsheid zijn als dwaasheid.” (v14)

Wij zijn enorm anders dan de domme dieren, en wij zijn geen dieren! Let op 1 Corinthiërs 2:11 (SV): “Want wie van de mensen weet, hetgeen des mensen is, dan de geest des mensen, die in hem is?”

Met andere woorden, wij begrijpen zoveel meer dan een hond of kat of koe begrijpt. Wij begrijpen dat allemaal omdat de menselijke geest in ons verbonden is met de hersenen die ons gegeven zijn. En als wij sterven, dan keert die geest terug naar God. Het keert terug naar God, die menselijke geest die het mogelijk maakt voor ons om in Gods Familie te komen. Dit is wat het ongelofelijk potentieel van de mens zo absoluut dynamisch en verbazingwekkend voor het menselijk ras maakt. Dat zou het voor hen allen zou moeten doen. En dat zal uiteindelijk ook gebeuren.

Vers 14 zegt: “Maar de natuurlijke mens begrijpt niet de dingen die des Geestes God zijn:” Zelfs met die menselijke geest, begrijpt hij het niet. Maar God zal hem nederig maken en als een kind maken, zodat hij wel onderwijsbaar is. Zodat God hem kan onderwijzen over het waarom van de mens. Wat doe ik hier? Wat is mijn doel? Is er iets op deze aarde belangrijker voor een mens, dan een antwoord op deze vragen? En u zult het niet vinden in het hogere onderwijs van vandaag. Het maakt niet uit waar u zoekt; zij hebben geen antwoorden want zij hebben hun verstand daarvoor afgesloten. Ze hebben God buitengesloten en Hij kan hen niets onderwijzen.

Wij moeten zijn als kleine kinderen. Wij moeten nederig zijn. Wij moeten zijn als kinderen. Dat is wat onze onderwijsinstellingen ons zouden moeten onderwijzen. En dat is helemaal niet zo, integendeel zelfs. Maar kijk naar het potentieel dat God de mens gegeven heeft: het enorme potentieel dat Hij wil dat we gebruiken om in Zijn Familie te komen.

Tot volgende week, vaarwel, vrienden. 

Moa Ad Nl