Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Poetin herdenkt Joegoslavië

Russische president Vladimir Poetin [ANTONIO MASIELLO/GETTY IMAGES]

Poetin herdenkt Joegoslavië

Wat hij zich herinnert, zou Amerika en Duitsland moeten beschamen.

President Vladimir Poetin van Rusland heeft een aantal diep emotionele opvattingen over de recente geschiedenis van Joegoslavië. En zijn uitspraken over dit onderwerp zijn zeer overtuigend.

Joegoslavië stond na de Tweede Wereldoorlog een tijdlang op één lijn met de Sovjet-Unie. De toenadering duurde niet lang en de betrekkingen tussen Joegoslavië en de Sovjet-Unie in het tijdperk van de Koude Oorlog waren vaak moeilijk; maar toen Michail Gorbatsjov in 1985 in de Sovjet-Unie aan de macht kwam, ging het veel beter. Daar kwam begin jaren negentig echter een einde aan, toen de Sovjet-Unie uiteenviel.

De inval van president Poetin in Oekraïne is schokkend, gewelddadig en wreed. Maar telkens wanneer hij grondgebied veroverde, probeerde hij dat te rechtvaardigen door te wijzen op soortgelijke acties van het Westen.

Toen hij op 24 februari zijn troepen Oekraïne binnen liet rollen, rechtvaardigde Poetin zijn aanval met het argument dat Rusland sterk moest zijn. Na de val van de Sovjet-Unie werd Rusland zwak en "werd een bloedige militaire operatie tegen Belgrado gevoerd, zonder de sanctie van de VN-Veiligheidsraad, maar met gevechtsvliegtuigen en raketten die in het hart van Europa werden gebruikt," zei Poetin in een toespraak tot zijn natie. "Het bombarderen van vreedzame steden en vitale infrastructuur ging meerdere weken door. Ik moet deze feiten in herinnering brengen, omdat sommige westerse collega's ze liever vergeten, en wanneer we de gebeurtenis ter sprake brengen, spreken ze liever niet over het internationaal recht, maar benadrukken ze in plaats daarvan de omstandigheden die zij interpreteren zoals zij dat nodig achten."

De toespraak van Poetin zat vol zelfingenomen leugens. Maar dit deel bevat een kern van waarheid. Poetin weet nog goed wat de NAVO in Joegoslavië heeft gedaan, en hij is daar duidelijk boos over.

Poetin viel Oekraïne zelfs aan op een manier die het opzettelijk in verband bracht met de NAVO-acties in Joegoslavië. Een van zijn eerste doelwitten in Kiev was een televisietoren – een opzettelijke kopie van de NAVO, die in 1991 de televisietoren van Belgrado aanviel tijdens haar bombardementscampagne.

Russische functionarissen die voor de VN-Veiligheidsraad verschenen, gebruikten dezelfde rechtvaardiging: We doen in Oekraïne gewoon wat de NAVO in Joegoslavië deed.

Poetin heeft herhaaldelijk verwezen naar de aanvallen van de NAVO op Joegoslavië. In 2014, toen hij de Krim losmaakte van Oekraïne, zei hij dat "de Krim-autoriteiten verwezen naar het bekende Kosovo-precedent – een precedent dat onze westerse collega's met hun eigen handen hebben geschapen in een zeer vergelijkbare situatie – toen zij ermee instemden dat de eenzijdige afscheiding van Kosovo van Servië, precies wat de Krim nu doet, legitiem was en geen toestemming van de centrale autoriteiten van het land vereiste" (nadruk van mij). In zijn verklaring over de annexatie van de Krim heeft Poetin hele passages gekopieerd en overgenomen uit de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo.

"De hypocrisie van het Westen is een obsessie van hem geworden, en het wordt weerspiegeld in alles wat de Russische regering doet," vertelde de politieke wetenschapper Ivan Krastev eind maart aan Der Spiegel. Hij volgt met zijn aanval op Oekraïne het voorbeeld van Amerika's aanval op Joegoslavië, "omdat hij ons een lesje wil leren. Omdat hij tegen ons wil zeggen: Ik heb van jullie geleerd. Zelfs als dat betekent dat hij precies dat doet waarvoor hij ons haat."

"Hij heeft het voortdurend over verraad en bedrog," zei Krastev. "Van het Westen. Van individuele, voormalige Sovjetrepublieken."

"Door zich in Oekraïne op Kosovo te beroepen, laat Rusland zien (vooral aan zichzelf) dat het is teruggekeerd naar de status van grootmacht, en van plan is de veiligheidsarchitectuur van na de Koude Oorlog expliciet ongedaan te maken door de drempel naar een andere wereldorde over te steken, in plaats van de huidige regels alleen maar aan te spannen of te herzien," schreef Foreign Affairs.

Wat is er gebeurd in Joegoslavië, en waarom is Poetin er zo boos over?

Van het begin van de jaren negentig tot het begin van 2000 hebben de Verenigde Staten hun macht en uiteindelijk hun leger gebruikt om Joegoslavië te ontmantelen! Ze deden dat in opdracht van Duitsland. Amerika en Duitsland zouden die geschiedenis, zoals die werkelijk heeft plaatsgevonden, graag vergeten, maar Vladimir Poetin is dat niet vergeten. Wat daar gebeurde staat in zijn geheugen gegrift en maakt hem tot op de dag van vandaag woedend.

De wet van het geweer

Daar heeft Poetin gelijk in. Kosovo was verbonden met Servië toen de VS de afscheiding steunden. Hij heeft ook gelijk dat de door de VS geleide militaire interventie tegen Servië – de leidende staat van Joegoslavië – tot veel slachtoffers heeft geleid.

In zijn toespraak van 24 februari noemde Poetin Amerika een "imperium van leugens".

"Over het geheel genomen blijkt dat bijna overal, in veel regio's van de wereld waar de Verenigde Staten hun recht en orde hebben gebracht, dit bloederige, etterende wonden heeft veroorzaakt en de vloek van internationaal terrorisme en extremisme," zei hij. In zijn toespraak van 2014 was hij nog directer: "Onze westerse partners, aangevoerd door de Verenigde Staten van Amerika, laten zich in hun praktische beleid liever niet leiden door het internationale recht, maar door de wet van het geweer."

Amerika, zei hij, wordt geleid door de wet van het geweer! En in dit geval heeft hij gelijk!

Joegoslavië werd veroverd door Amerikaanse militaire macht. Onder de vlag van de NAVO bliezen de VS de Serviërs aan gruzelementen, zodat Kosovo en andere staten zich konden afscheiden. Het was een verschrikkelijke aanval op de Serviërs, terwijl deze Amerika's bondgenoten waren in de Eerste en Tweede Wereldoorlog!

De wereld is terecht verontwaardigd over Poetins aanvallen op ziekenhuizen. Toen de NAVO Servië bombardeerde, beschadigden ze 19 ziekenhuizen. Hun patiënten vertellen schrijnende verhalen over hoe ze tijdens hun bevalling in bomschuilkelders werden gedreven.

Rusland doodt veel meer en sneller mensen in Oekraïne, dan de NAVO in Servië. Maar Amerika is niet onschuldig aan sommige van de misdaden die we Poetin zien begaan.

Het meest onheilspellende van alles is dat de Verenigde Staten de Serviërs in feite veroverden namens Duitsland, hun bittere vijand in beide wereldoorlogen!

Om te bewijzen dat Duitsland de vernietiging van de Serviërs en Joegoslavië orkestreerde, is het van cruciaal belang dat u mijn gratis boekje Duitslands Verovering van de Balkan (momenteel alleen in het Engels verkrijgbaar) aanvraagt en leest. Ik hoop dat u het zal lezen. Het geeft een krachtige uitleg van het wereldnieuws en van wat er in Joegoslavië is gebeurd. En het wordt ondersteund door feiten – geen meningen.

Nu heeft Duitsland controle over wat vroeger Joegoslavië was – en over het hele Balkanschiereiland. Het heeft dit bereikt terwijl het nauwelijks zijn leger gebruikte; Amerika voerde de bombardementen uit. Daarom zegt president Poetin dat Amerika zich laat leiden door "de wet van het geweer." Als je kijkt naar de feiten van wat er in Joegoslavië is gebeurd, kan je het daar mee eens zijn. De Verenigde Staten zouden zich moeten schamen voor wat ze deden en dat ze vervolgens de ware geschiedenis gewoon begraven hebben!

Servië, de leidende staat binnen Joegoslavië, vocht in twee wereldoorlogen aan dezelfde kant als de VS. Het heeft meer dan een eeuw vreselijk geleden onder de Duitse agressie. Het was onze bondgenoot, en toen keerde wij het de rug toe en bombardeerden het tot een nederlaag!

Waarom deden we dat? Omdat we niet tegen Duitsland wilden ingaan – het land dat ons en een groot deel van de wereld enorm verwoestte door twee wereldoorlogen te beginnen!

Iedereen kan zien dat er iets vreselijk mis is met de logica van Amerika!

Ik daag u uit om eerlijk te kijken naar de geschiedenis die Poetin aanhaalt en te bepalen of hij op dit punt gelijk heeft! Waarom bombardeerde Amerika het land dat onze bondgenoot was in de Eerste en Tweede Wereldoorlog?

Vervolgens gaven wij Joegoslavië en het hele Balkanschiereiland over aan het land dat de twee wereldoorlogen was begonnen en Amerika's bittere vijand was.

Duitsland was het eerste land dat de enorme gebroken wil van Amerika inzag en aantoonde. Ook Vladimir Poetin begrijpt onze afschuwelijke zwakte in ons buitenlands beleid. Hij zal die uitbuiten net zoals de Duitsers deden.

Een Duits plan

De Serviërs zien duidelijk dat Duitsland achter het uiteenvallen van Joegoslavië zat. Slovenië en Kroatië wilden zich in de jaren '90 afscheiden. Aanvankelijk waren het grootste deel van Europa, de Verenigde Naties en de Verenigde Staten daartegen, omdat zij wisten dat dit vreselijke problemen zou veroorzaken. Maar Duitsland (en het Vaticaan) erkende en steunde Slovenië en Kroatië nadrukkelijk. Tegen de rest van de wereld in, zegevierde de wil van Duitsland. De afscheiding van Kroatië leidde tot een burgeroorlog. Vervolgens slaagde Duitsland erin Amerika en de NAVO het vuile werk te laten opknappen!

Warren Christopher, de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken van de VS, zei dat "de Duitsers een bepaalde verantwoordelijkheid dragen" voor de Joegoslavische burgeroorlog. Maar hij werd snel het zwijgen opgelegd! En geen enkele leider in onze regering heeft sindsdien een dergelijke uitspraak gedaan.

In Duitslands verovering van de Balkan schreef ik: "Hoe kon dit gebeuren, zonder enig protest uit de rest van de wereld?"

De VS wil dat deze geschiedenis van de manier waarop Duitsland ons manipuleerde, vergeten wordt. Duitsland heeft nu bijna de volledige controle over het hele Balkanschiereiland aan de Adriatische Zee, die recht naar de Middellandse Zee leidt, waarvan Bijbelprofetie aangeeft dat het daar nog veel grotere ambities heeft.

Op de voorpagina van onze Philadelphia Trumpet van juni 2002 stond een kaart van Joegoslavië met deze kop: "Eerste slachtoffer van de derde wereldoorlog." We hebben deze krachtige coverstory uitgebreid tot een boekje omdat het zo belangrijk was.

In die tijd riepen Duitse leiders dat de Serviërs genocide pleegden – en probeerden hele mensenrassen te vernietigen. Van bijna al die verklaringen is lang geleden bewezen dat het leugens waren! Poetin volgt nu dezelfde tactiek en verspreidt zijn eigen leugens dat Oekraïne aan genocide doet. Het is geen toeval dat hij precies hetzelfde excuus gebruikt om Oekraïne binnen te vallen.

De Duitse minister van Defensie Volker Rühe drong aan op een vaste deadline om het leger zo snel mogelijk in Joegoslavië in te zetten. Hij zei dat de Serviërs concentratiekampen runden en opdracht gaven tot massamoorden. Hij benadrukte dat de betrokken naties een situatie moesten vermijden waarin de Russen hun veto over de oorlog zouden kunnen uitspreken. Hij zei verder dat wanneer de NAVO iets moet doen, we niet bij Rusland hoeven aan te kloppen voor steun – we moeten het gewoon doen! En hij overtuigde Amerika, de rest van Europa en de VN ervan dat het zo moest gebeuren.

De Russen hebben dat onthouden. Vladimir Poetin weet wat daar echt gebeurd is. Hij heeft het alleen niet zo vaak over Duitsland, omdat hij weet dat het de macht van Amerika was die Joegoslavië uiteindelijk uiteen heeft geslagen.

Wat is er mis met het Amerikaanse buitenlands beleid als Duitsland in zijn eentje ons (en een groot deel van de wereld) naar zijn hand kan zetten? Wat een zwakte zit er in Amerika!

Dit is een ontstellende vervulling van de vloek waar God voor waarschuwt in Leviticus 26:19. God beloofde dat Hij "de trots van [onze] macht zou breken" – en dat heeft Hij ook gedaan! Als je weet dat God onze macht vervloekt vanwege onze zonden, wordt het duidelijk hoe we zo dramatisch kunnen veranderen – van het oneens zijn met Duitsland en het grootste deel van de wereld aan onze kant hebben, tot het vervolgens overleveren van onze vroegere bondgenoten, de Serviërs, aan onze vroegere vijanden, de Duitsers – en hen zelfs de macht overhandigen om Joegoslavië te vernietigen!

U kunt zien waarom Vladimir Poetin zegt dat Amerika geleid wordt door de "wet van het geweer." Dat is onze geschiedenis in Joegoslavië – een beschamend deel van onze geschiedenis – en het zal ons achtervolgen.

De daden van Amerika rechtvaardigen niet het kwaad dat Poetin in Oekraïne aan het aanrichten is. Maar Poetins daden rechtvaardigen evenmin onze eigen misdaden. Ook moeten we niet vermijden erover te praten omdat Poetin ze als gespreksonderwerp gebruikt.

Duitse verovering

In Duitslands verovering van de Balkan staat: "De aanval van de NAVO op Belgrado in 1999 slaagde erin de Joegoslavische regering te dwingen vrede te sluiten met de separatisten van Kosovo." De afscheiding van Kroatië, Slovenië en Kosovo werd Joegoslavië en de Serviërs opgedrongen. Dat maakte het voor de VS en andere landen veel moeilijker om Poetin te bekritiseren dat hij Oekraïne dwong zich af te scheiden van de Krim – iets wat Poetin op zijn beurt een voet tussen de deur gaf die hij kon gebruiken om het hele land binnen te vallen.

Staat na staat werd Joegoslavië veroverd. Zelfs de naam Joegoslavië is verdwenen. Het staat niet meer op de kaart. Die natie is weggevaagd! En dat allemaal omdat Duitsland dat wilde. Doet Rusland nu hetzelfde met Oekraïne? Duitsland, dat nazi-marionetten maakte van Kroatië en Slovenië in de Tweede Wereldoorlog. Duitsland, dat jaren later terugkwam om die twee staten te erkennen en ervoor zorgde dat ze zich afscheidden van Joegoslavië. Duitsland, dat de wereld en zelfs voormalige bondgenoten tegen de Serviërs opzette en hen verpletterde.

Deze feiten uit de recente geschiedenis zouden de mensen schrik moeten aanjagen, als ze hun ogen maar zouden openen. Vergeet de Bijbelse profetie voor een moment en kijk alleen maar naar de geschiedenis. Er ligt een duidelijke en verschrikkelijke waarschuwing besloten in onze eigen recente geschiedenis! Dit zijn feiten.

We schreven hierover in een boekje toen het 20 jaar geleden gebeurde! Het gebeurde precies zoals de titel aangeeft: Duitslands verovering van de Balkan.

Dit is wat Romano Prodi, voorzitter van de Europese Commissie, indertijd zei: "Op de lange termijn behoort de Balkan strikt aan de EU toe." Het door Duitsland geleide Europa haalde Amerika over om het vuile werk op te knappen, maar maakte vervolgens duidelijk aan wie de buit toebehoorde: niet aan Amerika, niet aan de Serviërs, niet aan de Verenigde Naties.

Stratfor, toen een van de beste inlichtingenrapporten, wees er in 2002 op dat naarmate Amerika zich uit de Balkan terugtrok en Duitsland de macht overnam, Berlijn de dominante macht zou worden, niet alleen in die regio maar ook in het Europese defensiebeleid in zijn geheel. Waarom verlangt Duitsland er eigenlijk al meer dan een eeuw naar om de controle over de Balkan te krijgen? Om zijn macht ver buiten dat schiereiland te kunnen uitbreiden.

Stratfor noemde dit zelfs "een wedergeboorte van het Duitse fascisme."

Maar wie luistert hier echt naar?

In 1999 schreef de New York Times: "Sterke Duitse steun voor de Kroatische onafhankelijkheid van Joegoslavië, en de adoptie door Kroatië van de hymne 'Danke Deutschland' toen die onafhankelijkheid er kwam in 1991, zorgen er alleen maar voor dat de Servische bezwaren versterkt worden" (26 maart 1999). Kroatië was zich er duidelijk van bewust dat zijn opstand was geslaagd dankzij Duitsland. Per slot van rekening zongen ze niet "Danke navo"! Ze zongen niet "Danke Amerika"! Ze bedankten de Duitsers, omdat de Duitsers het allemaal georkestreerd hebben! En als u denkt dat Duitsland geen ambities heeft buiten de Balkan, dan beseft u niet wat er gebeurt.

Veel mensen vragen zich af waarom Duitsland zo weinig heeft gedaan aan de machtsovername door Poetin van Oekraïne. Ik denk dat daar een heel goede reden voor is: De Duitsers weten wat ze gedaan hebben. En ze weten dat Vladimir Poetin ook duidelijk begrijpt wat ze hebben gedaan en dat hij niet van plan is zich terug te trekken uit Oekraïne! Ze weten hoe ze de hele wereld hebben gemanipuleerd. Ons geweldige boekje zal dit allemaal voor u uitleggen. Ik hoop dat u het zult aanvragen en lezen: Duitslands Verovering van de Balkan (momenteel alleen in het Engels verkrijgbaar).

Nl Hwr