Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Oproep tot vrede in 2020

Photo by Nacho Arteaga on Unsplash

Oproep tot vrede in 2020

In een wereld die geen vrede kent, is er geen gebrek aan oproepen tot vrede vanuit vrijwel elke instelling op aarde. Afgelopen dinsdag was geen uitzondering, toen leiders van wereldreligies in Rome bijeen waren om voor vrede te bidden. De oecumenische bijeenkomst in Rome volgde op andere vredesoproepen dit jaar van de VN ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum.

Zoals echter blijkt uit de lijst van landen betrokken bij oorlogen, conflicten en spanningen die aan het einde van de gebedsdienst in Rome werd opgesomd, is het duidelijk dat vrede een zeldzaam goed is in de 21ste eeuw. Echte vrede is in feite een zeldzaam verschijnsel geweest in bijna 6.000 jaar van opgetekende geschiedenis van de mens. De mensheid heeft op gezette tijden de afwezigheid van oorlog ervaren, maar de zegening van echte blijvende vrede tussen naties heeft ze nooit gekend.

Echte vrede houdt meer in dan slechts de afwezigheid van conflict; maar welzijn en voldoening voor alle burgers van de aarde. Als we kijken naar de meeste landen over de wereld, zijn er relatief weinig waar deze definitie van vrede van toepassing zou kunnen zijn.

Waarom bestaat een dergelijke vrede niet en waarom is dit al zo lang afwezig op aarde? Een oude wijsheid zegt over de mensheid: “De weg van vrede kennen zij niet; er is geen recht in hun sporen; … ieder die ze betreedt, kent de vrede niet” (Jesaja 59:8, HSV).

De opgetekende geschiedenis van de mens laat een herhaling van hetzelfde gedrag in de menselijke natuur zien, die steeds tot dezelfde conclusie leidt. Die conclusie is wat we vandaag om ons heen zien. Een wereld vol onrust, naties die hebzuchtig van anderen willen afnemen, verwikkeld in een strijd om macht en middelen te vergaren, met een gebrek aan bezorgdheid voor het welzijn van eigen burgers en anderen, en gestuurd door blinde zelfzucht. Dit zijn de kenmerken van staten en ook van individuen. Met de aanwezigheid van dit gedrag zal de wereld “de vrede niet kennen.”

Er komt echter een wereld aan waarin gerechtigheid, moraliteit, onbaatzuchtigheid, bereidheid tot helpen en delen, en gehoorzaamheid aan gevestigde wetten de norm zullen zijn. Het is een nieuwe samenleving die deze “huidige kwaadaardige wereld” die zich in haar laatste stuiptrekking bevindt, zal vervangen. Deze nieuwe wereldregering zal de instemming van de mens niet nodig hebben, noch zal ze afhangen van menselijke “oproepen om vrede.” Deze nieuwe wereld zal door een liefhebbende God barmhartig worden opgelegd aan een wereld die op het punt van zelfvernietiging staat.

De visie van deze nieuwe wereld is al eeuwenlang opgetekend in de boeken van de Bijbel. Wijlen Herbert W. Armstrong en tegenwoordig dhr. Gerald Flurry, hoofdredacteur van het tijdschrift Trompet, hebben beide uitgebreid over deze wonderbaarlijke wereld van morgen gesproken en geschreven. Lees Het ongelooflijke potentieel van de mens van Herbert W. Armstrong voor meer informatie over uw rol in deze spoedig komende utopie.

Ihp Nl