Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Thomas Schirrmacher: De paus van de evangelische gelovigen

Religionssoziologe, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Thomas Schirrmacher: De paus van de evangelische gelovigen

Op 1 maart werd dr. Thomas Schirrmacher aangesteld als de nieuwe secretaris-generaal en CEO van de World Evangelical Alliance (WEA). Hoewel slecht weinigen buiten de evangelische gemeenschap van Schirrmacher gehoord hebben, is hij nu in feite de op één na machtigste christelijke leider ter wereld en houdt toezicht op een alliantie van 600 miljoen evangelische gelovigen.

De voorzitter van de Internationale Raad van WEA, eerwaarde dr. Goodwill Shana, zei over de aanstelling van Schirrmacher: “Nu WEA een nieuw tijdperk ingaat, moge de Here ons continuïteit, vernieuwing en transformatie geven door ons nieuwe leiderschap.”

Sommige mensen in de alliantie zijn vooral bang voor de “transformatie” die Schirrmacher zou kunnen brengen.

Schirrmacher is vaak beschuldigd van nauwe banden met de katholieke kerk. In een beleidsdocument merkten hij en Thomas K. Johnson, de ambassadeur van de Evangelische Alliantie bij het Vaticaan, op: “We werden beschuldigd van het aangaan van een geestelijke unie met de Antichrist.” En dat “sommige evangelische gelovigen weigerden in bijeenkomsten met ons samen te komen, omdat we handen schudden met paus Franciscus.”

Schirrmacher wordt gezien als de meest naaste evangelische vriend van de paus. Maar veel evangelische gelovigen hebben hun geloof juist gekozen vanwege hun rebellie tegen de katholieke kerk. Moeten ze nu bang zijn dat hun geloof onder dit nieuwe leiderschap in gevaar komt? Schirrmacher beweert dat hij de samenwerking met de katholieke kerk voortzet, maar op geen enkele manier probeert de evangelische geloofsovertuigingen te ondermijnen.

Maar Schirrmacher is ook een groot voorstander van christelijke eenheid. In een interview met Die Welt in 2015 merkte Schirrmacher op dat “in ethische en politieke kwesties” de paus “functioneert als woordvoerder voor alle christenen.” Over de vervolging van christenen in het Midden-Oosten zei hij: “De internationale gemeenschap zou verplicht moeten zijn de genocide te stoppen. Er zou een goede kans op succes zijn als de christelijke wereld, met de paus aan het hoofd, een sterk standpunt inneemt voor een dergelijke classificatie van oosterse christelijke vervolging.”

Die Welt merkte destijds op: “Paus Francis en de Duitse hoofdtheoloog van de WEA, Thomas Schirrmacher, kunnen het samen goed vinden. Nu willen ze de krachten van 1.8 miljard christenen samenbundelen.”

Als hoofd van de WEA heeft Schirrmacher nu de macht om de droom van een sterke alliantie met de katholieke kerk werkelijkheid te laten worden. Deze trend is zeer interessant in het licht van Bijbelse profetieën. Jesaja 47 onthult dat de katholieke kerk nogmaals haar dochterkerken in zich op zal nemen. Een vrouw verwijst in de Bijbel naar een kerk. Jesaja 47 spreekt over een krachtige kerk die veel kinderen of denominaties heeft. Zoals uitgelegd in hoofdstuk 3 van Nahum: een eindtijd profetie voor Duitsland verwijst deze profetie naar de katholieke kerk. In vers 8 staat dat de kerk zegt: “Ik ben het, en niemand anders dan ik, ik zal niet als weduwe neerzitten of verlies van kinderen kennen.”

Jarenlang heeft de katholieke kerk geprobeerd haar dochterkerken terug te lokken; de benoeming van Schirrmacher zal dit doel zeker ondersteunen. Vraag een gratis exemplaar aan van het boekje Nahum: een eindtijd profetie voor Duitsland door Gerald Flurry, waarin deze profetie in meer detail wordt uitgelegd.

TROMPET BRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dit is gratis en zonder verdere verplichting.