Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Wat is er gebeurd met het “Parijs van het Midden-Oosten”?

Beirut, Lebanon by Stephen Downes using CC BY-NC-SA 2.0

Wat is er gebeurd met het “Parijs van het Midden-Oosten”?

In 1923 werd het mandaat van Syrië, met onder andere het huidige Libanon, aan Frankrijk toegekend onder het mandaatsysteem van de Volkenbond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog riep Libanon de onafhankelijkheid uit en tegen het einde van 1946 hadden de Franse troepen zich uit het land teruggetrokken en werd Libanon een volledig onafhankelijke staat.

In daaropvolgende jaren ontwikkelde Libanon zijn financiële kracht en stabiliteit door middel van toerisme en het bankwezen waardoor het bekend kwam te staan als het “Zwitserland van het Midden-Oosten”. De hoofdstad Beiroet werd bekend om zijn comfortabele hotels, uitstekende restaurants, culturele en historische aantrekkingskracht, evenals een zekere veiligheid en kalmte in een diverse samenleving. Beiroet werd het “Parijs van het Midden-Oosten” genoemd.

Vervolgens brak de burgeroorlog van 1975-1990 uit, die het kleine land verwoestte. Meer dan 100.000 mensen kwamen om, meer dan een miljoen mensen raakten ontheemd en de schade aan bezittingen bedroeg in totaal miljarden dollars. Sinds de jaren 1990 hebben spanningen tussen Hezbollah, Syrië en Israël geleid tot meer instabiliteit en vernietiging van eigendommen in het hele land.

Meer recentelijk werd het land geteisterd door een financiële crisis, die in maart voor het eerst in de geschiedenis van het land resulteerde tot wanbetaling. De Libanese pond heeft sinds oktober meer dan 80% van zijn waarde verloren, waardoor de prijzen voor voedsel en essentiële goederen enorm zijn gestegen. Bovendien hebben de coronaviruspandemie en de volledige lockdown die sinds mei van kracht is, de economische en sociale problemen verergerd.

En toen werd het dinsdag 4 augustus! Een havenmagazijn met 2.750 ton aan ammoniumnitraat ontplofte in Beiroet en veroorzaakte wijdverbreide vernietiging in de helft van de stad. Er wordt geschat op ten minste 220 doden, 7.000 gewonden, 300.000 daklozen en 10-15 miljard dollar aan schade.

In de nasleep van de vernietiging en chaos zijn er in het hele land protesten uitgebroken tegen de Libanese regering vanwege het verzuim voor het welzijn van de bevolking te zorgen. Op maandag 10 augustus hebben het Libanese kabinet en de premier onder toenemende druk van alle kanten ontslag genomen. De rellen en boze protesten zijn sinds het aftreden gewoon doorgegaan.

Hoe is het mogelijk dat een land dat in zijn geschiedenis een bepaalde mate van relatieve vrede en welvaart genoot, kan veranderen in een ketel van onrust en ellende? Corruptie bij de regering, interne conflicten en externe oorlogen, financieel wanbeheer en het veronachtzamen van het welzijn van anderen zijn allemaal kenmerken die zijn terug te vinden in de opgetekende geschiedenis van de mensheid. De excessen van de ongebreidelde menselijke natuur, beïnvloed door een kwaadaardige geestenwereld, zijn overal in de wereld aanwezig en zullen de komende tijd alleen maar duidelijker worden.

De apostel Paulus verklaarde in 2 Timotheüs 3:1-2: “En weet dit dat in de laatste dagen zware tijden zullen aanbreken. Want de mensen zullen liefhebbers zijn van zichzelf…” In de volgende verzen legt hij verder de menselijke eigenschappen uit die leiden tot alle ellende die we vandaag in de wereld zien.

Toch zal Libanon binnen niet al te lange tijd een land van vrede en welvaart worden zoals het niet eerder in zijn geschiedenis geweest is. Het zal een tijd zijn waarin de menselijke natuur veranderd zal worden van de weg van “nemen” naar de weg van “geven”. Regeringen zullen bestuurd worden door leiders die doen wat het beste is voor hun volk.

Onderwijzer en ambassadeur voor wereldvrede Herbert W. Armstrong verkondigde deze toekomstige nieuwe wereld. Vraag een gratis exemplaar van Mysterie der eeuwen aan. Het laat de hoop zien die volgt op de wanhoop van deze huidige kwaadaardige wereld.

Moa Ad Nl