Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Wat is Armageddon?

iStock.com/dr_evil

Wat is Armageddon?

Er zijn maar weinig onderwerpen in de Bijbel die meer aandacht krijgen, maar bijna niemand kent de betekenis ervan.

Wat is Armageddon? Is het de Derde Wereldoorlog? Is het Amerika en Groot-Brittannië die vechten tegen Rusland? Televisiecommentatoren en andere experts gebruiken dit woord vaak, maar weinig mensen begrijpen de ware betekenis ervan.

Maar als we dit onderwerp niet begrijpen, kunnen we de meest kritische profetieën van de Bijbel niet begrijpen en kunnen we gemakkelijk fabels geloven. Wanneer u volledig begrijpt wat Armageddon betekent, zult u verbluft zijn.

Het zal u misschien verbazen dat Armageddon maar één keer in de Bijbel wordt genoemd: “En ik zag uit den mond des draaks, en uit den mond van het beest, en uit den mond des valsen profeets, drie onreine geesten gaan, den vorsen gelijk; Want het zijn geesten der duivelen, en zij doen tekenen, welke uitgaan tot de koningen der aarde en der gehele wereld, om die te vergaderen tot den krijg van dien groten dag des almachtigen Gods. Ziet, Ik kom als een dief. Zalig is hij, die waakt en zijn klederen bewaart, opdat hij niet naakt wandele, en men zijn schaamte niet zie. En zij hebben hen vergaderd in de plaats, welke in het Hebreeuws genaamd wordt Armageddon.” (Openbaring 16:13-16).

Dit gaat over een tijd waarin drie demonen tevoorschijn komen - een uit Satan (de draak), een andere uit een bloederig politiek rijk (het beest) en de derde uit een frauduleuze religieuze leider (de valse profeet). Dit zijn alarmerende beelden!

Demonische geesten zorgen nu reeds voor wereldwijde oorlogvoering. Satan is de god van deze wereld (2 Korinthiërs 4:4). Hij en zijn demonen zijn in deze eindtijd neergeworpen en beperkt tot de aarde (Openbaring 12:9). Hij en zijn demonen teisteren de aarde. Ze zijn nog nooit zo toornig geweest. Ze zijn de oorzaak van de ongekende problemen waarmee de mensheid nu geconfronteerd wordt. Als mensen dit zouden begrijpen, zouden ze heel bang zijn!

Openbaring 17 schetst een angstaanjagend profetisch beeld van een kwaadaardig rijk op het wereldtoneel. Als u dat rijk wilt begrijpen, dan moet u Armageddon begrijpen. Een fascistische regering is momenteel aan het oprijzen in Europa - een heropleving van het Babylonische systeem afgebeeld in Daniël 7 en Openbaring 13 en 17. Het zal de wereld in een holocaust dompelen zoals we ons nooit hadden kunnen voorstellen!

Deze profetieën laten zien dat deze mannen die de wereld in oorlog storten, worden beïnvloed - zelfs bezeten - door demonen! Dit is een serieus probleem! Denk na: Satan heeft de macht om mensen zwaar te beïnvloeden, zelfs om ze te bezitten, via hen te spreken en hen met zijn macht te bezielen! Hij zal via de politieke leider van dit 'beest' en door de 'valse profeet' van Openbaring 16 werken om dodelijke wonderen te verrichten.

Dit is de waarheid van uw Bijbel. Hebt u de moed om dit onder ogen te zien?

Een verzamelplaats

In een artikel in de Echte Waarheid van november-december 1955, genaamd "Wat is Armageddon?", schreef Herbert W. Armstrong:

Ten eerste, ‘Armageddon’ is een Hebreeuws woord, niet een Engels woord. Het Hebreeuwse woord is eigenlijk 'Har Magedon' of 'Har Megiddo'. In het Hebreeuws worden de h's meestal niet uitgesproken en dus worden ze in de Engelse spelling vaak weggelaten. Megiddo ligt in de vallei van Jizreël, ongeveer 120 km ten noordwesten van Jeruzalem, landinwaarts vanaf de haven van Haifa.

Het Hebreeuwse voorvoegsel ‘Har’ betekent ‘versterkt’ of ‘versterkte heuvel’. Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog versterkten de Britten Haifa voor een bedrag van vele miljoenen dollars. Bijgevolg is Megiddo (of Magedon) nu feitelijk Armageddon geworden!

Mensen praten over de "veldslag van Armageddon", maar in werkelijkheid is het de "veldslag van de grote dag van de Almachtige God"! Er is geen veldslag van Armageddon. Armageddon is een specifieke locatie. Het zal een verzamelplaats zijn voor de grote legers van deze wereld. God zal hen van daar naar Jeruzalem leiden en hen daar bestrijden.

Zoals we zullen zien, laten andere Bijbelprofetieën zien dat deze "dag des Heeren" het hoogtepunt is van de komende wereldwijde vernietiging!

En toch hangt deze grootschalige oorlogvoering en vernietiging samen met het beste nieuws dat u ook maar kunt horen.

Grote Verdrukking

Mattheüs 24 onthult de reeks eindtijdgebeurtenissen die voorafgaat aan de terugkeer van Jezus Christus naar de aarde in macht en glorie. Het onthult één cruciaal teken van opdoemende problemen: “Wanneer gij dan zult zien den gruwel der verwoesting, waarvan gesproken is door Daniël, den profeet, staande in de heilige plaats; (die het leest, die merke daarop!)" (vers 15).

Het evangelie-verhaal van Lucas geeft meer duidelijkheid: "Maar wanneer gij zien zult, dat Jeruzalem van heirlegers omsingeld wordt, zo weet alsdan, dat haar verwoesting nabij gekomen is.” (Lucas 21:20). De gruwel der verwoesting is wanneer Europese legers - geen Arabische legers - Jeruzalem omringen! Deze Europese macht is een opstanding van het Heilige Romeinse Rijk, klaar om de wereld te vernietigen! Onder leiding van Duitsland zal het de Derde Wereldoorlog beginnen. Deze keer zal deze macht echter voor altijd door God Zelf worden vernietigd.

“Doch wee den bevruchten en den zogenden vrouwen in die dagen, want er zal grote nood zijn in het land, en toorn over dit volk. En zij zullen vallen door de scherpte des zwaards, en gevankelijk weggevoerd worden onder alle volken; en Jeruzalem zal van de heidenen vertreden worden, totdat de tijden der heidenen vervuld zullen zijn.” (verzen 23-24).

God vraagt ​​in Ezechiël 33:11: "waarom zou u sterven, huis van Israël?” [HSV]

Alle naties op aarde zullen worden gestraft, maar God zal de naties van het Bijbelse Israël - voornamelijk Amerika, Groot-Brittannië en de Joodse natie in het Midden-Oosten – eerst straffen.

Verdergaand in Mattheüs 24, zei Christus: "Want alsdan zal grote verdrukking wezen, hoedanige niet is geweest van het begin der wereld tot nu toe, en ook niet zijn zal.” (vers 21). Deze nachtmerrieachtige periode wordt beschreven in vele andere profetieën. De komende "verdrukking" is het hoogtepunt van Satans toorn tegen de mensheid en zal nucleaire vernietiging met zich meebrengen!

We hebben verdoemenis over onszelf afgeroepen door onze zondige wegen - en door het creëren van massavernietigingswapens. Elk wapen dat de mensheid heeft gemaakt, hebben we altijd gebruikt! Er verschijnen momenteel onbetrouwbare machthebbers op het toneel en ze staan te popelen om nucleaire wapens te gebruiken. Maar deze gekken zullen deze wereld niet veroveren zoals ze van plan zijn. Ze zijn geen partij voor Gods oneindige kracht.

Net als Mattheüs 24 volgen de gewelddadige gebeurtenissen in het boek Openbaring een precieze tijdsvolgorde. De 2½-jarige periode van 'grote verdrukking' wordt beschreven in Openbaring 6:9-11.

Vervolgens komen de hemelse tekenen: God zal de hemel en de aarde verstoren. De zon, maan en sterren worden compleet verduisterd. De aarde zal stuiptrekken in vloedgolven en aardbevingen (verzen 12-17; Lucas 21:25-26).

Dit wordt ook beschreven in Joël 2:31: "De zon zal veranderd worden in duisternis, en de maan in bloed, eer dat die grote en vreselijke dag des Heeren komt.” God zendt deze bovennatuurlijke tekenen net voor de dag des Heeren. Dit is geen routine waarschuwing! God waarschuwt deze wereld op manieren die de wereld niet kan negeren!

Onmiddellijk na de hemelse tekenen komt plotseling en onverwacht de periode van één jaar van Gods toorn, de dag des Heeren.

De dag des Heeren

De profeet Zefanja beschrijft deze gebeurtenis: “De grote dag des HEEREN is nabij; hij is nabij, en zeer haastende; de stem van den dag des HEEREN; de held zal aldaar bitterlijk schreeuwen. Die dag zal een dag der verbolgenheid zijn; een dag der benauwdheid en des angstes, een dag der woestheid en verwoesting, een dag der duisternis en der donkerheid, een dag der wolk en der dikke donkerheid;” (Zefanja 1:14-15).

De "grote verdrukking" is de tijd van Satans grootste toorn. Deze zal worden gevolgd door een periode van Gods toorn! Het zal een tijd van onbeschrijflijk lijden zijn! Maar dit leidt tevens tot het meest hoopvolle, opwindende evenement ooit.

“Huilt gijlieden, want de dag des Heeren is nabij; hij komt als een verwoesting van den Almachtige. Daarom zullen alle handen slap worden, en aller mensen hart zal versmelten; En zij zullen verschrikt worden, smarten en weeën zullen hen aangrijpen, zij zullen bang zijn als een barende vrouw; een iegelijk zal over zijn naaste verbaasd zijn; hun aangezichten zullen vlammende aangezichten zijn. Ziet, de dag des Heeren komt, gruwelijk, met verbolgenheid en hittigen toorn, om het land te stellen tot verwoesting, en deszelfs zondaars daaruit te verdelgen. Want de sterren des hemels en zijn gesternten zullen haar licht niet laten lichten; de zon zal verduisterd worden, wanneer zij zal opgaan, en de maan zal haar licht niet laten schijnen. Want Ik zal over de wereld de boosheid bezoeken, en over de goddelozen hun ongerechtigheid; en Ik zal den hoogmoed der stouten doen ophouden, en de hovaardij der tirannen zal Ik vernederen.” (Jesaja 13:6-11).

Ja, God gaat deze wereld straffen voor haar kwaad! De mensen zullen huilen als gepijnigde wolven vanwege de intense foltering! God wil niet dat iemand zulk lijden doormaakt. Dit is waarom Hij waarschuwt en waarschuwt en waarschuwt; zelfs na de Grote Verdrukking waarschuwt Hij door de spectaculaire hemelse tekenen. Toch weigert de mensheid zich nog te bekeren! (Openbaring 11:10).

Degenen die niet door God worden beschermd zullen doodsangsten uitstaan - angst zal de aarde in haar greep hebben. Iedereen die zich niet tot God wendt, zal beven van angst! We hebben Hem nodig om onze problemen op te lossen!

Er is maar één manier om tegen deze vreselijke toekomst te worden beschermd: onderwerp u nu aan God en help Zijn waarschuwingsboodschap over te brengen. Hij geeft ieder van ons een manier om aan dit komende lijden te ontsnappen. Menselijk lijden is het resultaat van de onwil om God te gehoorzamen.

Jezus Christus is de goddeloosheid van de mensheid beu! Hij zal spoedig terugkeren en alle lijden stoppen, regerend met een ijzeren staf: “En de zevende engel heeft gebazuind, en er geschiedden grote stemmen in den hemel, zeggende: De koninkrijken der wereld zijn geworden onzes Heeren en van Zijn Christus, en Hij zal als Koning heersen in alle eeuwigheid.” (Openbaring 11:15).

De wederkomst van Christus!

Ja - Christus Zelf zal terugkeren! “En ik zag den hemel geopend; en ziet, een wit paard, en Die op hetzelve zat, was genaamd Getrouw en Waarachtig, en Hij oordeelt en voert krijg in gerechtigheid. [...] En Hij was bekleed met een kleed, dat met bloed geverfd was; en Zijn naam wordt genoemd het Woord Gods” (Openbaring 19:11, 13).

Wat een geweldig, inspirerend beeld! Maar hoe zullen het door Satan geïnspireerde beest en de valse profeet reageren wanneer zij Christus met grote glorie in de wolken zien terugkeren? Hoe zullen de legers van de wereld reageren?

Bedenk dat ze zich in Openbaring 16 hadden verzameld op de vlakten van Armageddon, net ten noorden van Jeruzalem.

De profeet Zacharia voorzegt wat er te gebeuren staat: “Ziet, de dag komt den HEERE, dat uw roof zal uitgedeeld worden in het midden van u, o Jeruzalem! Want Ik zal alle heidenen tegen Jeruzalem ten strijde verzamelen; en de stad zal ingenomen, en de huizen zullen geplunderd, en de vrouwen zullen geschonden worden; en de helft der stad zal uitgaan in de gevangenis; maar het overige des volks zal uit de stad niet uitgeroeid worden.” (Zacharia 14:1-2).

Ze zullen zich in Armageddon hebben verzameld - maar dan zullen ze doorgaan naar Jeruzalem! En let op de eerstvolgende gebeurtenis: “En de HEERE zal uittrekken, en Hij zal strijden tegen die heidenen, gelijk ten dage als Hij gestreden heeft, ten dage des strijds. En Zijn voeten zullen te dien dage staan op den Olijfberg, die voor Jeruzalem ligt, tegen het oosten; en de Olijfberg zal in tweeën gespleten worden naar het oosten, en naar het westen, zodat er een zeer grote vallei zal zijn; en de ene helft des bergs zal wijken naar het noorden, en de helft deszelven naar het zuiden” (verzen 3-4).

Openbaring 19:19 geeft meer details: "En ik zag het beest, en de koningen der aarde, en hun heirlegers vergaderd, om krijg te voeren tegen Hem, Die op het paard zat, en tegen Zijn heirlegers” - tegen wie? - "tegen hem die op het paard zat, en tegen Zijn heirlegers ”- die bestaan uit engelen op paarden! (vers 14).

Deze strijd zal niet plaatsvinden in Armageddon! Dat is waar de legers bijeenkomen, dan neemt God hen mee naar Jeruzalem en bestrijdt ze daar. Openbaring 14:18-20 zegt dat het bloed uit deze strijd de vallei van Josafat, die door Jeruzalem snijdt, met bloed zal vullen tot aan de teugels van de paarden!

“En het beest werd gegrepen, en met hetzelve de valse profeet, die de tekenen in de tegenwoordigheid van hetzelve gedaan had, door welke hij verleid had, die het merkteken van het beest ontvangen hadden, en die deszelfs beeld aanbaden. Deze twee zijn levend geworpen in den poel des vuurs, die met sulfer brandt” (Openbaring 19:20).

De "veldslag van die grote dag van de Almachtige God" - gewoonlijk "Armageddon" genoemd - zal een volledige overwinning voor God zijn! Wat ertoe leidt is het slechtste nieuws dat u maar kunt horen. Maar geestelijk gezien is dit het best mogelijke nieuws! Het komende lijden en de vloeken zijn rechtstreeks verbonden met de terugkeer van Jezus Christus en Zijn inontvangstneming van de troon van de Koning der koningen! Door het slechte nieuws te verkondigen, verkondigen we ook het goede nieuws van het komende Koninkrijk van God!

Binnenkort zal God de aarde voor altijd vullen met geluk en blijdschap! Dit zal gebeuren nadat Hij het bloedbad van de Grote Verdrukking en de Dag des Heeren heeft beëindigd. Alle plagen, ellende en lijden zullen van de aarde worden verwijderd. Christus zal op de Olijfberg staan ​​en overvloedige zegeningen, geluk en vreugde voor alle eeuwigheid grondvesten. Dit is de realiteit - u kunt er zeker van zijn!

Nl Four