Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Nederlandse verkiezingen: Grote overwinning voor rechtse anti-immigratiepartij

Geert Wilders [CARL COURT/GETTY IMAGES]

Nederlandse verkiezingen: Grote overwinning voor rechtse anti-immigratiepartij

De Nederlandse ultrarechtse politicus Geert Wilders schokte Europa op 22 november met zijn overwinning bij de Nederlandse verkiezingen, waarbij hij 37 van de 150 zetels won. Hij heeft echter geen meerderheid om alleen te regeren, en complexe coalitieonderhandelingen zullen de volgende premier bepalen.

Wilders werd bekend door zijn confrontatie met de islam in de jaren 2000. Hij zei dat hij Nederland vrij wilde maken van "islamitische scholen, korans en moskeeën". Hij wil een Brexit-achtig referendum over het Nederlandse lidmaatschap van de Europese Unie, een einde aan de Nederlandse hulp aan Oekraïne en een terugdraaien van het Nederlandse klimaatbeleid.

Zijn overwinning is een enorme afstraffing van de vaak linkse agenda van de EU, maar het is misschien niet genoeg om premier te worden.

Tb Nl

Coalitie nodig: Zijn meest waarschijnlijke weg naar het ambt zou een coalitie zijn met de centrumrechtse Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (vvd). Deze wordt echter geleid door de in Turkije geboren Dilan Yeşilgöz. Net als Wilders heeft zij beloofd de migratie te beperken, maar ze wil liever niet onder Wilders werken. De twee partijen zijn niet genoeg voor een meerderheid.

Wilders zou ook steun zoeken bij het Nieuw Sociaal Contract, een nieuwe partij die niet netjes in het links-rechts spectrum past en zich in plaats daarvan richt op moreel en competent bestuur. Haar leider, Pieter Omtzigt, zag samenwerking met Wilders eerder ook niet zitten.

Maar er zijn niet veel alternatieven. Wilders vermijden zou waarschijnlijk een vierpartijencoalitie van links en rechts betekenen. Geen van de aanhangers van de partijen wil dit; ze zouden grote meningsverschillen hebben en geen meerderheid hebben in de Senaat.

Europawijd probleem: Ditzelfde dilemma zal binnenkort veel Europese landen te wachten staan: Rechtse randpartijen in de regering brengen, misschien zelfs in het premierschap, en de richting van het land volledig veranderen; of impopulaire, ineffectieve coalities vormen, waardoor de randpartijen voorlopig uit de politiek worden geweerd, maar op de lange termijn populairder worden.

De Europese politiek ondergaat een grote verschuiving. Wij voorspellen dit al tientallen jaren op basis van profetieën in uw Bijbel. Lees ons artikel Europe’s Altered Personality voor meer informatie.

TROMPET BRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dit is gratis en zonder verdere verplichting.