Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Zullen de orthodoxen zich onderwerpen aan de paus?

Zullen de orthodoxen zich onderwerpen aan de paus?

Volgens de in Graz gevestigde orthodoxe theoloog Grigorios Larentzakis zou de orthodoxie de paus willen erkennen als hoofd van de kerk. Hij schreef het volgende in een artikel voor de Duitse katholieke krant Die Tagespost : “Van de orthodoxe kant zou het vanzelfsprekend zijn en op geen enkele weerstand stuiten als, na een regeling van alle verdeeldheid zaaiende controversiële theologisch-ecclesiastische vraagstukken door middel van een oecumenische dialoog, Rome opnieuw de eerste plaats inneemt voor alle kerken.”

Hij merkte op dat er geen twijfel over bestond dat de orthodoxe kerk de paus zou erkennen als hoofd van de kerk in de zin van “primus inter pares.”

De autoriteit van de paus zal hierdoor toenemen “en zelfs rechten in dienst van de universele kerk”, aldus Larentzakis: “Zo zou hij na consensueel overleg en overeenkomsten het recht krijgen van initiatief, het recht van oproeping, het recht van presidentschap, het recht op coördinatie van gemeenschappelijke oecumenische concilie – of wat er dan ook samen moet worden overeengekomen door de universele kerk van Christus en voor het heil van alle mensen.”

In een commentaar op zijn artikel schreef het Vatican News: “Larentzakis is ervan overtuigd dat de heropleving van de kerkelijke gemeenschap niet alleen noodzakelijk is, maar ook mogelijk. Volgens hem is zo’n perspectief niet alleen mogelijk tussen katholieken en orthodoxen, maar ook met andere kerken.”

In de afgelopen tientallen jaren hebben kerkleiders grote inspanningen geleverd om verdere eenheid te bevorderen. Er vonden ontmoetingen plaats tussen de Oecumenische Patriarch van Constantinopel, Bartholomeus en paus Johannes Paulus II, Benedict XVI en meest recentelijk met Francis. “Als je kijkt naar de menselijke verbondenheid in deze ontmoetingen en de overeenstemming over kwesties zoals milieubescherming, vrede of belangenbehartiging van vluchtelingen, dan weten we dat onze kerken serieus zijn over het nieuw leven inblazen van volledige kerkelijke gemeenschap en dat we inderdaad goed onderweg zijn,” zo merkte Larentzakis op.

Verzwakt door de crisis zijn de orthodoxen in toenemende mate bereid om zich aan de autoriteit van de paus te onderwerpen. Afgelopen december verbrak de Russisch orthodoxe kerk haar banden met de aartsbisschop van Alexandria. Dit schisma volgde op het besluit van de Russische kerk om banden te verbreken met de aartsbisschop van Athene en de oecumenische patriarch van Constantinopel. In januari voorspelde Trompet-schrijver Andrew Miiler dat deze “scheiding in de orthodoxe kerk een kans biedt voor Rome.”

Wijlen hoofdredacteur van de Echte Waarheid, Herbert W. Armstrong, heeft een dergelijke gang van zaken ook voorspeld. In de uitgave van de Echte Waarheid van november 1963 stond: “Het grote probleem in het bereiken van (katholieke) eenheid is tweeledig. Ten eerste gaat het om verzoening van het orthodoxe schisma dat officieel in 1054 begon en de kerken in het oosten – Griekenland, Rusland, de Balkan en het Nabije Oosten – verdeelde van Rome. Ten tweede gaat het om het herstel tot de Romeinse gemeenschap van al het protestantisme, dat zich vanaf 1517 ontwikkelde.” Dhr. Armstrong baseerde zijn voorspelling op een profetie in Jesaja 47. Leer meer door het artikel te lezen Terugkeer in de Moederschoot. 

Nl Hwr