Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Ondanks voortdurende inspanningen nemen antisemitische misdaden toe

LIOR MIZRAHI/GETTY IMAGES

Ondanks voortdurende inspanningen nemen antisemitische misdaden toe

"Het is moeilijk te begrijpen en schandalig dat er geen enkele Joodse instelling kan bestaan zonder politietoezicht, of het nu een school, een kleuterschool of een ander instituut is zoals een synagoge,” zei bondskanselier Angela Merkel in 2018. Ondanks de vele toespraken over de herdenking van de Holocaust en ondanks intensievere inspanningen om criminelen te vervolgen, zijn de antisemitische misdaden in 2019 met ongeveer 13 procent toegenomen.

Dit blijkt uit het jaarverslag van 2019 over “politiek gemotiveerde misdaden”, zo meldde Welt am Sonntag. Volgens het jaarrapport werden er zo’n 2.000 misdaden tegen Joden en Joodse instellingen gepleegd. Dat is 201 meer dan in 2018.

De situatie die mevrouw Merkel “schandalig” noemt kan onder deze omstandigheden nauwelijks veranderen.

“Internethaat is de bodem waarop geweld groeit,” zei Thorsten Frei (CDU). “Vanaf het punt waarop het beeld van de vijand in je hoofd is blijven hangen, is de weg tot actie vaak maar kort.”

De Duitse politie vakbond (GdP) waarschuwde eveneens dat politiek gemotiveerde criminelen steeds radicaler worden. “Men wordt sneller gewelddadig als uiting van toegenomen zelfvertrouwen omdat men gelooft dat dit door de samenleving zal worden geaccepteerd,” vertelde de vicepresident van GdP, Jörg Radek, aan Welt am Sonntag.

In januari drong publicist Michel Friedman erop aan de situatie serieus te nemen. “Jodenhaat is sociaal aanvaardbaar geworden in het alledaagse leven,” zie Friedman in het programma Bild-talk. “Sommige [Joden] zijn al vertrokken, vele praten erover. Ze voelen zich niet langer op hun gemak in dit land – en niet langer veilig.”

“In Europa zitten Joden opnieuw achter tralies,” merkte Richard Palmer op in ons Trumpet-artikel “The One Minority Society Loves to Hate” [Die ene minderheid die de maatschappij het liefste haat]. “Niet in concentratiekampen – nog niet. Maar wanneer zij zich verzamelen in synagogen, Joodse scholen of culturele centra, dan doen ze dit achter muren, hekken, poorten en bewakers. In de belangrijkste Joodse wijk van Parijs patrouilleren de Franse soldaten door de straten.”

De Trumpet heeft al lange tijd gewaarschuwd dat pogingen om antisemitisme te bestrijden niet zullen slagen. De meeste mensen begrijpen niet waarom er zoveel haat is tegen het Joodse volk. De geschiedenis van Europa is vol pogroms en toch begrijpen maar weinig mensen de oorzaak hiervan. Ons artikel “The One Minority Society Loves to Hate” (alleen nog in het Engels beschikbaar) legt de oorzaak in detail uit en verwijst naar andere literatuur die u meer informatie geeft om de oorzaak van dit fenomeen verder te begrijpen.

TROMPET BRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dit is gratis en zonder verdere verplichting.