Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Nieuw Unicef-rapport: Geen einde in zicht voor het lijden van Syrische kinderen

Syria by Isaac on Flickr/CC BY-NC-SA 2.0/Cropped from the original

Nieuw Unicef-rapport: Geen einde in zicht voor het lijden van Syrische kinderen

Tien jaar na het uitbreken van het Syrische conflict is de situatie van kinderen in Syrië erger dan ooit, volgens een rapport van unicef. Alleen al in het afgelopen jaar zijn er naar verluidt 511 meisjes en jongens vermoord en 699 kinderen raakten gewond. Sinds het begin van de oorlog zijn er ongeveer 12.000 kinderen vermoord of verwond. Maar liefst zes miljoen kinderen zijn volgens unicef afhankelijk van humanitaire hulp. En dit zijn alleen de gemelde gevallen, de cijfers zouden veel erger kunnen zijn.

Het Syrische conflict heeft ook “geleid tot een van de ergste onderwijsrampen in de recente geschiedenis.” Bijna 2.5 miljoen kinderen in Syrië en 750.000 vluchtelingenmeisjes en –jongens in buurlanden kunnen momenteel niet naar school. “Ouders weten niet hoe ze hun jongens en meisjes eten moeten geven, scholen zijn doelwit – de oorlog in Syrië treft vooral de kinderen erg hard,” zo merkte Spiegel Online op.

Ouders bevinden zich in een zeer wanhopige situatie omdat ze getuige zijn van het lijden van hun kinderen zonder iets te kunnen doen om ze te helpen. Recente schattingen geven aan dat een half miljoen Syrische kinderen lijden aan chronische ondervoeding. In hun wanhoop sluiten veel kinderen zich aan bij gewapende groepen en zo komt er dus geen einde aan geweld en vernietiging. De algemeen directeur van unicef in Duitsland, Christian Schneider, zei: “Zelfs nu het geweld afneemt is er nog geen ademruimte in zicht voor de kinderen.”

De Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking, Gerd Müller (CSU), klaagde dat een hele generatie Syrische kinderen niets anders “dan angst en tekorten” kent. Vorig jaar, zo merkte hij op, was er een tekort van 5.4 miljard dollar aan hulp om in de belangrijkste behoeften te voorzien. “Dit is een ongelofelijk schandaal.”

Maar vormen meer fondsen de oplossing? De wereld neemt toe in rijkdom en in vooruitgang, maar toch vindt het geen oplossing voor het eeuwenoude oorlogsconflict. De overleden theoloog Herbert W. Armstrong stelde in Mysterie der eeuwen de vraag: “Waarom zien wij een wereld van ontzagwekkende vooruitgang met als paradox ontstellend en toenemend kwaad? Waarom kunnen de denkers die ruimtevaartuigen, computers en andere wonderen der wetenschap, technologie en industrie ontwikkelen, geen oplossing vinden voor de problemen die de hulpeloosheid van de mens aantonen?”

Toen Jezus Christus op de aarde wandelde werd Hij met mededogen bewogen door het zien van het lijden van deze wereld, omdat zij als “schapen zonder herder” waren. In Mattheüs 24 profeteerde Hij dat we op dit moment alleen “het begin der smarten” zien en dat oorlogen zo erg zullen worden dat “er geen vlees behouden zou worden” tenzij God op bovennatuurlijke wijze ingrijpt (Mattheüs 24:22).

Veel mensen vragen waarom God zulk soort lijden toestaat. De religies van deze wereld hebben geen antwoord op die vraag en dus keren velen zich helemaal van religie af. Maar in Mysterie der eeuwen legt de heer Armstrong de ongelooflijke paradox uit van de vooruitgang van de mens en de toename van het kwaad. Hij legt uit waarom God dit toestaat en de ongelooflijke hoop die God heeft voor iedereen die ooit geleefd heeft. Al onze literatuur is gratis en u kunt hier een gratis exemplaar aanvragen. God heeft deze waarheid aan Zijn Kerk geopenbaard en Christus gaf de opdracht in Mattheüs 10:8 “voor niets heeft u het ontvangen, geef het voor niets.”

TROMPET BRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dit is gratis en zonder verdere verplichting.