Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Paus Franciscus: Eén evangelische kerk is genoeg

Vatican City by @Doug88888 is licensed under CC BY-NC-SA 2.0.

Paus Franciscus: Eén evangelische kerk is genoeg

Het Vaticaan wordt geteisterd door verdeeldheid en schandalen. Vorig jaar bood kardinaal Reinhard Marx van München zijn ontslag aan te midden van een clericale misbruikcrisis in Duitsland. Op 2 maart werd hij gevolgd door kardinaal Rainer Maria Woelki, leider van het Duitse katholieke aartsbisdom Keulen. Franciscus wees het ontslag van Marx af, dat van Woelki is nog in behandeling. Te midden van de crisis eisen vele Duitse bisschoppen verandering in de katholieke hiërarchie en eisen zij meerdere hervormingen – maar uit opmerkingen van paus Franciscus en de Weense kardinaal Christoph Schönborn blijkt dat de kerk heel anders zal reageren.

Schönborn bekritiseerde het instrumentaliseren van misbruikschandalen om doctrinaire veranderingen in de Katholieke Kerk door te voeren. In een interview met het internationale katholieke tijdschrift Communio zei Schönborn verontrust te zijn over "het feit dat men zo snel van de misbruikkwestie overgaat naar kerkelijke constitutionele kwesties".

"Het feit dat priesters en bisschoppen [gevallen van seksueel misbruik] in de doofpot hebben gestopt, kan niet als argument tegen de bisschoppelijke grondwet van de kerk worden gebruikt," merkte hij op, en beweerde dat dit probleem niet kan worden opgelost door lekenraden naast bisschoppen, zoals voorgesteld door de Synodale Weg, maar alleen door Jezus te volgen. De Duitse "Synodale Weg" is een meerjarige bijeenkomst om te praten over de manier waarop macht wordt uitgeoefend in de Kerk; over het priesterschap; over de rol van de vrouw; en over de seksuele moraal, zo legde het Katholiek Persagentschap uit.

Schönborn is lid van de synoderaad van het Vaticaan die deel uitmaakt van het wereldwijde synodale proces dat door paus Franciscus in gang is gezet.

In een dinsdag gepubliceerd interview in La Civiltà Cattolica vertelde paus Franciscus aan de redactie: "Tegen de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, bisschop Bätzing, heb ik gezegd: 'In Duitsland hebben we één hele goede evangelische kerk. We hebben er geen twee nodig.'" De Evangelische Kerk in Duitsland, een federatie van 20 Lutherse, Gereformeerde en Verenigde regionale kerken, wijdt vrouwen tot priester en bisschop en staat de inzegening van verbintenissen tussen personen van hetzelfde geslacht toe, legde Catholic World Report uit.

Hoewel protestantse, lutherse of evangelische kerken vaak een groot aantal leden hebben en een grote verscheidenheid aan doctrines, hebben zij niet de wereldwijde macht en invloed die de katholieke kerk wel heeft vanwege haar hiërarchische bestuursvorm.

Wijlen Herbert W. Armstrong legt in Mysterie der eeuwen uit: "De Rooms-Katholieke Kerk is georganiseerd volgens het hiërarchische systeem met de paus als hoogste gezagsdrager, vervolgens een college van kardinalen, een curie op het hoofdkwartier in het Vaticaan met aartsbisschoppen, bisschoppen en priesters..." Deze kerk, legt hij uit, streeft naar “universele wereldheerschappij, en noemde zich ‘katholiek’, wat ‘universeel’ betekent”.

In het verleden heeft deze kerk haar hiërarchisch gezag gebruikt om andersdenkenden te onderdrukken. Zo schreef het katholieke concilie van Laodicea in 365 na Christus: "De christenen moeten niet de Joodse leer volgen door op de sabbat te rusten, maar op die dag werken en in plaats daarvan de dag des Heren eren. Maar ieder die blijkt de Joodse leer te volgen, die zij door Christus vervloekt." "Dit stond praktisch gelijk aan een vonnis tot marteling en/of tot dood. De valse kerk bracht ware gelovigen niet zelf ter dood, maar liet hen ter dood brengen (Openbaring 13:15)," legde de heer Armstrong uit.

Het is duidelijk dat deze kerk in het verleden haar macht heeft misbruikt en andersdenkenden met geweld heeft onderdrukt. Als zij werkelijk Jezus Christus zou volgen, zou zij geen christenen hebben vervolgd voor het onderhouden van de sabbat die Jezus zelf ook hield (Lucas 4:16).

Ondanks de vele crisissen zijn er veel Bijbelse aanwijzingen dat de katholieke kerk haar macht zal behouden en zelfs zal vergroten.

Zoals de heer Armstrong verder uitlegt verwijst een vrouw in de Bijbel symbolisch naar een kerk (Efeziërs 5:23; Openbaring 19:7; Mattheüs 25:1-10; etc.). Openbaring 17 verwijst naar een wereldoverheersende kerk, Jesaja 47 geeft aan dat deze kerk een troon heeft – en er is slechts één kerk die nu aan deze beschrijving kan voldoen: de Rooms-Katholieke Kerk.

Er zijn veel Bijbelse profetieën over deze kerk die nog vervuld moeten worden. Daarom kunnen we er zeker van zijn dat de huidige crisissen die deze kerk doormaakt ervoor zullen zorgen dat zij meer autoritair wordt in plaats van minder. Om de waarheid te leren over de wereld van religie en waar Gods ware kerk nu is, vraag een gratis exemplaar aan van Mysterie der eeuwen en De ware geschiedenis van Gods ware kerk (alleen beschikbaar in het Engels). 

Dit korte artikel werd eerst als Trompet Brief gepubliceerd. Wilt u dagelijks nieuws-updates in uw inbox ontvangen? Schrijf u dan hier in.

Moa Ad Nl