Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Het Mysterie van het Koninkrijk van God (Vijftiende deel)

Caleb Stokes/Unsplash

Het Mysterie van het Koninkrijk van God (Vijftiende deel)

Mysterie der eeuwen - Hoofdstuk 7

Vervolgd van Vervolgd op Het Mysterie van het Koninkrijk van God (Veertiende deel)

Een Kerk met een hoofdkwartier

Wij hebben gezien dat de aarde, als deze duizendjarige periode is begonnen, even vol ware kennis zal zijn als de oceaan vol water is (Jesaja 11:9). Hoe zal dat tot stand komen?

De profeet Micha geeft een deel van het antwoord: „En het zal geschieden in het laatste der dagen: dan zal de berg van het huis des Heren vaststaan als de hoogste der bergen, en hij zal verheven zijn boven de heuvelen. En volkeren zullen derwaarts heenstromen” (Micha 4:1).

De profetie gebruikt het woord „berg” als symbool van een groot land, en „heuvelen” als symbool van kleinere landen. Met andere woorden, het koninkrijk van God, het koninkrijk van de opgestane onsterfelijken—het regerende koninkrijk—zal met volledige autoriteit over de grote naties (van sterfelijke mensen) worden gevestigd en boven de kleine naties worden verheven; en de mensen zullen in groten getale naar Gods koninkrijk stromen. Nu verder:

„En vele natiën zullen optrekken en zeggen: Komt, laten wij opgaan naar de berg des Heren, naar het huis van de God Jacobs, opdat Hij ons lere aangaande zijn wegen en opdat wij zijn paden bewandelen. Want uit Sion [de Kerk] zal de wet uitgaan en des Heren woord uit Jeruzalem. En Hij [Christus] zal richten tussen vele volkeren en rechtspreken over machtige natiën tot in verre landen. Dan zullen zij hun zwaarden tot ploegscharen omsmeden en hun speren tot snoeimessen; geen volk zal tegen een ander volk het zwaard opheffen, en zij zullen de oorlog niet meer leren” (vers 2-3).

Deze kennis, dit onderwijs—deze kennis van Gods Wet—zal van de Kerk uitgaan en van Jeruzalem, de nieuwe wereldhoofdstad.

Christus zelf zal vanuit Jeruzalem regeren. Er zijn aanwijzingen dat daar met Christus, onder de recht­streekse leiding van Elia, die onsterfelijken zullen worden geplaatst die door Christus zijn uitgekozen om het Hoofdkwartier van de Kerk te vormen. Openbaring 3:12 wijst erop dat de leden van het „Filadelfia tijdperk” pilaren in dit Hoofdkwartier van de Kerk zullen zijn.

In de organisatie van dit uiterst belangrijke Hoofdkwartier van de Kerk zal de opgestane Johannes de Doper waarschijnlijk een functie krijgen waarin hij met en direct onder Elia werkt. Hij kwam „in de geest en de kracht van Elia” (Lukas 1:17). Van hem zei Jezus: „Voorwaar, Ik zeg u, onder hen, die uit vrouwen geboren zijn, is er niemand opgestaan, groter dan Johannes de Doper …” (Mattheüs 11:11). Hij was de Elia die komen zou (Mattheüs 17:10‑13 en 11:7-11).

Jezus zei dat er niemand die ooit heeft geleefd groter was dan Johannes de Doper. Toch zal zelfs de kleinste in het koninkrijk groter zijn (Mattheüs 11:11). Duidelijk is dat Johannes de Doper een zeer hoog ambt krijgt. Het lijkt logisch dat hij naast of rechtstreeks onder Elia komt.

De voor onze tijd geprofeteerde Elia

Laten wij nog eens stilstaan bij Gods principe van tweeledigheid. Zoals Jezus in Mattheüs zei was de profetie van Maleachi 3:1 van toepassing op Johannes de Doper als type; maar als u doorleest tot aan vers 5 wordt het heel duidelijk dat de profetie spreekt over iemand die de weg voor de tweede komst van Christus zal voorbereiden. Johannes de Doper was een stem die riep in de fysieke woestijn bij de rivier de Jordaan, als voorbereiding van de weg voor de eerste komst van Christus, als fysiek menselijk wezen, de komst naar Zijn fysieke Tempel te Jeruzalem en naar het fysieke volk Juda, met de aankondiging van het goede nieuws dat in de toekomst het koninkrijk van God zal worden opgericht. Maar voor de tweede komst was er eveneens een boodschapper die de weg voorbereidde en van wie Elia een type was. Een stem die roept in de wereldwijde geestelijke woestijn van religieuze verwarring, als voorbereiding van de weg voor de geestelijke, verheerlijkte Koning der koningen en Heer der heren, die zal komen in de soevereine macht en glorie van God naar Zijn geestelijke tempel, de Kerk (Efeziërs 2:21), om het Koninkrijk van God daadwerkelijk te vestigen.

In Mattheüs 17:1-8 zagen Petrus, Jacobus en Johannes het visioen waarin Mozes, Elia en Christus in het Koninkrijk van God verheerlijkt waren. In vers 10 vroegen de discipelen toen aan Jezus: „Hoe kunnen dan de schriftgeleerden zeggen, dat Elia eerst moet komen?” Vergeet niet dat Johannes de Doper zijn taak had voltooid en gevangen was gezet nog voordat Jezus aan Zijn predikambt was begonnen. In de tijd dat de discipelen deze vraag stelden was Johannes de Doper reeds gekomen en ter dood gebracht. Desalniettemin antwoordde Jezus, sprekend over wat nog toekomst was: „Elia zal wel komen en alles herstellen”
(vs. 12).

Dit kan onmogelijk op Johannes de Doper betrekking hebben. Johannes de Doper herstelde niets, maar riep de mensen op zich te bekeren in voorbereiding op de eerste komst van Jezus als fysieke mens.

In de eerste jaren van de nieuwtestamentische Kerk werd Jezus’ ware evangelie onderdrukt en vervangen door een vals evangelie. Men verkondigde niet meer het evangelie van Christus (het Koninkrijk van God), maar een vals evangelie van de mens over een Christus die de geboden van Zijn Vader had afgeschaft.

Ook Maleachi 4:5-6 beschrijft de Elia die zou komen aan het einde van het tijdperk van de Kerk—in een tijd dat, als deze boodschap voor de eindtijd niet zou worden verkondigd, de verheerlijkte Christus zou komen om de aarde met totale vernietiging te treffen. (Het woord ban in dit vers is een vertaling van een Hebreeuws woord dat totale vernietiging betekent.)

Onderwijs in de wereld van morgen

Het Hoofdkwartier van de Kerk in Christus’ eigen wereldhoofdstad Jeruzalem krijgt ongetwijfeld de leiding over het nieuwe onderwijsstelsel van de wereld.

Bovendien zijn er aanwijzingen dat het onderricht in geestelijke waarheid en het ware evangelie—de geestelijke bekering van de wereld—over de hele wereld vanuit dit Hoofdkwartier van de Kerk zal worden geleid, door Elia en onder de algemene rechtstreekse supervisie van Jezus Christus.

Het voornaamste doel waarvoor Christus op aarde terugkomt is om in de mensheid goddelijk karakter tot ontwikkeling te brengen en de wereld te behouden. De meeste godsdienstige mensen, predikanten en (fundamentalistische) evangelisten nemen aan dat deze tegenwoordige tijd de enige „dag des heils” is. Het bijbelvers waar zij naar verwijzen is een foutieve vertaling (2 Corinthiërs 6:2). Daar zou moeten staan „een dag des heils,” niet „de” (aangehaald uit Jesaja 49:8, waar het een en niet de is—tenminste in de King James vertaling, in de Nederlandse vertalingen wordt gesproken van „ten tijde” of „ten dage” en in veel vertalingen wordt ook hier „de” vertaald). Indien Christus geprobeerd had de wereld te „behouden”, dan zou Hij de wereld behouden hebben. De wereld is niet „behouden.” God maakt geen gebruik van een Babylon van verwarde, twistende religieuze organisaties, die door honderden verschillende opvattingen van theologische leerstukken verdeeld zijn, als Zijn ­instrumenten.

Maar de ware evangelieprediking in de wereld zal worden verzorgd vanuit dit Hoofdkwartier van de Kerk, dat zal bestaan uit opgestane onsterfelijken, onder rechtstreekse persoonlijke supervisie van Christus zelf.

Een ding wat in het millennium op het Hoofdkwartier zal ontbreken is een doctrinaire commissie van intellectuele „geleerden” die bepaalt of het onderwijs van Christus wel uit juiste leerstellingen bestaat.

In het eerste Hoofdkwartier van de Kerk in Jeruzalem was ook geen doctrinaire commissie. De hele leer kwam van Christus door de apostelen; een enkele keer communiceerde Christus met de apostelen via de profeten (die er in Gods Kerk van vandaag niet zijn, omdat de Bijbel voor onze tijd compleet is). Vandaag ontvangt Gods Kerk haar leer, zoals in de eerste eeuw, van de levende Christus, door middel van een apostel, precies zoals in het jaar 31.

Een andere zeer grote taak die door de Kerk vanuit dit Hoofdkwartier zal worden geleid is het leiden van alle plaatselijke kerkgemeenten overal ter wereld. Deze gemeenten zullen bestaan uit de mensen die zich bekeren, zij die, ofschoon nog sterfelijk, door God zijn verwekt door het ontvangen van de Heilige Geest.

Vervolgd op Het Mysterie van het Koninkrijk van God (Zestiende deel)

Moa Ad Nl