Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Verontrustende geschiedenis: IG Farben

DAVIDF/ISTOCKPHOTO

Verontrustende geschiedenis: IG Farben

Op dit moment is Wintershall een van de leidende bedrijven die Duitsland dichter bij Rusland willen brengen en die de Nord Stream 2-pijpleiding steunen.

Nog niet zo lang geleden was het moederbedrijf van Wintershall, Basf, onderdeel van het conglomeraat IG Farben. En IG Farben was, volgens het Duitse Handelsblatt, “Het bedrijf dat Hitlers wereldoorlog mogelijk maakte.”

“IG Farben speelde zo'n belangrijke rol in Hitlers oorlogsmachine en in de Holocaust, dat het 'de apotheek van de duivel' werd genoemd,” schreef de New York Times in 1999. "Het produceerde Zyklon B, het gif voor de gaskamer, naast vele andere producten, en zijn fabrieken exploiteerden meer dan 35.000 slavenarbeiders, velen uit Auschwitz. Het bouwde zelfs een eigen concentratiekamp om de efficiëntie te verbeteren.”

Leidinggevenden van IG Farben, samen met die van Krupp, speelden een sleutelrol in het overhalen van Duitse bedrijven om de nazi's te redden in 1933. De Amerikaanse generaal Telford Taylor zei dat de directeuren van IG Farben "in hoge mate verantwoordelijk zijn voor de meest verschroeiende en catastrofale oorlog in de geschiedenis van de mensheid".

Na de overwinning op Duitsland in de ergste oorlog in de geschiedenis van de mensheid, verdeelden de Geallieerden IG Farben in vier afzonderlijke bedrijven: Bayer, Basf, Hoechst en Cassella. "Duitsland wordt nog steeds achtervolgd door de spoken uit de donkere jaren van de nazi-heerschappij," schreef de New York Times, "maar weinig zijn zo aanhoudend of vreemd als het spook van IG Farben."

Tegenwoordig zijn de opvolgers van IG Farben veel machtiger dan IG Farben ooit eerder was.

TROMPET BRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dit is gratis en zonder verdere verplichting.