Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Sebastian Kurz en de “erosie van democratische normen”

Sebastian Kurz by EU2017EE is licensed under CC BY 2.0

Sebastian Kurz en de “erosie van democratische normen”

De afgelopen weken hebben een mengeling aan schandalen, corruptie en hypocrisie aan het licht gebracht in de Oostenrijkse regering van kanselier Sebastian Kurz. Jarenlang werd Kurz beschouwd als het tegengif voor de extreemrechtse populistische beweging in Europa. Ook wekte hij de hoop op een onderbreking van het corrupte establishment. Terwijl we inzicht beginnen te krijgen in de ware aard van Kurz, ziet de toekomst van Europa er bleek uit. Ondanks de vele schandalen, heeft geen enkele oppositiepartij de macht om het tegen Kurz op te nemen.

“Sebastian Kurz, een politiek wonderkind dat op 31-jarige leeftijd leider van Oostenrijk werd, kwam aan de macht door het imago van een jeugdig weldoener te cultiveren dat hem bij zowel jong als oud geliefd maakte. Vervolgens liet hij alle remmen los,” aldus Politico op 8 april.

Een onderzoek naar de politieke corruptie in Oostenrijk onthulde privé-sms-berichten van kanselier Kurz met zijn plaatsvervangers en andere contacten. Politico merkte op dat de tekstberichten een “schrandere bestuurder achter-de-schermen lieten zien die bereid is alles te doen om zijn agenda erdoor te drukken, of dat nu gaat om de omgang met de katholieke kerk, het uitdelen van politieke gunsten of het bestrijden van rivalen.”

Kaj Jan Krainer, de parlementaire leider van de sociaaldemocratische oppositie, zei: “Wat we zien is dat het ‘Kurz-systeem’ vanaf het begin is ontworpen om de controle over staatsinstellingen over te nemen en om een staat binnen een staat te creëren.” Kurz heeft er ijverig aan gewerkt de media en de rechterlijke macht op één lijn te krijgen. Maar sommige takken hebben meer weerstand geboden dan Kurz had verwacht.

“De metamorfose van Kurz klinkt misschien als een bekend politiek verhaal,” melde Politico, “maar in een tijd waarin een groot deel van Centraal Europa is afgegleden naar een vorm van zacht autoritarisme, suggereert zijn transformatie en het grotere corruptieschandaal dat de politieke klasse van Oostenrijk overspoelt, dat de erosie van democratische normen in de regio zich dreigt uit te breiden naar West-Europa.”

Aan het begin van het kanselierschap van Kurz, toen het grootste deel van de wereld nog diep onder de indruk van hem was, zei de hoofdredacteur van de Trompet, Gerald Flurry: “In feite probeert Kurz gewoon een rol te doen herleven die zijn geboorteland Oostenrijk eeuwenlang heeft gespeeld: als het hart van het Heilige Romeinse Rijk – de machtigste en beruchtste kerk-staatcombinatie in de hele menselijke geschiedenis.”

Veel mensen zagen Kurz destijds als rolmodel voor Europese regeringen. In een interview op 17 november 2018 met het Oostenrijkse dagblad Kurier, verklaarde de toenmalige Duitse minister van Defensie, Karl-Theodor zu Guttenberg, eveneens dat de Europese staatshoofden het voorbeeld van de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz eens goed moesten bekijken of zelfs opvolgen. Over de uitspraken van Guttenberg merkte dhr. Flurry op: “Zelfs nu is Europa bezig zichzelf tot een groot rijk samen te smelten. Spoedig zal deze Europese supermacht teruggebracht worden naar 10 naties die zich modelleren in de traditie van Karel de Grote. De recente opmerkingen van Karl-Theodor zu Guttenberg en Sebastian Kurz zijn een teken dat het continent in die richting verandert!”

We hebben nog een waarschuwingssignaal gezien in de gevaarlijke wending van Oostenrijk tijdens de coronaviruscrisis. “Oostenrijk heeft de burgerlijke vrijheden op enorme manier beperkt vanwege het coronavirus,” schreef Zeit Online. “Dit is in deze situatie begrijpelijk, maar het is ook erg gevaarlijk.”

Destijds merkte dhr. Flurry op: “Het is erg gevaarlijk als je de geschiedenis van Europa in ogenschouw neemt. Er is een pijnlijke geschiedenis van sterke leiders die vrijheden inperken om hun eigen ambities te realiseren.”

Waar dhr. Flurry voor waarschuwde is nu duidelijk zichtbaar; zoals Politico al opmerkte “de erosie van democratische normen in de regio dreigt zich uit te breiden naar West-Europa.” Deze gebeurtenissen zijn geprofeteerd in Openbaringen 17 en andere Bijbelpassages en worden uitvoerig uitgelegd in het artikel van dhr. Flurry, “Het Heilige Romeinse Rijk treedt naar voren – op volle sterkte

TROMPET BRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dit is gratis en zonder verdere verplichting.