Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Wat is de oorzaak van de huidige wereldproblemen? (Derde deel)

Anubhav Saxena/Unsplash

Wat is de oorzaak van de huidige wereldproblemen? (Derde deel)

Het ongelooflijke potentieel van de mens - Hoofdstuk 8

Vervolgd van Wat is de oorzaak van de huidige wereldproblemen? (Tweede deel)

Terug nu naar de draad van ons verhaal. Op Zijn tijd bracht God Zijn eniggeboren Zoon voort, het vroegere “Woord” dat eeuwig bij God was geweest.

Hij was de “tweede Adam.”

Zoals de eerste Adam moest Hij niet alleen God geloven en gehoorzamen, maar ook Satan en zijn weg verwerpen en overwinnen.

Hij werd in alle dingen verzocht, evenals wij, zondigende stervelingen—alleen zondigde Hij nooit.

Satan was er nog steeds. Hij was hevig verontrust bij de verschijning van deze tweede Adam. Jezus was de Boodschapper van het Nieuwe Verbond. Die boodschap was Zijn evangelie. Satan was vastbesloten te voorkomen dat die boodschap verkondigd zou worden. Want zij behelsde de verwijdering van Satan van de aarde.

Hij trachtte het Christuskind te doden toen het nog een zuigeling was. Maar God redde Zijn Zoon Jezus. Gedurende ongeveer dertig jaar werd Jezus geconfronteerd met verzoekingen van Satan, maar Hij overwon volkomen.

Vervolgens kwam de zwaarste beproeving waarvoor een mens ooit werd geplaatst. Jezus had veertig dagen en veertig nachten gevast zonder een brokje voedsel of een druppel water. Maar dit vasten bracht Hem zelfs nog dichter tot God Zijn Vader. Ofschoon fysiek verzwakt, was Hij geestelijk sterk. Het verhaal van deze verzoeking is geopenbaard in de eerste elf verzen van Mattheüs 4.

Het was de meest titanische strijd die ooit is uitgevochten. Jezus werd verzocht als geen mens ooit tevoren verzocht is. Toch weerstond en overwon Hij Satan, en bleef trouw aan Gods weg.

Satans opzet om Jezus ten val te brengen resulteerde in Jezus’ kwalificatie om zijn plaats in te nemen en de regering van God te herstellen, het Koninkrijk Gods op te richten, de familie van God die Gods heerschappij zal uitoefenen.

Van Jezus werd geëist Satan te overwinnen, te weerstaan en te verslaan, ten einde Zich te kwalificeren om te zitten op de troon van de gehele aarde!

Maar hoe staat het met degenen die God heeft geroepen, vanaf Abel tot heden?

Let op hetgeen alle kerken, theologische seminaries en bijbelgeleerden schijnt te zijn ontgaan.

Lees eens wat Christus zelf zei in Openbaring 3:21: “Wie overwint, hem zal Ik geven met Mij te zitten op Mijn troon, gelijk ook Ik heb overwonnen en gezeten ben met Mijn Vader op Zijn troon.”

Wie overwint … Wat moet er eigenlijk overwonnen worden? Overwint “gelijk ook Ik heb overwonnen.” Wat moest Jezus overwinnen om Zich te kwalificeren voor Zijn Vaders troon, waarop Hij nu zit, en voor Zijn eigen troon—de troon van David, te Jeruza­lem, waarop Hij in de toekomst zal plaatsnemen.

Denk hier eens goed over na. Indien Jezus werd geacht Satan te overwinnen, de vroegere Lucifer, die nog altijd op de troon zit waarop God hem oorspronkelijk heeft geplaatst—ten einde Zich te kwalificeren om de gediskwalificeerde Lucifer op die troon op te volgen, zou er van ons mensen dan minder geëist worden om met Christus ook op die troon te mogen zitten?

Let goed op het volgende feit. Wat Jezus zei in het bovenstaande citaat is alleen van toepassing op hen die geroepen zijn vóór Christus’ wederkomst in opperste macht en heerlijkheid—om tegelijk met Hem op die troon te zitten.

Ik heb al meerdere malen gezegd dat de gehele wereld, sinds Adam, gedurende 6000 jaar van ieder contact met God is afgesne­den. Jezus zei duidelijk: Niemand kan tot Mij komen, tenzij de Vader, die Mij gezonden heeft, hem trekke (Johannes 6:44). Tenzij geroepen—getrokken—door God de Vader is de gehele wereld totaal van God afgesneden.

Wat? Is er onrechtvaardigheid bij God? Zijn alle anderen verloren? Zijn zij veroordeeld, zonder enige kans, tot de uiteindelijke tweede dood in “de poel des vuurs”?

Zeer zeker niet!

Ik zal u laten zien dat zij die niet zijn geroepen eenvoudig nog niet zijn geoordeeld. Zij zijn niet “verloren”—evenmin zijn zij “behouden”. Wat een tragedie dat zij die het Christendom belijden, zelf van deze waarheid zijn afgesneden.

Maar let eerst op wat Jezus eveneens zei in Openbaring 2:26‑27: “En wie overwint en Mijn werken tot het einde toe bewaart, hem zal Ik macht geven over de heidenen; en hij zal hen hoeden met een ijzeren staf …”

Zij die geroepen en getrokken zijn door God moeten door­gaan met Satan te overwinnen “tot het einde” van dit leven. Zij zullen dan echter niet alleen met Christus op Zijn troon zitten, maar ook, onder Hem, over alle volkeren regeren. Dit zal de vervulling zijn van de profetie van Daniël 7:18.

Wordt vervolgd...

Ihp Nl