Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Schietincident tram Utrecht: Nederland niet in staat aan het geweld te ontsnappen

ROBIN VAN LONKHUIJSEN/AFP/Getty Images

Schietincident tram Utrecht: Nederland niet in staat aan het geweld te ontsnappen

Gewelddadige moorden verspreiden zich over landen over de hele wereld. Nederland is het nieuwste slachtoffer.

Op 18 maart zorgde een gruwelijke aanval in Utrecht voor drie doden en vijf gewonden. Na een klopjacht door de hele stad arresteerde de politie de verdachte, de 37-jarige Gökmen Tanis, acht uur na de schietpartij. Een tweede persoon is eveneens gearresteerd die in verband zou staan met de schutter.

Het incident vond plaats op een tram bij de halte van het 24 Oktoberplein, en beveiligingscamera’s namen beelden op van de schutter vlak voordat de aanval plaatsvond.

De motieven van de in Turkije geboren schutter voor deze gruweldaad worden nog onderzocht, maar Nederlandse functionarissen beschouwen het als een “mogelijk terroristische” aanval. Scholen en andere openbare gebouwen werden gesloten totdat de verdachte was aangehouden. Na de arrestatie werd het officiële niveau van terreurdreiging in Utrecht verlaagd van vijf (het maximum) naar vier.

De autoriteiten zijn er echter niet zeker van of de aanval van Tanis gemotiveerd werd door terrorisme. “Gezien de eerste indicatie van wat er gebeurd is en de verklaringen die zijn afgelegd en de sporen die zijn gevonden, houden we zeker rekening met een terroristisch motief; maar we sluiten andere motieven niet uit,” zei Rutger Jeuken, lokaal hoofdofficier van justitie. Politiewoordvoerder Bernard Jens meldde dat de aanslag ook een “relatie-misdaad” kon zijn geweest, en familieleden van Tanis beweerden dat hij gemotiveerd werd door “familie redenen”.

Ongeacht deze beweringen hebben de Nederlandse openbare aanklagers die de zaak onderzoeken, verklaard dat ze geen enkele connectie hebben gevonden tussen Tanis en zijn slachtoffers. Bovendien wijst een brief gevonden in de gestolen vluchtauto van de schutter op terreur als motief. Wetshandhaving zei op dinsdag, “Tot nu toe wordt er serieus rekening gehouden met een terroristisch motief. Dit is onder andere gebaseerd op een brief die in de vluchtauto gevonden is en de aard van de feiten.”

De Nederlandse premier Mark Rutte zei dat hoewel de oorzaak van het schietincident onduidelijk is “we overweldigd zijn door een gevoel van afschuw en ongeloof door de verschrikkelijke gebeurtenissen van vandaag. … De hele wereld voelt dit en we moeten het niet minder maken dan het is.”

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen zei op 18 maart: “Vandaag is een zwarte dag voor onze stad. … We leven mee met degenen die dichtbij de slachtoffers staan, de gewonden en al de mensen die deze morgen bij het schietincident betrokken waren. We moeten elkaar omarmen en degenen die treuren ondersteunen.”

Deze schietpartij in Nederland volgde op de hielen van de tragedie in Nieuw-Zeeland. Er is ook een opmerkelijke toename in steekpartijen in Groot-Brittannie. De Verenigde Staten hebben al jarenlang te maken met de verontrustende crisis van schietpartijen in hun land.

Waarom worden we geplaagd door geweld in onze straten, in onze scholen, bij onze tramhaltes? Komt het omdat onze wapenwetten niet streng genoeg zijn? Zijn ze te streng? Komt het door racisme of mentale stoornissen? Wat is de oorzaak?

De Trumpet houdt deze trend goed in de gaten en we waarschuwen onze lezers dat geen van deze dingen de grondoorzaak is. Het echte probleem ligt in de dagelijkse activiteiten van onze samenleving als geheel!

“Hoor het woord van de Heere, Israëlieten, want de Heere heeft een rechtszaak met de inwoners van dit land, omdat er geen trouw, geen goedertierenheid en geen kennis van God in het land is. Vloeken, liegen, moorden, stelen en overspel plegen zijn wijdverbreid; bloedbad volgt op bloedbad” (Hosea 4:1-2). Dit is een profetie voor onze huidige tijd. Het verwijst specifiek naar de moderne landen die afstammen van het oude Israël.

Nederland is een van die landen. In zijn toonaangevende boek De Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de profetieën bewees Herbert W. Armstrong de identiteit van Israël in Bijbelse profetie. “Het volk van het Huis Israël, schreef hij, “trok eveneens door Europa naar het noordwesten. … Zij trokken verder naar het westen en het noorden—naar West-Europa: Frankrijk, België, Nederland, de Scandinavische landen en de Britse Eilanden—waar zij tot op deze dag zijn, met uitzondering van de stam Manasse, die veel later naar Noord-Amerika trok en uitgroeide tot de Verenigde Staten.”

Let erop dat Nederland een van de moderne locaties is waar de afstammelingen van het oude Israël zich vestigden. En zij bevinden zich daar vandaag nog steeds!

Deze urgente profetie in Hosea 4:1-2 is voornamelijk gericht aan Amerika en Brittannië, de geboorterecht naties van Israël (lees De Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de profetieën voor bewijs hiervan), maar Nederland valt ook onder “de kinderen van Israël.”

Bloedbad volgt op bloedbad in de huidige naties van Israël vanwege de zonden van het volk – omdat er geen echte kennis van de ware God is. Vloeken, liegen, moorden, stelen, overspel en perversiteit. Is dat niet een heel helder beeld van onze samenleving?

Dit is de echte oorzaak van het geweld in onze naties. Geen wapenwet kan dit oplossen. Israël heeft “de wind gezaaid” door hun zonden, en “een wervelwind zullen zij oogsten” van geweld en andere vloeken waar ze onder lijden (Hosea 8:7).

Ondanks de vreselijke staat waarin Israël verkeert, is er nog hoop voor ons volk, en ook dat wordt in het boek Hosea gevonden. Het geheim om de problemen in onze samenleving op te lossen en het geweld dat ons treft uit te roeien is om terug te keren naar God!

God waarschuwt ons om op Hem te vertrouwen voor hulp: “[E]n buiten Mij is er geen Heiland. … Het is uw verderf, Israël, dat u zich keert tegen Mij, tegen uw hulp!” (Hosea 13:4,9).

De straf waar Israël onder lijdt en die door God wordt toegestaan, is niet meer dan correctie. Net als een ouder een kind vertelt niet over te steken op een weg vol gevaarlijk tegemoetkomend verkeer, zo vertelt God ons om uit onze zonden te komen! Zonde geeft pijn – het leidt tot de dood (Romeinen 6:23), net zoals tegen een tegemoetkomende auto aanrennen zou leiden tot de dood. God’s correctie wordt uit liefde gegeven.

Als het volk van Israël zijn huidige wegen verandert en terugkeert naar God, dan kan Hij hen zegenen en het lijden dat hen plaagt vanwege hun zonden wegnemen. God zegt dat Hij hun “afvalligheid zal genezen” als zij uiteindelijk naar Hem terugkeren.

Gerald Flurry, hoofdredacteur van de Trumpet, documenteert dit goede nieuws in zijn gratis boekje Overzicht van het boek Hosea:

Engeland en de andere naties van Israël zullen een totaal verschillende houding hebben als resultaat van de Grote Verdrukking. Nederig zullen zij tot God terugkeren. Zij zullen weten dat God zowel hun straf als hun genezing bewerkstelligde. …

Israël zal weten dat God hen zal helpen. Alles wat zij zullen moeten doen is bidden. God zal horen en antwoorden, omdat de natie een berouwvolle houding heeft. …

God zal Zijn liefde voor Engeland en geheel Israël vernieuwen. Engeland zal zijn geestelijke les zo grondig hebben geleerd, dat God hun vroegere glorie zal herstellen. Alleen zal de glorie deze maal veel groter zijn, omdat ze vol zullen zijn van de kennis des Heren. Zij zullen de vruchten van Gods Heilige Geest vertonen. Engeland heeft een fantastische toekomst. Laten we allemaal des te vuriger bidden: “Uw Koninkrijk kome!”

Gruwelijk, onnodig geweld, zoals het schietincident in Utrecht, zal tot het verleden behoren wanneer Israël – en de hele wereld – zich naar God keert in oprechte, hartsgrondige bekering. Een inspirerende waarheid is dat hetzelfde principe van toepassing is op onze persoonlijke levens. Om nu een dergelijke vrede en goddelijke bescherming in uw leven te ontvangen: verander uw houding en acties oprecht tot God! Dat is de les die Hij wil dat we leren.

Vraag om dit onderwerp beter te begrijpen een gratis exemplaar aan van dhr. Flurry’s boekje Overzicht van het boek Hosea.

U kunt ook dhr. Armstrongs gratis boek De Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de profetieën aanvragen voor een duidelijker begrip van de moderne identiteit van de naties van Israël. 

Usbip Nl