Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de profetieën (Voorwaarts)

Paul Schadler/flickr

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de profetieën (Voorwaarts)

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de profetieën (Voorwaarts)

Herbert W. Armstrong begon veel van de waarheden uit dit boekje al in 1927 te begrijpen. Na zijn bekering in het voorjaar van 1927, eindigde zijn zoektocht naar de ware Kerk bij de Kerk van God, Zevende Dag, die haar hoofdkwartier in Stanberry, Missouri, had. Toch was hij nog niet helemaal voldaan. Hij vroeg zich af hoe een Kerk zo zonder vruchten en krachteloos het Werk van God eigenlijk zou kunnen doen.

God leidde de heer Armstrong ertoe om die Kerk te testen. Hij bood hen een 300 pagina’s tellend, getypt manuscript over de Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de profetie aan. Hij wilde eens zien wat de Kerk in Stanberry met de waarheid, die hij hen had aangeboden, zou doen.

Andrew Dugger, toentertijd de leider van de Kerk, schreef aan de heer Armstrong op 28 juli 1929 dit antwoord: “U hebt vast en zeker gelijk, en hoewel ik het op dit ogenblik niet in het blad [het publikatieblad van de Kerk] kan gebruiken, kunt u er zeker van zijn dat uw arbeid niet vergeefs geweest is.” Dus hoewel de heer Dugger erkende dat het de waarheid was, kon de Kerk er, naar zijn zeggen, tegelijkertijd niets mee beginnen. Terwijl de heer Armstrong nog meer dan tien jaar lang verbonden bleef met de Kerk van God, Zevende Dag, werd hij nooit lid vanwege het feit dat de Kerk geen Werk deed en bijbelse waarheid verwierp. Later kwam de heer Armstrong tot het inzicht dat deze Kerk een overblijfsel van het geprofeteerde Sardes tijdperk was (Op. 3:1-6), een Kerk die volgens de Bijbel geestelijk “dood” was.

In de herfst van 1933 werd de Radiokerk van God door de heer Armstrong opgericht. Zijn 300 pagina’s tellende manuscript werd pas in 1942 een boekje met als titel: De Verenigde Staten in de Profetie. De naam “ Radiokerk van God” werd later veranderd in Wereldwijde Kerk van God nadat een geweldige groei en voorspoed het beslist tot een “wereldwijd” Werk hadden gemaakt. Toen het boekje De Verenigde Staten in de Profetie uitgroeide, werd de naam ervan veranderd in De Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de Profetieën. De heer Armstrong liet het in 1980 voor het laatst drukken als een boek van 184 pagina’s.

Tijdens de jaren zeventig reisde de heer Armstrong de wereld rond en bezocht, bijna 300 dagen per jaar, wereldleiders. In die tijd begonnen zij die de leiding hadden gekregen op het hoofdkwartier van de Kerk in Pasadena, veel van de leringen van de heer Armstrong te liberaliseren en te verwateren. Een zo’n liberalisering was het terugbrengen van De Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de Profetieën tot een veel kleiner en minder effectief boekje.

Met die vrijzinnige veranderingen kwam er ook een massale terugtrekking van Gods zegeningen over de Wereldwijde Kerk van God. In 1975 kon de heer Armstrongs TV-programma, De Wereld van Morgen, op 90 TV-zenders over de hele wereld gezien worden. Tegen 1978 was dat aantal gedaald tot ongeveer 50 zenders.

In 1973 had De Echte Waarheid, een tijdschrift dat door de heer Armstrong in 1934 begonnen was, een maandelijks aantal abonnementen van 3,1 miljoen. In 1977 was dit teruggevallen tot iets meer dan één miljoen. De prachtige kwaliteit van het tijdschrift was ook teruggebracht tot een goedkoop blaadje op krantenpapier.

Toen de heer Armstrong hersteld was van een hartstilstand in de eind zeventiger jaren, herstelde hij de prachtige kwaliteit van de Echte Waarheid en nam hij alle verantwoordelijkheden voor het De Wereld van Morgen-­programma op zich. Bovendien herstelde hij De Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de Profetieën tot het formaat van bijna 200 bladzijden.

Nadat de heer Armstrong de oorspronkelijke doctrines hersteld had, herstelde God Zijn zegeningen. Gedurende de volgende zeven jaar beleefde de Wereldwijde Kerk van God haar grootste groei sedert ooit! In 1985 werd De Wereld van Morgen op meer dan 400 zenders over de hele wereld uitgezonden. De abonnementslijst van de Echte Waarheid groeide van iets meer dan één miljoen in 1977 tot bijna acht miljoen in 1985.

Ook het inkomen van de Kerk steeg aanzienlijk. In 1985 was het inkomen gestegen tot bijna $200 miljoen—vanaf een 70 à 80 miljoen in de eind zeventiger jaren.

Bovendien bleven de aanvragen voor het boek De Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de Profetieën stijgen, zelfs 40 jaar nadat het voor het eerst geschreven was. We zouden kunnen zeggen dat dit boek een van de grootste werken was die de heer Armstrong ooit gedaan heeft. Het was het meest aangevraagde stuk literatuur dat de Wereldwijde Kerk van God ooit produceerde! Door de jaren heen hebben meer dan vijf miljoen mensen De Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de Profetieën aangevraagd. VIJF MILJOEN!

Op 16 januari 1986 ontsliep de heer Armstrong vredig in zijn huis in Pasadena. Het leiderschap van de Kerk werd overgedragen aan Jozef W. Tkach, die de persoonlijke assistent van de heer Armstrong geweest was gedurende de laatste zeven jaren van zijn leven.

Sedert die tijd hebben talloze veranderingen binnen de Wereldwijde Kerk van God plaatsgevonden, vele veranderingen in doctrines inbegrepen. Deze veranderingen worden grondig gedocumenteerd in ons boekje: Wereldwijde Kerk van God, Doctrinaire Veranderingen en de Tragische Gevolgen.

Dat boekje laat zien hoe de oplage van de Echte Waarheid gedaald is naar tussen de één en twee miljoen vandaag, vanaf bijna 8 miljoen. Het TV-programma is van 447 zenders in 1985 gedaald tot 165 zoals in de Worldwide News van 18 juni 1990 bericht werd. Nu is het helemaal verdwenen. Dat boekje laat zien hoe de Wereldwijde Kerk van God ook op praktisch elk ander gebied besnoeid heeft.

De reden voor al deze veranderingen die plaats vinden wordt uitgelegd in mijn boek: Maleachi’s Boodschap aan Gods Kerk Vandaag. De waarheden in dat boek leidden tot de verbanning van mijzelf en mijn metgezel, John Amos, door de leiding van de Wereldwijde Kerk van God op 7 december 1989. Hiervoor had ik trouw meer dan 16 jaar als dienaar in die Kerk gediend. Ook de heer Amos heeft vele jaren als dienaar gediend.

Op 16 december 1989 hielden we diensten in Edmond, Oklahoma, voor een kleine groep van slechts 12 mensen, wat het begin van de Filadelfia Kerk van God inluidde. Ons doel werd en is geweest om de tradities en doctrines van Herbert Armstrong te blijven volgen, iets wat de Wereldwijde Kerk van God deze laatste paar jaren blijkbaar niet heeft gedaan. Wij zien het en veel andere religieuze organisaties zien het ook. Nogmaals, vraag om dit te ­bewijzen ons gratis boekje betreffende de Doctrinaire Veranderingen aan. Dat boekje bewijst grondig dat de Wereldwijde Kerk van God veel doctrines heeft veranderd.

Sedert ons kleine begin in 1989 is de Filadelfia Kerk van God vandaag uitgegroeid tot een organisatie van vele miljoenen dollars. Ons maandblad, The Philadelphia Trumpet, is een 32 bladzijden tellend tijdschrift, volledig in kleur. Ons TV-programma, The Key of David, kan in de Verenigde Staten overal in het land op de kabel gezien worden en plaatselijk op veel andere grote uitzendstations in de Verenigde Staten. Het programma is ook op internationale TV-zenders te zien.

Het ledental van de Kerk groeit iedere dag. Het ledenbestand van de Filadelfia Kerk van God bestaat voornamelijk uit voormalige leden van de Wereldwijde Kerk van God, die pogen vast te houden aan de bijbelse waar­heden die door Herbert Armstrong werden onderwezen.

Een van deze “waarheden” is dit boekje, De Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de Profetieën. In 1987 bracht de Wereldwijde Kerk van God de heer Armstrongs boek van 184 pagina’s terug tot een 53 bladzijden tellend boekje. Naast het eruit halen van hele hoofdstukken wijzigden ze ook veel voornaamwoorden wat in vele opzichten een totaal andere betekenis gaf.

In 1991 verdween het boekje helemaal. Dit werd bericht door Watchman Fellowship in hun nieuwsblad, de Watchman Expositor (Deel 8, No. 5-SP): “Het geloof van de Kerk [de Wereldwijde Kerk van God] betreffende de huidige identiteit van het oude Israël wordt momenteel herzien. Er loopt een twee jarig onderzoeksproject, dat als resultaat zal hebben of: 1) een samenvatting van het historische en theologische bewijs die het geloof ­bevestigt …; of 2) een belangrijke verheldering van het geloof; of 3) een ver­klaring waarin het geloof compleet teruggetrokken wordt …”

Nu er sindsdien twee jaren verstreken zijn, wat is nu het resultaat van deze twee jarige herziening geweest? De heer Tkach Jr., hoofd van het Kerkbestuur van de WCG en zoon van de pastor generaal, schreef dit in een brief gedateerd 28 januari 1992: “Wij hebben De Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de Profetieën uit de circulatie genomen wegens VERSCHILLENDE PROBLEMEN. Een van de ernstigste was dat veel ervan met eigen woorden was weergegeven uit een werk van oudere datum: De Scepter van Juda en het Eerstgeboorterecht van Jozef, door J.H.Allen”. De heer Tkach Jr. beweert dat de heer Armstrong “veel” van de informatie in zijn boek uit een andere bron gekopieerd had.

En dit schreef de heer Tkach Jr. aan een mededienaar op 10 augustus 1992: “Vanuit het oogpunt van het plan van behoud: In het licht van het Nieuwe Testament en de centrale plaats van Christus in Gods plan van behoud wordt veel van de toepasselijkheid van onze leer daar over [over de Verenigde Staten en Groot-Brittannië] gereduceerd tot—EN WAT DAN NOG? De heer Tkach Jr. vervolgde met het zeggen dat dit boek, De Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de Profetieën, “niet van betekenis is”. Hij zei dat de be­wijzen in het boek in de eerste plaats gebaseerd waren op “folklore, legenden, mythen en bijgeloof”.

Dit boek volgde de weg van teruggebracht worden tot een boekje in 1987, tot het uit de roulatie genomen worden om te worden herzien in 1991, tot het nu volledig verwijderd worden uit elke toekomstig geplande verspreiding en belachelijk gemaakt te worden. En dit allemaal onder het beschuldigen van de heer Armstrong van plagiaat door diezelfde Kerk waarvoor God hem gebruikte om die op te richten!

Dit boek is voortdurend in discrediet gebracht binnen de Wereldwijde Kerk van God. Wij in de Filadelfia Kerk van God zien ons nu in dezelfde positie geplaatst als de heer Armstrong meer dan 60 jaar geleden, voor de Wereldwijde Kerk van God begon, en in de jaren zeventig toen er een vrij­zinnige rebellie heerste. Nadat de Kerk van God, Zevende Dag, het boek verwierp, liet de heer Armstrong het zelf drukken. Toen in de zeventiger jaren moest hij opnieuw zelf tussenbeide komen en het boek naar zijn originele lengte terugbrengen.

Vandaag is de heer Armstrong hier niet langer en de Kerk die hij stichtte accepteert niet langer de zo fundamentele waarheden die in De Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de Profetieën naar voren komen. De waarheid omtrent de Verenigde Staten en Brittannië in de profetie was altijd fundamentele waarheid binnen de Wereldwijde Kerk van God. Vandaag wordt het van de hand gewezen als zijnde louter speculatie.

Wij in de Filadelfia Kerk van God voelen dat elke poging om dit boek opnieuw te schrijven de heer Armstrong onrecht aandoen zou zijn. De heer Armstrong stond bekend om zijn heldere en begrijpelijke stijl van schrijven die het voor een ieder gemakkelijk maakte om het te begrijpen. Te herschrijven wat hij geschreven had, zou moeilijk zijn zonder grote delen van dit werk te kopiëren.

Daarom heeft de Filadelfia Kerk van God, om bovenvermelde redenen, besloten in de tradities van Herbert Armstrong voort te gaan. Dit stelt ons voor een duidelijk probleem, aangezien de Wereldwijde Kerk van God in bezit van het copyright van het boek is. Daarom hebben we besloten om een oudere ­versie van het boek uit 1945 te herdrukken. Op dat boekje rustte geen copyright en is daarom publiek domein.

Het is duidelijk dat we graag het 184 bladzijden tellende boek in zijn geheel zouden hebben herdrukt. Misschien zullen we later daartoe nog eens in de gelegenheid worden gesteld. Maar wat nu betreft denken we dat veel mensen hun voordeel kunnen doen met deze bekorte versie. Wat u op de volgende bladzijden van dit boekje lezen zult is de herdrukte tekst van het boekje van de heer Armstrong dat in 1945 gepubliceerd werd. Jezus Christus zei: “… om niet hebt gij het ontvangen, geeft het om niet” (Matth. 10:8). De apostel Paulus zei tegen de Corinthiërs dat hij hen het evangelie gratis [om niet] gebracht had (2 Cor. 11:7; zie ook Spr. 23:23). De Filadelfia Kerk van God heeft ervoor betaald om dit werk te reproduceren, opdat anderen het gratis kunnen ontvangen. Anders zou dit boekje geen lang leven beschoren zijn. Wij verdienen niets met het herdrukken van dit boekje als dienst aan het publiek, behalve dat Gods waarheid gemakkelijk bereikbaar wordt voor allen die daarnaar verlangen. Wij hebben het drukken van dit boekje betaald en zullen er op onze beurt niets voor terug vragen en zullen, door dat te doen, ons recht op vrijheid van godsdienst uitoefenen.

We hebben alle mogelijke pogingen gedaan om dit werk in zijn originele vorm te bewaren. Maar omdat deze versie oorspronkelijk in 1945 gedrukt was, moesten we verschillende nieuwe aanpassingen maken. Sommige passages gebruiken voorbeelden en statistieken die lichtelijk uit de tijd zijn. Wij hebben wijzigingen aangebracht om die uit de tijd zijnde passages weer “bij de tijd” te krijgen. In de meeste gevallen werden deze “updates” regelrecht uit de versie van 1980 van de heer Armstrongs boek gehaald. Er zijn bijvoorbeeld verscheidene alinea’s uit dat boek aan de introductie en het besluit van dit boekje toegevoegd. Maar het overgrote deel van dit boekje stamt regelrecht van de versie 1945.

Nog een voorbeeld van een “bijdetijdse” wijziging kunt u vinden op bladzijde 37. In de versie van 1945 verwijst de heer Armstrong naar koning George van Groot-Brittannië. Koning George is sindsdien al lang dood. Die sectie van dit boekje is bijgewerkt volgens de versie van 1980 waar de heer Armstrong verwijst naar koningin Elisabeth.

De “Allerbelangrijkste Sleutel”

Laten we nu eens een blik werpen op een paar citaten uit de versie van 1980 van de heer Armstrongs boek: De Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de Profetieën (VS&BIP). Op blz. 3 zei de heer Armstrong: “Maar de allerbelangrijkste sleutel is gevonden! Die sleutel [de sleutel tot de profetieën] is de kennis van de verbazingwekkende identiteit—in de bijbelse profetieën—van het Amerikaanse volk, de Britse volken, evenals van het Duitse volk. Deze onthullende, verbazingwekkende identiteit is het sterkste bewijs van de inspiratie en het gezag van de Bijbel!” Ziet u de kracht en de waarheid in dit verbazingwekkende boek? De heer Armstrong zegt dat de identiteit van de Verenigde Staten en Brittannië in de profetieën HET sterkste bewijs is dat uw Bijbel geïnspireerd is! De heer Armstrong ging verder: “Tegelijk is het het sterkste bewijs van het zeer actieve bestaan van de levende God!” Als u een bewijs wilt dat God bestaat, dan is dit het—het sterkste bewijs. Zien we in waarom dit boek zo belangrijk is? Het is wonderlijke waarheid die des te duidelijker de grote God voor ons openbaart.

De heer Armstrong schreef: “Een boeiend, dynamisch, vitaal derde gedeelte van de hele Bijbel is aan profetie gewijd. En van al deze profetieën heeft om en nabij de 90% betrekking op onze tijd, nu vandaag in deze laatste helft van de twintigste eeuw! Het is een waarschuwing van onmiddellijk ­levensbelang, gericht aan ons, de engelstalige volken. De profetieën komen tot leven nu eenmaal de deuren ertoe door deze gevonden sleutel zijn geopend! Dit boek zal, voor het open verstand, dit tot op heden ontoegankelijke derde deel van de Bijbel openen.” Met andere woorden, als u een derde deel van uw Bijbel wilt begrijpen, dan moet u dit boek hebben! Daarom heeft Satan zo hard gewerkt om het drukken ervan stop te zetten. Omdat we, zonder de kennis van dit boek, blind zijn voor één derde van de Bijbel.

Sprekend over De Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de Profetieën, zei de heer Armstrong: “Door middel hiervan geeft de Almachtige God een ernstige waarschuwing! Zij die dit lezen en er acht op slaan, kunnen ­gespaard worden voor de ongeëvenaarde catastrofale tragedie die binnenkort zal plaatsgrijpen.” Met andere woorden, de heer Armstrong zegt dat u aan deze vrese­lijke gebeurtenissen in de eindtijd kunt ontkomen, als u weet krijgt van het ware evangelie. “Indien onze volken en regeringen ontwaken, hierop acht slaan, en naar hun levende God terugkeren, dan kunnen onze naties ­worden gespaard. God helpe ons te BEGRIJPEN!”

Deze hoofdsleutel voor profetie is nu door de Wereldwijde Kerk van God weggeworpen. De HOOFDSLEUTEL! En als u deze sleutel niet heeft, dan kunt u de profetieën niet ontsluiten. Zoals al eerder gezegd, meer mensen hebben de WCG om dit boek geschreven dan om welk ander ook, en nu zeggen ze: “Het spijt ons, maar het wordt niet meer gedrukt.”

Openbaring—een Gesloten en Verzegeld Boek

Op bladzijde 8 spreekt de heer Armstrong over het boek Openbaring. “Het meest mysterieuze boek van de hele Bijbel is, voor de meeste mensen het boek Openbaring. Het boek Daniël is echter de sleutel tot het boek Openbaring.” Waarom is het boek Daniël de “sleutel tot het boek Openbaring”? Omdat Daniël u het grote overzicht van de geschiedenis geeft. Maar Openbaring speelt ook een sleutelrol. De heer Armstrong zei: “En alleen in het boek Openbaring, en nergens anders vinden wij de wereldgebeurtenissen chronologisch met elkaar in verband gebracht.” Als u dus al deze profetieën in de juiste tijdsvolgorde wilt plaatsen, dan is er slechts één boek in de Bijbel die dat doet, nl. het boek Openbaring.

De heer Armstrong vervolgde: “Het boek Openbaring bevat dus de ­sleutel voor het in de juiste tijdsvolgorde bij elkaar brengen van alle profetieën. Maar ook Openbaring was een gesloten en verzegeld boek—tot onze tijd, vandaag.” Openbaring was een gesloten en verzegeld boek, totdat God het aan de heer Armstrong openbaarde. Niemand begreep het, totdat de heer Armstrong Openbaring Eindelijk Onthuld schreef, en nu geeft de Wereldwijde Kerk ook dat boekje niet meer uit.

Wij zijn ons ervan bewust,” zei de heer Armstrong in VS&BIP, “dat de levende Jezus degene is die openbaart en dat Hij de zegels heeft verbroken en dit mysterieuze boek voor een juist begrip heeft geopend. En waartoe leidt dit ons? Tot het feit dat de profetieën in het algemeen werden geschreven en bewaard voor onze tijd van vandaag! Zo’n 90% van alle profetieën heeft betrekking op deze tweede helft van de twintigste eeuw.”

En toen deed de heer Armstrong opnieuw deze verbazingwekkende ­bewering: “En de allerbelangrijkste sleutel tot de profetieën als geheel wordt gevormd door de identiteit van de Verenigde Staten en de Britse naties in deze voor vandaag bestemde profetieën!” Als u nu niet die hoofdsleutel bezit, dan zou u geen profetie voor de eindtijd begrijpen—u zou geen profetische tijdsperioden begrijpen zonder deze verbazingwekkende sleutel! En waar ­kregen we die vandaan? Jezus Christus heeft hem ons gegeven! En we MOGEN HEM NIET VERLIEZEN!

Dit is waarheid van levensbelang, vooral voor deze eindtijd. Satan bedriegt de WCG tot het verwijderen van deze vitale, kostbare waarheid omtrent profetie en een derde van uw Bijbel.

De profetieën in dit boekje zijn van vitaal belang voor u om bijbelse ­profetie te begrijpen. Bestudeer dit boekje a.u.b. biddend, samen met uw Bijbel en ontdek waarom meer dan vijf miljoen mensen het hebben aangevraagd! 

Gerald Flurry,
Pastor General,
Filadelfia Kerk van God

Wordt vervolgd …

Usbp Nl Bo