Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Wie is de hedendaagse Jerobeam?

Gerbrand van den Eeckhout

Wie is de hedendaagse Jerobeam?

Bijbelprofetie onthult wie hij is en welk land hij vandaag bestuurt! U moet absoluut deze openbaring kunnen bewijzen.

De overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezing geeft ons een heldere indicatie van waar we ons bevinden in Bijbelprofetie.

In de weken voorafgaand aan de verkiezing had Hillary Clinton een aanzienlijke voorsprong in de peilingen (op een gegeven moment zeven punten). Maar in een preek in diezelfde periode gaf ik aan dat ik meer neigde naar Mr. Trump als zijnde de winnaar. Waarom? Wegens een eindtijdprofetie in het boek Amos.

Het lijkt overduidelijk dat God ons zegt dat we nu aangekomen zijn in het tijdsbestek van Amos hoofdstuk 7. Wat betekent dit tijdsbestek voor Amerika en voor uzelf? God heeft mij meer inzicht in Amos 7 geopenbaard.

Het boek Amos bevat enkele van de sterkste profetieën in de Bijbel, met maar weinig nadruk op het positieve. Maar er schuilt grote hoop in dat profetische boek.

De Tijd van Jerobeam

"Nog deed Hij mij aldus zien; en ziet, de Heere stond op een muur, die naar het paslood gemaakt was, en een paslood was in Zijn hand" (Amos 7:7). Een paslood wordt normaal gebruikt bij het opmeten van een gebouw. Maar God gebruikt het hier op een andere manier: Hier gaat het om het opmeten van verwoesting die over de naties van Israël gaat komen. Deze verwoesting is niet willekeurig; God meet haar zorgvuldig en precies op. En zij zal leiden tot de meest wonderbare resultaten denkbaar.

"En de HEERE zeide tot mij: Wat ziet gij, Amos? En ik zeide: Een paslood. Toen zeide de HEERE: Zie, Ik zal het paslood stellen in het midden van Mijn volk Israël; Ik zal het voortaan niet meer voorbijgaan." (vers 8). Dit is God die spreekt! Hij heeft deze naties veelvuldig gewaarschuwd in een poging hen wakker te schudden, maar zij hebben deze waarschuwingen in de wind geslagen. Dus zegt Hij, Ik zal hen nog één laatste keer waarschuwen! (Ons gratis boek De Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de profetieën legt uit wie de naties van Israël vandaag zijn.)

We zijn aanbeland bij de laatste keer dat God de volken van Israël voorbij zal gaan alvorens hen te verwoesten! Dit is een tijd van extreme urgentie!

En merk op: Dit is in de context van een eindtijd Jerobeam . Vers 9 gaat verder: "Maar Izaks hoogten zullen verwoest, en Israëls eigendommen verstoord worden; en Ik zal tegen Jerobeams huis opstaan met het zwaard."

Wanneer God zegt, "Ik zal het voortaan niet meer voorbijgaan," dan spreekt Hij over niet meer voorbijgaan in de tijd van Jerobeam.

Wie is Jerobeam? Wie is deze specifieke man waar de Bijbel over spreekt in het tijdsbestek van de laatste keer dat God voorbijgaat om de eindtijd-naties van Israël te tonen hoe hun problemen en moeilijkheden op te lossen, en hen te waarschuwen voor de gevolgen indien ze nalaten dit te doen?

Deze passage geeft een sterke indicatie dat God zal opstaan met het zwaard in de tijd van Jerobeam. De Moffatt-vertaling geeft het einde van vers 9 als volgt weer [eigen vertaling]: "Ik zal Jerobeams huis aanvallen." Er is iets heel verontrustends voor God in het huis van Jerobeam. Dit is waarom hij wil dat wij dit begrijpen en waarom het zo aanstootgevend voor Hem is!

God benadrukt de grootmacht Amerika, de leider van de naties van Israël. De VS worden geleid door een hedendaagse Jerobeam. Wanneer er een type van Jerobeam op het toneel verschijnt, dan zal God het zwaard over zijn volk zenden omwille van al hun zonden. Het is wegens Amerika's zonden dat ze moeten lijden!

Dit is een ontnuchterende gedachte. Hier is een ernstige eindtijd profetie, en God spreekt over een individu. God noemt namen! We moeten deze namen en de rollen die deze mannen spelen begrijpen, als we deze eindtijd profetieën willen begrijpen! Het is essentieel dat we weten wie deze individuen zijn.

God geeft ons oriëntatiepunten in de Bijbelprofetie: de eindtijd, het "(laatste) einde", en het "laatste uur." Deze profetie speelt zich af in het tijdsbestek van Jerobeam - of, zoals we het ook kunnen noemen, het Jerobeam einde - de laatste keer dat God voorbij zal gaan met Zijn boodschap! God zal deze waarschuwing niet nogmaals aan Zijn volk geven; de Jerobeam tijd zal definitief de laatste keer zijn!

Als u dit begrijpt, dan komt de Bijbelprofetie echt tot leven voor u. God openbaart, met name in deze eindtijd, de identiteit van significante individuen uit de Bijbelprofetie - zoals Hij naar mijn mening nooit eerder gedaan heeft. Hij wil dat wij dit begrijpen want het leidt direct naar de Grote Verdrukking en vervolgens naar de komst van de Messias! Hoewel dit op de korte termijn bijzonder verontrustend nieuws is, leidt het uiteindelijk tot Groots Nieuws!

Een Beschuldiging van Verraad!

De profetie van Amos gaat verder: "Toen zond Amazia, de priester te Bethel, tot Jerobeam, den koning van Israël, zeggende: Amos heeft een verbintenis tegen u gemaakt, in het midden van het huis Israëls; het land zal al zijn woorden niet kunnen verdragen" (Amos 7:10).

Wie is deze "priester te Bethel"? "Bethel" betekent huis van God. "Amazia, de priester te Bethel" is profetische taal die refereert aan een man die in deze eindtijd van binnen de Kerk van God kwam. Uit de profetie in Openbaring 3, beginnend bij vers 14, kunt u zien dat het laatste tijdperk van Gods ware Kerk net voor de terugkeer van Christus - het tijdsbestek waarin we ons nu bevinden - het Laodicea tijdperk is. Laodicea is een lauwe kerk die God de rug heeft toegekeerd. Amazia is een zeer rebelse Laodiceaanse dienaar.

Hier beschuldigt Amazia Amos, Gods ware profeet, van verraad! Amos is een type van de man die in deze eindtijd Gods waarschuwende boodschap aan Israël verkondigt. Dit is dus een profetie van een echte aanvaring tussen een valse dienaar en een ware profeet van God.

Ik geloof dat Amazia de priester dezelfde man is als de leider van Gods Kerk, waarmee wij gestreden hebben om de auteursrechten voor de waarheid en boodschap van God (Amos 9:1; 11-12). Amazia haat onze boodschap. Hij is bijna met zekerheid de persoon die een zesjarige strijd leidde, om te verhinderen dat Gods waarheid de wereld zou bereiken! (U kunt meer lezen over deze rechtszaak uit Amos 9 in ons gratis boekje De Leeuw Heeft Gebruld.) Satan houdt er niet van dat we die slag hebben gewonnen en hem er slecht uit lieten zien. Hij geeft nooit op als iets dergelijks gebeurt. We bevinden ons midden in Satans ergste toorn.

De priester Amazia zendt deze boodschap over Amos naar Jerobeam. Dit wijst er sterk op dat deze eindtijd Jerobeam een religieuze aanhang heeft! Hij leidt de mensen zoals ze niet geleid zouden moeten worden.

Kijkt u nogmaals naar Amos 7:9 en dan ziet u nog meer religieuze beeldspraak. Zoals ons boekje, De Leeuw Heeft Gebruld, uitlegt, refereert "Izaks hoogten" aan de Laodicea Kerk. "Israëls eigendommen" [d.i. heiligdommen] zijn de religies van deze wereld, zoals de evangelicalen.

De heer Trump behaalde 80 procent van de evangelische stemmen en een groot deel van de Katholieke stemmen. Hij is echt de leider van Amerika's "religieuze" bevolking. Maar waar leidt hij hen heen?

Het Land Kan Zijn Woorden Niet Verdragen

Amazia's boodschap aan Jerobeam is: "Het land zal zijn woorden niet kunnen verdragen." Welke "woorden" zijn zo moeilijk om te dragen? Amazia verklaart het: "Jerobeam zal door het zwaard sterven, en Israël zal voorzeker uit zijn land gevankelijk worden weggevoerd" (Amos 7:11).

Op korte termijn is dit slecht nieuws. Maar het is een boodschap van God die afgeleverd moet worden! Deze valse priester zal naar Jerobeam toegaan en zeggen: "Dit is wat Amos zegt." Hij zegt niet dat dit een boodschap is van God! Maar wanneer Amos spreekt, dan zegt hij: "Hoor het woord des Heeren … daarom zegt de Heere alzo"! (verzen 16-17). Amos kwam met een "alzo zegt de Heere" boodschap! Amos is slechts de boodschapper. God geeft de boodschapper Zijn boodschap en zegt, ga dit afleveren aan mijn volk.

De wereld wil niet geloven dat dit van God komt. Ze bezien het bijna altijd als een boodschap van een man. Maar dat is niet zo! Dit is wat God zegt! Het is zo'n krachtige boodschap dat je niet kunt ontkennen dat deze van God komt - maar de wereld probeert dit steeds te doen.

We bezitten allemaal de menselijke natuur, maar we moeten haar overwinnen of anders gaan ook wij denken, Nou, dat is toch maar de mening van een man; Ik denk niet dat dit van God komt. We moeten gericht blijven op "alzo zegt de Heere"! Dit is een boodschap van God!

Amerika krijgt verschillende boodschappen van zowel Republikeinen als Democraten, maar de enige boodschap die overeind zal blijven is "Alzo zegt de Heere"! Niets anders zal slagen. Deze wereld moet dit begrijpen.

Hoe goed begrijpt u dat God tegenwoordig Zijn Woord uitstuurt? De boodschap die u hier nu leest komt van Zijn mond, niet die van een man! Dit is cruciaal inzicht dat iedereen heel ingetogen moet stemmen!

Decennialang hebben we Israël gewaarschuwd over wat er te gebeuren staat, maar de mensen hebben onze boodschap weggehoond en terzijde geschoven. En toch zal er een punt komen waarop de mensen onze boodschap niet meer kunnen verdragen.

Het zijn onze woorden die het land niet meer zal kunnen verdragen! Dit wijst er sterk op dat er ernstige problemen zijn die het land teisteren, anders zou het hun niet kunnen schelen wat we zeggen. Maar wij hebben een boodschap die zij niet kunnen verdragen omdat het over hun verwoesting gaat! Zij willen hun verstand sluiten voor wat hun te wachten staat - in plaats van zich te bekeren van hun zonden.

En toch is de boodschap verpakt in prachtig goed nieuws. Ofschoon er op korte termijn slecht nieuws is, is dit het begin van Israël dat hun God leert kennen! Er staan harde tijden voor ons, maar we laten God ons gebruiken om Israël te helpen Hem te leren kennen! We moeten de verwoesting zien in de context van Gods plan. Deze visie zal ons positief gezind houden. Wanneer u denkt aan het eindresultaat, wat kan dan nog meer inspirerend zijn?

Op de tijd van het einde zal Jerobeam overstelpt zijn met problemen en moeilijkheden, maat het grootste probleem zal de boodschap van God zijn die vanuit deze organisatie verstuurd wordt! Onze boodschap zal hem teisteren! Dit is wat de mensen in dit land het meest van al zullen vrezen - niet binnenlandse anarchie or nationale chaos. God dwingt hen de waarschuwende boodschap van hun eigen verwoesting onder ogen te zien. Dit is een probleem dat Jerobeam nooit had zien aankomen.

Des Konings Heiligdom

In de oudheid liet God de splitsing van de natie Israël gebeuren wegens hun zonden en hij gaf het bestuur over de noordelijke 10 stammen aan Jerobeam. Jerobeam was "een dapper held" en "arbeidzaam" (1 Kings 11:28). Maar uiteindelijk werd hij een ramp voor Israël, die de mensen van God afkeerde door het institutionaliseren van een valse religie (1 Koningen 12). De nadruk in Amos 7 op het "huis van Jerobeam" zou kunnen betekenen dat de leider van Amerika in deze eindtijd een afstammeling is van het oude huis van Jerobeam.

Het lijkt logisch dat God in deze eindtijd een Israëlitische leider zou hebben, een Jerobeam-type wiens voorouders van het oude Israël afkomstig waren, omdat onze boodschap er is om Israël te waarschuwen, of meer specifiek het hedendaagse Amerika, Brittannië en de Joodse natie. Wij moeten de mensen waarschuwen dat het hun zonden zijn waar God zo bezorgd over is! Er zijn Heidenen in dit land, en zij zullen samen met Israël moeten lijden. Maar God legt de schuld bij Israël, het huis van Jerobeam. Dit is waar het zwaard op gericht is. Het lijkt onwaarschijnlijk om nu een Antiochus, een Heidens leider, in functie te hebben wanneer God het huis van Jerobeam straft (Ik maak duidelijk wat die Antiochus betekent in mijn boekje Great Again; gratis op aanvraag).

Amerika is een van de geboorterecht naties van Israël. God heeft dit land overvloedig gezegend. Misschien is Amerika's grootste zonde wel hun ondankbaarheid voor wat God hun gegeven heeft.

De president van Amerika zegt: "Ik zal Amerika groots maken." Let op de grote "Ik": Ik zal Amerika opnieuw groots maken - niet God - zoals ik mijzelf groots gemaakt heb. Dat wordt de ultieme ramp. Mensen denken tevergeefs dat ze tot grandioze dingen in staat zijn. Dit is een van de meest bedrieglijke gedachten die iemand kan hebben! En toch is dit waar we nu in deze Jerobeam-tijd mee te kampen hebben.

Amerika, de Britse volken (waaronder Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika) en de Joodse natie staan voor schrikwekkende problemen. Alleen God kan deze naties redden.

Dat betekent dat onze mensen berouw moeten hebben, opdat dit kan gebeuren. Ziet u enig teken dat dit aan het gebeuren is? Ik niet. We hebben een leider nodig die zal maken dat onze mensen de levende God zullen omarmen - niet een nietige hulpeloze man!

Deze hedendaagse Jerobeam vecht voor vele goede zaken. Maar daarbij doet hij de mensen naar hem kijken als de oplossing - niet de omnipotente, almachtige, God!

Dit is een grote misleiding en de grote zonde.

"Daarna zeide Amazia tot Amos: Gij ziener! ga weg, vlied in het land van Juda, en eet aldaar brood, en profeteer aldaar. Maar te Bethel zult gij voortaan niet meer profeteren; want dat is des konings heiligdom, en dat is het huis des koninkrijks" (Amos 7:12-13). Amazia wordt door Jerobeam voorgeschreven wat hij moet zeggen. Hij zegt, Zeg hun dat ze moeten weggaan! Dit is "des konings heiligdom", het domein van de president - dit is ons religieus terrein. Ga weg uit dit land want wij hebben met deze boodschap niets te maken!

Deze man wordt Jerobeam omdat hij strijdt tegen God en Gods Werk - aan de zijde van Amazia de priester, die een geestelijke Antiochus is. De hedendaagse Jerobeam begaat dezelfde zonde als de Jerobeam van vanouds. Er is een reden waarom God Jerobeam als laatste waarschuwing voor de naties van Israël gebruikt. De oorspronkelijke Jerobeam beging een grote zonde, en de hedendaagse Jerobeam begaat identiek dezelfde zonde. Wat is die zonde?

Wat Was Jerobeams Zonde?

Het boek 1 Koningen is een onderdeel van wat de vroegere profeten wordt genoemd, en het is hoofdzakelijk voor deze eindtijd. (Bestel een gratis exemplaar van mijn boek The Former Prophets - How to Become a King. Het legt grondig uit hoe relevant deze Bijbelboeken voor ons in deze eindtijd zijn.)

Zie wat Jerobeam deed nadat hij het leiderschap over de 10 noordelijke stammen van Israël had ontvangen: "Jerobeam nu bouwde Sichem op het gebergte van Efraïm, en woonde daarin, en toog van daar uit, en bouwde Penuël. En Jerobeam zeide in zijn hart: Nu zal het koninkrijk weder tot het huis van David keren" (1 Koningen 12:25-26). Hij was bang dat de bevolking terug naar het huis van David zou keren. Zij hadden zich net losgerukt en hij wilde hen gescheiden houden van de troon van Koning David. God had zelfs het belang van het huis van David aan Jerobeam uitgelegd (lees 1 Koningen 11:29-39), maar hij verwierp Gods onderricht.

Jerobeam wilde de 10 stammen van Israël weg houden van het huis van David, daarbij de eeuwige belofte die God aan David had gemaakt naast zich neerleggend. Dus wat deed hij dan?

"Zo dit volk zal opgaan om offeranden te doen in het huis des HEEREN te Jeruzalem, zo zal het hart dezes volks tot hun heer, tot Rehabeam, den koning van Juda, wederkeren; ja, zij zullen mij doden, en tot Rehabeam, den koning van Juda, wederkeren. Daarom hield de koning een raad, en maakte twee gouden kalveren; en hij zeide tot hen: Het is ulieden te veel om op te gaan naar Jeruzalem; zie uw goden, o Israël, die u uit Egypteland opgebracht hebben" (1 Koningen 12-27-28). Jerobeam leidde hen direct terug naar de valse goden van de tijd voordat ze de ware God kenden!

Jerobeam bezoedelde het priesterschap door het aanstellen van priesters van "de geringsten des volks, die niet waren uit de zonen van Levi" (vers 31). Vervolgens veranderde hij de dagen op Gods heilige kalender zodat ze zouden verschillen van wat ze onder David en in Jeruzalem waren (verzen 32-33). Hij had zijn eigen Heilige-Dagen-plan - zijn eigen "master plan". Hij verdraaide het systeem zodanig dat hij de bevolking kon leiden en hen weg kon houden van het huis van David. Dat was zijn grote zonde.

Jammer genoeg liep het volk gewoon met hem mee. Zij keerden zich af van God en aanbaden deze gouden kalveren net zoals ze eertijds hadden gedaan. Dit culmineerde in verschrikkelijk onheil!

Deze zelfde zonde wordt vandaag ook begaan! Het is niet zo moeilijk dit te bewijzen of te begrijpen: Er is iets fout met de meeste religies van vandaag - zelfs met diegene die beweren de Bijbel te volgen en God te begrijpen. De hedendaagse Jerobeam zorgt ervoor dat andere religies naar hem kijken - niet naar de ware God. Het gaat dezelfde weg op als in de oudheid, alleen is er heden ten dage een veel grotere overvloed aan waarheid.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we deze zonde niet begaan?

De Sleutel van David

We moeten dit, net als God doet, geestelijk bekijken. U moet het belang van Davids troon begrijpen! Dit heeft een diepe fysieke en geestelijke betekenis. Ik leg dit gedetailleerd uit in mijn boek De Sleutel van David, dat wij u op uw verzoek volledig gratis zullen toesturen.

Openbaring 3 beschrijft vanaf vers 7 het voorlaatste tijdperk van Gods Kerk - het tijdperk vóór Laodicea. Het begint als volgt: "En schrijf aan den engel der Gemeente, die in Filadelfia is: Dit zegt de Heilige, de Waarachtige, Die den sleutel Davids heeft…" Jezus Christus heeft de "sleutel van David", en Hij heeft hem aan dit Kerktijdperk gegeven.

Hoor je vandaag de dag religies spreken over de sleutel van David? Hoeveel gelovigen die u kent spreken over of hebben begrip van de sleutel van David of het huis van David? Het lijkt hun iets vreemds! De sleutel van David gaat over veel meer dan de mens. Het is de belangrijkste boodschap in de Bijbel! Dit is de sleutel die het huis van David verklaart. Het is de ultieme boodschap - de enige boodschap - die Christus Zijn Kerk in deze eindtijd gegeven heeft - maar de meeste mensen verwerpen haar net zoals Jerobeam. Is dat niet opvallend? Ze luisteren te veel naar Jerobeam en de geest van Jerobeam.

Herbert W. Armstrong was de leider van Gods Kerk tijdens het Filadelfia tijdperk, en hij had deze sleutel. De Philadelphia Church of God, die dit nieuwsmagazine uitgeeft, is trouw gebleven aan God in het Laodicea tijdperk, en we hebben strak vastgehouden aan deze sleutel! De naam van ons tv-programma is De Sleutel van David. We hebben overvloedig materiaal over de beloften van God aan David geproduceerd.

In Openbaring 3:7 zegt God dat Hij voor hen die deze sleutel bezitten, deuren zal openen, zodat ze deze boodschap kunnen verkondigen! We moeten dit snappen: De sleutel van David is het hart en de kern van Gods huidige boodschap en door het merendeel van de Bijbelse geschiedenis! Maar de Jerobeams blijven dit verwerpen. Zij willen hun eigen plannen smeden en volgens hun eigen regels leven. Dat leidt tot catastrofe op catastrofe op catastrofe!

Let op deze belofte Die God maakt aan zijn getrouwe Filadelfianen: "Omdat gij het woord Mijner lijdzaamheid bewaard hebt, zo zal Ik ook u bewaren uit de ure der verzoeking, die over de gehele wereld komen zal, om te verzoeken, die op de aarde wonen" (vers 10). De hele wereld staat aan de vooravond van een pijnlijke tuchtiging! Atoomwapens verspreiden zich met rasse schreden, en ze zullen gebruikt worden! Maar aan hen die vasthouden aan de sleutel van David en hem honoreren en onderwijzen en een werk hebben dat hem verkondigt, belooft God bescherming! Dit is een wonderbare belofte, zelfs louter fysiek bekeken, laat staan geestelijk.

Lees Gods belofte aan David in 2 Samuel 7:12-13. Dit staat ook in de vroegere profeten en is profetie voor vandaag: "Wanneer uw dagen zullen vervuld zijn, en gij met uw vaderen zult ontslapen zijn, zo zal Ik uw zaad na u doen opstaan, dat uit uw lijf voortkomen zal, en Ik zal zijn koninkrijk bevestigen. Die zal Mijn Naam een huis bouwen; en Ik zal den stoel zijns koninkrijks bevestigen tot in eeuwigheid." Dit is een eeuwige belofte!

"Doch uw huis [het huis van David] zal bestendig zijn, en uw koninkrijk tot in eeuwigheid, voor uw aangezicht; uw stoel zal vast zijn tot in eeuwigheid" (vers 16). Deze fysieke troon bestaat vandaag nog. Deze wonderlijke, inspirerende boodschap wordt helemaal uitgelegd in De Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de profetieën. Echter, deze belofte van God spreekt echt over veel meer dan de koninklijke lijn van een sterfelijke mens: Ze spreekt in feite over de troon van God! Dit is Gods troon, en hij gaat voor alle eeuwigheid vanaf deze troon regeren!

God nodigt mensen uit om deze troon met Hem te delen! Indien ze Hem trouw zijn en de boodschap van de sleutel van David onderwijzen, zal Hij hun de beloning geven om voor altijd de Bruid van Christus te zijn - een ongeëvenaard geschenk aan welke mens dan ook! Wat een beloning geeft God aan hen die hem trouw zijn!

Dit is wat Jerobeam verwierp. En een hedendaagse Jerobeam keert Israël af van de boodschap van God en de troon van David. Hij zet zich af tegen geestelijk Jeruzalem, net zoals Jerobeam zich afzette tegen het fysieke Jeruzalem uit de oudheid.

Jesaja 22:20-22 is een gerelateerde eindtijdprofetie. Zij begint als volgt: "En het zal te dien dage geschieden" - een uitdrukking die altijd op de eindtijd slaat, d.i. vandaag. God zegt dat Hij een man zal roepen en "de sleutel van het huis van David" op zijn schouder zal leggen. Dit gaat niet alleen over de sleutel van David, maar specifiek over de sleutel van het huis van David, - dit betekent de afstammelingen van David, fysiek en geestelijk.

God zegt dat we deze boodschap vandaag moeten bezitten, en toch hebben de meeste mensen haar verworpen en volgen ze Jerobeam.

Vlucht naar Juda!

Wanneer deze natie onze boodschap niet langer kan verdragen, zullen haar leiders ons zeggen het land te verlaten: "Daarna zeide Amazia tot Amos: Gij ziener! ga weg, vlied in het land van Juda, en eet aldaar brood, en profeteer aldaar" (Amos 7:12). Juda is het land van de Joden in het Midden-Oosten. De Philadelphia Church of God heeft al jaren belangrijke projecten en activiteiten aldaar, en die zullen blijkbaar goed bekend zijn. De mensen zullen heel veel over ons werk en onze betrokkenheid in Juda weten. En wanneer we verschoppelingen zullen zijn, ziet het ernaar uit dat ze ons zullen dwingen naar Jeruzalem te gaan, op onze weg naar een plaats van veiligheid.

De term "Israël" in Amos 7:11 omvat de VS en het Verenigd Koninkrijk. Vers 12 brengt Juda in beeld. Hosea 5:5 onthult dat alle drie deze landen samen ten val zullen komen. Waarom is God zo toornig tegenover deze drie Israëlitische landen? Omdat ze de meeste zegeningen van allemaal hebben ontvangen - zij zijn de geboorterecht naties en de scepter natie - en zijn desondanks verzonken in ongeëvenaarde zonde! Bovendien hebben ze alle drie Gods boodschap verworpen. Deze drie naties hebben een geschiedenis met God - en toch zijn ze totaal ondankbaar! Ondankbaarheid is misschien wel hun grootste zonde!

"Efraïm [Groot-Brittannië] zal tot verwoesting worden, ten dage der straf; onder de stammen Israëls heb Ik bekend gemaakt, dat gewis is. De vorsten van Juda [het hedendaagse 'Israël'] zijn geworden, gelijk die de landpalen verrukken; Ik zal Mijn verbolgenheid, als water, over hen uitgieten. Efraïm is verdrukt, hij is verpletterd met recht; want hij heeft zo gewild; hij heeft gewandeld naar het gebod" (Hosea 5:9-11). Over welk "gebod" gaat het hier? Het gebod van Jerobeam, die Gods heilige dagen veranderde en de eredienst onteerde, en het land leidde naar afgodendienst!

De mensen in Groot-Brittannië, waar een derde van de geprofeteerde omkeringen van Davids troon plaats vond (Ezechiël 21:27), zullen door Jerobeam op een dwaalspoor worden geleid. Ze zullen nog dieper de zonde in worden geleid. Nu het Verenigd Koninkrijk beslist heeft om los te breken van Europa, zal het wanhopiger worden om met de VS handel te drijven. Dit zal er waarschijnlijk toe leiden dat ze Jerobeam gaan volgen op zijn desastreuze pad.

Wat een pijnlijke dag is het in Israël als u kijkt naar wat haar mensen aan het doen zijn. God is zo geduldig geweest; Hij heeft hun zovele waarschuwingen gegeven - maar dit is de laatste! Het draait allemaal om de tijd van Jerobeam.

Een Tijd van Extreme Urgentie

Amos "waarschuwde de mensen dat het toppunt van hun succes slechts de prelude tot hun verdoemenis was" (Soncino commentaar). Dit is wat ons te wachten staat met Donald Trump aan het presidentiële roer. Sommigen geloven dat deze verkiezing goed nieuws bevatte. De Republikeinse zijde was extatisch. Meteen na de verkiezing zei Rush Limbaugh: "We hebben zojuist ons land teruggekregen"! Maar dat klopt niet! Het "goede nieuws" is een luchtspiegeling. Het is valse hoop.

Dit is een prelude tot Amerika's verdoemenis. Er is een man op het toneel, wiens huis God gaat uitroeien met het zwaard! De toestand van Amerika zou voor korte tijd kunnen verbeteren. Dit kan zelfs gunstig zijn voor het werk van God. Maar het uiteindelijke einde is verwoesting. Onze mensen zullen geconfronteerd worden met de toorn van God totdat ze zich bekeren!

Amos 7:7-17 laat zien dat onze tijd heel beperkt is. Wat staat er te gebeuren in de komende vier jaar - of misschien zelfs minder?

Dit is een van de sterkste, meest urgente waarschuwingen in de Bijbel!

"Toen antwoordde Amos, en zeide tot Amazia: Ik was geen profeet, en ik was geen profetenzoon; maar ik was een ossenherder, en las wilde vijgen af" (vers 14). Amos had geen officieel diploma of schoolse opleiding, God gaf hem gewoon deze opdracht. Zelfs zonder "geloofsbrieven" gebruikte God deze man!

"Nu dan, hoor des HEEREN woord: Gij zegt: Gij zult niet profeteren tegen Israël, noch uw woord druppen tegen het huis van Izak. Daarom zegt de HEERE alzo: Uw vrouw zal in de stad hoereren, en uw zonen en uw dochteren zullen door het zwaard vallen, en uw land zal door het snoer uitgedeeld worden; en gij zult in een onrein land sterven, en Israël zal voorzeker uit zijn land gevankelijk worden weggevoerd" (verzen 16-17). Amos had een heel andere kijk dan Amazia: Hij wist dat dit een boodschap van God was!

"Ziet, de dagen komen, spreekt de Heere HEERE, dat Ik een honger in het land zal zenden; niet een honger naar brood, noch dorst naar water, maar om te horen de woorden des HEEREN" (Amos 8:11). Hoe zal deze honger in het land tot stand komen? Gods Kerk zal worden gedwongen om te vertrekken. Niemand zal hier meer overblijven om de boodschap te verkondigen. Wanneer dit getrouwe overblijfsel van Gods volk naar een plaats van veiligheid gebracht zal worden, zal Gods boodschap ophouden, behalve hetgeen we van daaruit zullen doen. De naties van Israël hebben ruim 80 jaar gehad om aan deze boodschap gehoor te geven, maar weldra zullen ze haar niet eens meer kunnen vinden.

Vers 14 spreekt over mensen die zullen "vallen, en niet weder opstaan." Dit betreft 50 procent van Gods eigen Laodiceaanse of lauwe kerk die hun eeuwig leven zullen verliezen! Wat een tragedie - de grootste tragedie in deze eindtijd!

De Eindsprint

"Te dien dage zal Ik de vervallen hut van David weder oprichten, en Ik zal haar reten vertuinen, en wat aan haar is afgebroken, weder oprichten, en zal ze bouwen, als in de dagen van ouds" (Amos 9:11). Gods Filadelfia overblijfsel heeft zich ingezet om alles weer op te bouwen zoals Herbert W. Armstrong het gebouwd had. We hebben de slag om de auteursrechten voor Mr. Armstrongs geschriften gewonnen en de ruïnes weer opgericht als in de dagen van vanouds. Gods waarheid gaat door met het bereiken van de wereld - voorlopig. Maar dit is allemaal het werk van Gods handen; Hij schenkt de overwinning (vers 12).

God gebruikt een kleine groep nederige mensen om dit wederoprichtingswerk te verrichten!

Deze verkiezing was profetisch. We weten niet hoe God precies ingrijpt om verkiezingen en andere gebeurtenissen te orkestreren, maar we weten wel dat Hij Zijn mensen in het hart van dit alles plaatst - "in het midden van Mijn volk Israël" (Amos 7:8). Zijn mensen moeten centraal staan en de wereld laten weten wat er gebeurt en wat het allemaal betekent.

We hebben een beperkte tijd om dit werk te voltooien. God toont ons dat we uiterst dicht bij het einde zijn aanbeland. Dit zou de laatste gekozen president kunnen zijn. Dit zouden Amerika's laatste presidentsverkiezing kunnen zijn. Wanneer u de context van deze verzen bekijkt, en ziet wat er in dit land gebeurt, dan lijkt het waarschijnlijk dat deze president slechts één termijn zal hebben.

We zijn in de "eindsprint" waar Herbert W. Armstrong zo vaak aan refereerde. In een Plain Truth artikel van mei 1967 schreef de Hr. Armstrong: "We komen nu aan bij het laatste stuk van ons Werk. In het hardlopen vuren officials een luchtschot af wanneer de lopers de laatste ronde beginnen. Dit noemen ze de "eindsprint". Dit Werk van God, dat tot de komst van Christus leidt, is nu zijn ‘eindsprint’ ingegaan. We moeten nu de finale krachtinspanning leveren voor de zeer weinige resterende jaren!" Meneer Armstrong heeft nooit de laatste ronde bereikt, maar u kunt gerust stellen dat wij er nu in zitten! Dit is de laatste keer dat God aan de naties van Israël voorbij zal gaan. Dit is op vele manieren een waarschuwing bovenop een waarschuwing!

Wanneer God klaar is met aan Zijn volk voorbij te gaan, zal Hij Zijn getrouwe overblijfsel naar een plaats van veiligheid brengen. Indien iemand zich bij hen in deze plaats van bescherming wil voegen, dan is dit hun laatste kans - of ze zullen het lot van Jerobeam ondergaan!

Als u en ik Satan niet overwinnen, dan is dit onze laatste kans om dit te doen! (Bestel mijn gratis boekje How to Be an Overcomer. Het zal u duidelijk laten zien hoe uw zonden, Satan en deze boze wereld te overwinnen.)

God heeft meer inzicht in deze profetie geopenbaard. Hij spreekt rechtstreeks tot Zijn Kerk - en tot ieder van ons afzonderlijk!

Kijk naar de context voor Amos 7. "De woorden van Amos, die onder de veeherderen was van Thekoa, dewelke hij gezien heeft over Israël… En hij zeide: De Heere zal brullen uit Sion, en Zijn stem verheffen uit Jeruzalem…" (Amos 1:1-2). Wie zal deze stem zijn? Wie zullen de mensen zijn die Gods stem doen klinken vanuit geestelijk Jeruzalem? God heeft ons deze boodschap gegeven - wij moeten haar verkondigen!

Als er demonstranten zijn die in opstand komen en zo brutaal hun stem verheffen tegen President Trump, zouden Gods mensen dan niet brutaal hun stem moeten verheffen? We moeten deze natie waarschuwen! Vers 2 eindigt: "en de woningen der herderen zullen treuren, en de hoogte van Karmel zal verdorren." De Anchor Bible zegt dat het hier gaat om een kosmische holocaust - een nucleaire holocaust! God staat op het punt nucleair vuur te zenden! (zie ook de verzen 4, 7, 10, 12, 14, 2:2, 5).

We zijn allemaal zwak en zondig maar God belooft ons sterk te maken! Er staan ons moeilijke beproevingen te wachten. Maar God heeft mensen nodig die erop gebrand zijn voor hem te vechten, in de wetenschap dat ze gaan winnen! Als we dit geloof hebben, kan niemand over onze boodschap zegevieren.

"Zal een leeuw brullen in het woud, als hij geen roof heeft? Zal een jonge leeuw uit zijn hol zijn stem verheffen, tenzij dat hij wat gevangen hebbe?" (Amos 3:4). God is aan het brullen - en Hij zou dat niet doen tenzij de verwoesting van Israël heel nabij is.

"Zal de bazuin in de stad geblazen worden, dat het volk niet siddere? zal er een kwaad in de stad zijn, dat de HEERE niet doet?" (vers 6). Soncino zegt [eigen vertaling]: "Zal de hoorn niet geblazen worden in een stad, dat de mensen niet beven?" Als we op gepaste wijze beven voor Gods woord, zullen we overwinnen en onze problemen overmeesteren. God bouwt Zijn karakter in ons, maar eerst moeten we onze zwakheden overwinnen.

" Gewisselijk, de Heere HEERE zal geen ding doen, tenzij Hij Zijn verborgenheid aan Zijn knechten, de profeten, geopenbaard hebbe. De leeuw heeft gebruld, wie zou niet vrezen? De Heere HEERE heeft gesproken, wie zou niet profeteren?" (verzen 7-8). We moeten profeteren! We hebben zo'n wonderbare waarheid en een krachtige boodschap van God die verkondigd moet worden aan de eindtijd-naties van Israël!

"Daarom, zo zegt de Heere HEERE: De vijand! en dat rondom het land! die zal uw sterkte van u nederstorten, en uw paleizen zullen uitgeplunderd worden. Alzo zegt de HEERE: Gelijk als een herder twee schenkelen [dijen], of een stukje van een oor uit des leeuwen muil redt, alzo zullen de kinderen Israëls gered worden, die daar zitten te Samaria, in den hoek van het bed, en op de sponde van de koets [of: in Damascus in een koets]" (verzen 11-12). Alweer is dit een "Alzo zegt de Heere" boodschap. Zij is niet afkomstig van Amos of een andere man. Het is een beeld van een leeuw die schapen aanvalt, maar het gaat over Israël - niet over schapen! God gaat deze naties in stukken scheuren! Dat is wat ze nodig hebben om God te leren kennen en naar Hem te luisteren!

Deze boodschap heeft jarenlang hun landen doordrongen, voornamelijk Amerika en Groot-Brittannië, maar ze weigerden te luisteren. God gaat hen doen neerstorten, zodat ze Hem uiteindelijk zullen leren kennen!

"Dat Ik, ten dage als Ik Israëls overtredingen over hem bezoeken zal, ook bezoeking zal doen over de altaren van Bethel; en de hoornen des altaars zullen worden afgehouwen, en ter aarde vallen" (vers 14). "Altaren van Bethel" slaat op de Laodiceeërs (Gods lauwe Kerk). In de oudheid konden mensen toevlucht zoeken in de tempel en de hoornen van het altaar grijpen. Daardoor hadden ze een goede kans om hun straf te ontlopen omdat ze God lieten zien dat ze diep berouw hadden en wilden veranderen. Vaak ontvingen ze dan genade van God. Maar in vers 14 zegt God dat dit niet meer zal gebeuren! Er zullen geen hoornen meer aan het altaar zijn. Ze kunnen niet vluchten en zich verbergen!

Diegenen zonder Gods bescherming, die proberen het onheil te ontvluchten zullen door ander onheil worden getroffen! (Amos 5:19). Maar als we God zoeken en ons naar Hem keren, zal Hij ons helpen te overwinnen, en we zullen leven! (verzen 4-9). God zal ons lichamelijk en geestelijk beschermen (Openbaring 12:14). Zelfs in een zinderende boodschap zoals die van Amos is er goed nieuws!

Wanneer we deze wereld voor onze ogen zijn eigen verwoesting tegemoet zien rennen, dan weten we dat een nieuwe wereld voor de deur staat! Ja, er staan nog lastige profetieën vóór ons, maar ze leiden alle naar de terugkomst van Jezus Christus!

"Ziet, de dagen komen, spreekt de HEERE, dat de ploeger den maaier, en de druiventreder den zaadzaaier genaken zal; en de bergen zullen van zoeten wijn druipen, en al de heuvelen zullen smelten. En Ik zal de gevangenis van Mijn volk Israël wenden, en zij zullen de verwoeste steden herbouwen en bewonen, en wijngaarden planten, en derzelver wijn drinken; en zij zullen hoven maken, en derzelver vrucht eten. En Ik zal ze in hun land planten; en zij zullen niet meer worden uitgerukt uit hun land, dat Ik hunlieden gegeven heb, zegt de HEERE, uw God" (Amos 9:13-15). Dit is de wonderbare conclusie die Amos ons geeft.

Er is erg veel slecht nieuws in de nabije toekomst, maar dat is slechts tijdelijk. Het is allemaal goed nieuws want God baant de weg voor Israël om Hem te leren kennen! Weldra zal iedereen onderwezen worden in de wegen van God, en gezegend worden voor hun gehoorzaamheid! 

No Nl