Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Partners in de ruimte:  Rusland en China

The Moon tonight by JanetR3 is licensed under CC BY 2.0

Partners in de ruimte: Rusland en China

Op 1 december landde China een robotachtige ruimtevaartuig, Chang’e 5, op de maan. Op 16 december werden voor het eerst sinds 1976 monsters van maansteen naar de aarde mee teruggebracht. Het was de derde succesvolle maanlanding door China sinds 2013. Gelijktijdig met de meest recente maanmissie kondigde Peking en Moskou een uitbreiding van hun samenwerking in de ruimte aan.

De Chinese premier Li Kequiang en zijn Russische tegenhanger Mikhail Mishustin kondigde aan dat de twee landen hun samenwerking zullen uitbreiden op het gebied van maan- en ruimte-exploratie, satelliet communicatietechnologie, lucht- en ruimtevaartcomponenten en wetenschappelijke satellieten. De gezamenlijke mededeling werd gedaan in de context van een mogelijke militair bondgenootschap tussen de twee landen.

Aangezien bij ruimteprogramma’s technologieën worden gebruikt die zowel civiele als militaire doeleinden dienen, zou de Chinees-Russische samenwerking de militaire industrie van beide landen ten goede kunnen komen. De Russische ervaring met deep-space verkenning kan gunstig zijn voor China, terwijl de Chinese onderzoekfondsen de Russische vooruitgang in technologie zou kunnen versterken. Gebrek aan onderzoekfondsen heeft in het verleden Russische onderzoekers geplaagd en Russische deelname aan het Internationale Ruimtestation (ISS) zou het onlangs uitgebreide ruimteprogramma van China kunnen stimuleren.

Zou de volgende stap in deze samenwerking de aankondiging van een gezamenlijk ontwikkeld onafhankelijk ruimtestation kunnen zijn? Sommige analisten zien dit als een pragmatische zet voor Peking en Moskou, aangezien beide landen doelwit zijn geweest van Amerikaanse sancties.

De samenwerking tussen Rusland en China wordt intensiever precies in een tijd waarin de VS en de EU hun bezorgdheid uiten over de politieke, commerciële, militaire en strategische vooruitgang van beide oosterse landen. Volgens Thomas Joscelyn van de Stichting Verdediging van Democratie “is de samenwerking tussen Xi en Poetin misschien wel de gevaarlijkste relatie op aarde van dit moment.”

Hier is wat de hoofdredacteur van de Trompet, Gerald Flurry, over deze ontwikkeling schrijft in zijn boekje Rusland en China in de profetie (momenteel alleen in het Engels beschikbaar): “In de komende jaren zal er een onthutsende wending in wereldgebeurtenissen plaatsvinden. Een enorme Aziatische supermacht, met een gemoderniseerd Rusland en China aan het roer, zal een dramatische invloed hebben op de loop van de geschiedenis… Dit opkomende machtsblok … zal leiden tot het einde van 6000 jaar zelfbestuur van de mensheid!”

Om meer te weten over deze opkomende Aziatische alliantie en de impact op zowel de hele wereld als uw toekomst, kunt u het artikel De koningen van het oosten lezen.

TROMPET BRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dit is gratis en zonder verdere verplichting.