Ontvang elke werkdag een gratis nieuwsbrief in uw inbox - de Trompet Brief.

210816 kabul%20airport gettyimages 1234713059

WAKIL KOHSAR/AFP VIA GETTY IMAGES

Waarom Afghanistan viel voor de Taliban

De Afghaanse hoofdstad Kabul viel gisteren in handen van de Taliban, waarmee de militante groepering de overname van hun land voltooide. De Afghaanse president Ashraf Ghani vluchtte de stad uit. In zijn paleis werd Afghanistan tot islamitische staat verklaard door een Taliban-commandant die beweerde dat hij acht jaar in Guantánamo Bay als Amerikaans gevangene had doorgebracht.

De Taliban namen minder dan twee weken geleden de eerste stad in beslag. Het Westen houdt voorlopig nu nog de luchthaven in handen, terwijl duizenden proberen te vluchten. Amerikaanse troepen moesten in de lucht schieten om te voorkomen dat burgers de landingsbaan bestormden. Sommige Afghanen waren zo wanhopig dat zij zich tijdens het opstijgen aan het vliegtuig vastklampten. Amerikaanse troepen werken aan de evacuatie van meer dan 10.000 Amerikaanse burgers, terwijl andere NAVO-leden hun troepen sturen om hun personeel daar weg te krijgen.

NAVO-landen hebben geprobeerd tolken en anderen die hen hebben geholpen te evacueren. Maar veel Amerikaanse bondgenoten zullen het land niet uitkomen - en worden overgelaten aan de genade van de Taliban.

Door het terugtrekken van Amerikaanse troepen is de Taliban nu in het bezit van Amerikaanse apparatuur die achtergelaten is toen de NAVO het land verliet. Zij hebben video’s gepost waarin ze poseren met Black Hawk-helikopters, Humvees en munitie.

Ondertussen werd een Chinook-helikopter gefotografeerd die personeel van de Amerikaanse ambassade evacueerde. Iets meer dan een maand geleden zei de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een persconferentie: “Het zal onder geen omstandigheden meer gebeuren dat er mensen van het dak van een Amerikaanse ambassade zullen worden getild … in Afghanistan … De kans dat de Taliban het hele land zal overnemen en de controle in handen zal krijgen is hoogst onwaarschijnlijk.”

Deze uitspraken zorgen er nu voor dat Amerika nog zwakker lijkt. De wereld heeft zich verenigd in kritiek op de VS. De officiële krant van de Chinese Communistische Partij zei dat de nederlaag van Amerika “bewijst dat Washington een ‘onbetrouwbare partner’ is die altijd zijn bondgenoten in de steek laat voor zijn eigenbelang.”

Net als de terugtrekking van Groot-Brittannië uit Suez in 1956 officieel het einde betekende van het Britse rijk als wereldmacht, zo zal 2021 waarschijnlijk het wereldbeeld over Amerika fundamenteel veranderen.

“Amerikaanse bondgenoten zien nu dat de VS een trouweloze vriend is, de zwakke schakel in de keten van westerse verdediging en met ongekende gevolgen voor hun eigen veiligheid,” schreef Melanie Phillips. “Met Amerika op zijn knieën, moeten andere vijanden van het westen - Iran, China, Rusland - zich vergenoegd in de handen wrijven over de mogelijkheden tot kwaad die hierdoor nu voor hen openstaan. … Wij staren vandaag niet alleen naar het in de steek laten van Afghanistan. We staren ook naar het feit dat Amerika zichzelf in de steek laat.”

De Trompet heeft deze tragische situatie 20 jaar geleden al voorspeld. Terwijl Amerika Afghanistan binnendrong in de nasleep van de aanslagen van 11 september, vroegen wij: “Heeft Amerika de wilskracht om dit door te zetten? Wat gebeurt er wanneer de oorlog vanuit Afghanistan zich uitbreidt naar andere, minder geïsoleerde regeringen - wanneer de wereldopinie zich van de VS begint af te keren? Wat gebeurt er als Amerikaanse soldaten sterven - of als de vergeldingsaanslagen op Amerikaanse bodem toenemen? Zou de eensgezindheid van de publieke opinie afbreken? Zal de angst toenemend en de vastberadenheid haperen?”

Het antwoord was al duidelijk: In plaats van rechtstreeks achter het hoofd van de terroristische slang - Iran - aan te gaan, nam de VS hun toevlucht tot “slimme halve maatregelen.”

Dit is de ongeziene reden waarom een ongeregelde groep islamitische extremisten de grootste supermacht ter wereld heeft verslagen: Amerika wordt vervloekt door God.

In Leviticus 26:19 waarschuwt God “Ik zal de trots op uw eigen kracht breken.” De wereld kan duidelijk zien dat God de wilskracht van Amerika breekt.

In het volgende vers waarschuwt hij “uw kracht zal voor niets verbruikt worden.” Het Costs of War-project ramen de totale kosten van de Afghaanse oorlog rond de $2 biljoen. 3.500 geallieerde soldaten zijn omgekomen - waaronder 2.300 Amerikanen. Met ultramoderne militaire bases en uitrusting die nu in de handen van de Taliban vallen, wordt deze profetie precies vervuld.

Een liefhebbende God heeft de leiding. Hij corrigeert Amerika en de wereld om te zorgen dat ze zich naar Hem terugkeren. Lees ons artikel Amerika heeft zijn laatste oorlog gewonnen om te begrijpen waarom Amerika deze vloeken ontvangt.

Tb Ad Nl